22 Αυγούστου 2021

ΕΡΕΥΝΑ της ΕΛ.ΑΣ.: Αυξάνεται η ενδοοικογενειακή βία

  

Τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. δείχνουν κατακόρυφη άνοδο των κακοποιήσεων, καθώς μόνο το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου υπήρξαν 554 καταγγελίες και 332 συλλήψεις ● Η κυβέρνηση διά του Μ. Χρυσοχοΐδη διατείνεται πως θα δημιουργηθούν πιλοτικά γραφεία σε αστυνομικά τμήματα, όμως στην πράξη βιαστές και δολοφόνοι, ιδίως αν ανήκουν σε εύπορες οικογένειες, χαίρουν ειδικής αντιμετώπισης, ενώ και το νομοσχέδιο Τσιάρα υποχρεώνει τις γυναίκες να συνεχίζουν να συνδιαλέγονται με κακοποιητές συζύγους

Με νωπές ακόμα τις μνήμες για τη στυγερή γυναικοκτονία στη Δάφνη πριν από έναν μήνα αλλά και τις πολλές άλλες πρόσφατες δολοφονίες γυναικών από συζύγους και συντρόφους, τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. έρχονται να επιβεβαιώσουν εκείνο που έχει ήδη διαπιστώσει η λεγόμενη κοινή γνώμη: τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί αισθητά.

Μπορεί ο υπερυπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης να διαβεβαιώνει -μετά και το ρεζιλίκι των αστυνομικών που ενώ είχαν καταγράψει τις καταγγελίες της δολοφονημένης γυναίκας στη Δάφνη αδιαφόρησαν πλήρως- ότι η ειδική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. ασχολείται συστηματικά και με το φαινόμενο αυτό, όμως πέρα από τις καταγραφές οι αριθμοί αυξάνονται.

Σε ειδική εκδήλωση στις 14 Ιουλίου ο υπουργός δήλωνε: «Για την κυβέρνηση το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας είναι προτεραιότητα. Είναι ένα θέμα που αποφασίσαμε να φέρουμε στο φως. Να ενθαρρύνουμε τα θύματα, να δημιουργήσουμε δομές υποδοχής και υποστήριξής τους, να μιλήσουμε ανοιχτά και να δράσουμε». Εξήγγειλε τη δημιουργία πιλοτικών γραφείων σε αστυνομικά τμήματα, όπου «εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό θα υποδέχεται με τρόπο οργανωμένο τις καταγγελίες και τα θύματα».

«Χορτάτες» οι γυναίκες αλλά και τα κακοποιημένα παιδιά από τις εξαγγελίες του υπουργού, όμως στο μεταξύ τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξάνονται και όσο κι αν η πανδημία φαίνεται να αποτελεί μια από τις αιτίες αύξησης των ανατριχιαστικών συμβάντων, παραμένει χαλαρό το πραγματικό ενδιαφέρον για την καταπολέμηση και κυρίως για την πρόληψη. Παράλληλα τα περισσότερα ΜΜΕ είτε αδιαφορούν για το φαινόμενο είτε μετατρέπουν τους στυγερούς δολοφόνους σε «Μπάμπηδες με ψυχολογικά προβλήματα».

Στο μεταξύ, μετά και το νέο νομοσχέδιο Τσιάρα για την υποχρεωτική συναπόφαση/συνεπιμέλεια, οι μητέρες αντιμετωπίζουν έναν νέο εφιάλτη όντας στο εξής υποχρεωμένες να συνδιαλέγονται και να συναποφασίζουν ακόμα και με κακοποιητές συζύγους, με το μέλλον να προβλέπεται ζοφερό για τις νέες καταγραφές.

Hδη τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση. «Ειδικότερα, επισημαίνεται πως το πρώτο 15νθήμερο Αυγούστου οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας διαχειρίστηκαν 554 καταγγελίες και προέβησαν σε 332 συλλήψεις. Στο πλαίσιο αυτό, αστυνομικοί των αρμόδιων υπηρεσιών ανταποκρίθηκαν άμεσα και συνέλαβαν συνολικά 332 άτομα για παραβάσεις της νομοθεσίας για την ενδοοικογενειακή βία, σχηματίζοντας σχετικές δικογραφίες αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις σχηματίστηκαν δικογραφίες τακτικής διαδικασίας» (πηγή: dikastiko.gr).

Στο μεταξύ, συχνότατα βιαστές και δολοφόνοι, ειδικά όταν ανήκουν σε εύπορες οικογένειες, χαίρουν ειδικής αντιμετώπισης ενώ οι δικηγόροι των μεγάλων δικηγορικών γραφείων που τους αναλαμβάνουν εμφανίζονται στα κανάλια για να εξηγήσουν την κακιά στιγμή ή τον αυτοκτονικό ιδεασμό που κατέλαβε τους πελάτες τους. Το χειρότερο δε είναι ότι οι ίδιοι οι καθηγητές νομικοί που εισηγούνται βαρύτερες ποινές για το σύνολο των καταδικασμένων για κακουργήματα βίας (πλην όσων καταδικάζονται για οικονομικά εγκλήματα) με λάβρες αγορεύσεις ζητούν αναστολές και πρόωρες αποφυλακίσεις για υπόδικους και κατάδικους για βιασμούς, απόπειρες βιασμών, σεξουαλικής και όχι μόνο κακοποίησης γυναικών και παιδιών κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: