11 Αυγούστου 2021

Φωτιές: Έφτασε στην Ελλάδα το "Σοβιετικό υδάτινο βομβαρδιστικό" Ilyushin Il-76


Μετά το ρωσικό Beriev-200 για το οποίο ανανεώθηκε ο δανεισμός, έφτασε στη χώρα μας και το θηριώδες Ilyushin Il-76.

Έφτασε στο αεροδρόμιο της Αθήνας αργά το βράδυ της Τρίτης το ρωσικό "θηρίο" Ilyushin Il-76. Πρόκειται για τη ρωσική "βοήθεια" μετά την ανανέωση του δανεισμού του Beriev-200 το οποίο και επιχειρεί φέτος το καλοκαίρι στις πυρκαγιές της χώρας μας, κυρίως σε Ηλεία και Εύβοια.


Το Κρεμλίνο, δέχθηκε το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού να στείλει ενισχύσεις σε εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Αναμένεται άλλωστε και δεύτερο Ilyushin Il-76 που μαζί με το πρώτο που ήρθε, θα επιχειρούν μαζί με τις ελληνικές δυνάμεις στα μέτωπα της φωτιάς, ως βοήθεια από τη Ρωσία. Αναμένονται ακόμη και δύο ελικόπτερα Mil Mi-8.



Το Ilyushin Il-76 είναι ένα στρατηγικό πυροσβεστικό αεροσκάφος πολλαπλών χρήσεων με τέσσερις κινητήρες το οποίο σχεδιάστηκε αρχικά από το γραφείο σχεδιασμού Ilyushin της Σοβιετικής Ένωσης ως εμπορικό φορτηγό αεροσκάφος το 1967, ως αντικαταστάτης του Antonov An-12.

Μεταφέρει 42 τόνους νερού στις δυο δεξαμενές του. Γεμίζει με νερό μέσα σε 12-15 λεπτά, το οποίο ρίχνεται από ύψος έως 50 μέτρα σε 8 δευτερόλεπτα, καλύπτοντας μεγάλη επιφάνεια 600×100 μέτρα. Η ταχύτητα του αεροσκάφους είναι 280 χλμ./ώρα.

Όπως σημειώνει η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα, "χάρη στην υψηλή ταχύτητα φτάνει γρήγορα ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές. Καθόλου τυχαία το αποκαλούν "υδάτινο βομβαρδιστικό". Έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς σε Ελλάδα (το 1998), Αρμενία, Ισραήλ, Συρία, Τουρκία, Χιλή κ.α.".

Ωστόσο, το εν λόγω αεροσκάφος δεν μπορεί να πάρει νερό από θάλασσα ή λίμνη και δεν μπορεί να ρίξει επιβραδυντικό υγρό.

Το ελικόπτερο Mi-8 μεταφέρει έως 5 τόνους νερό και χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες, όπως κάθε χρόνο στην Ελλάδα βάσει εμπορικών συμφωνιών με εταιρείες.

Σημειώνεται πως το Beriev που έχουμε νοικιάσει, έχει επιχειρήσει πάνω από 40 φορές τις τελευταίες ημέρες κάνοντας πάνω από 400 ρίψεις. Η αγορά του αεροσκάφους φτάνει στα 65 εκ. ευρώ, ενώ η χώρα μας έχει μισθώσει το πυροσβεστικό με περίπου 3,8 εκ. για 120 ώρες πτήσεων (εκτιμήθηκαν στους 4 μήνες), ενώ προχώρησε σε δεύτερη μίσθωσή του για να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις του λόγω των έκτακτων αναγκών.

Το Beriev έχει διμελές πλήρωμα, διαθέτει οκτώ δεξαμενές νερού ενώ δύναται να συγκεντρώσει 12 τόνους νερού σε 14 δευτερόλεπτα.



news247.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια: