14 Αυγούστου 2021

"Sold out" Χαλκιδική και Πιερία για τον Δεκαπενταύγουστο

Ικανοποιητική πληρότητα τον Αύγουστο στους δύο δημοφιλείς προορισμούς της βόρειας Ελλάδας – Συγκρατημένη αισιοδοξία για το υπόλοιπο του καλοκαιριού

Δωμάτιο ούτε για… δείγμα δεν υπάρχει για το Σαββατοκύριακο του Δεκαπενταύγουστου στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής και της Πιερίας.

Οι ξενοδοχειακές μονάδες στους δύο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας καταγράφουν για το διήμερο πολύ υψηλές πληρότητες, οι οποίες θυμίζουν εποχές προ πανδημίας και ανοίγουν παράθυρο αισιοδοξίας για τους επιχειρηματίες του κλάδου, που είδαν την φετινή τουριστική σεζόν να ξεκινά με μεγάλη καθυστέρηση. Καλή είναι η εικόνα και για την επόμενη εβδομάδα, με τους ξενοδόχους να έχουν βάσιμες ελπίδες ότι και μετά τις 22 Αυγούστου, οπότε τα μέχρι στιγμής ποσοστά πληρότητας δεν είναι ικανοποιητικά, δεν θα υπάρχει μεγάλη κάμψη, αφού όλη η σεζόν στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό από κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Έλληνες και ξένοι, κυρίως από τα Βαλκάνια με πρώτους τους Ρουμάνους, έχουν κατακλύσει όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές της Χαλκιδικής. Την καλή εικόνα επιβεβαιώνουν τα γνωστά μποτιλιαρίσματα και η ασφυξία από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα που σημειώνονται από χθες, για πρώτη φορά φέτος, στα τουριστικά χωριά της Κασσάνδρας.

«Γίνεται χαμός πραγματικά και όχι μόνο στα ξενοδοχεία και στα δωμάτια. Είναι μαζική η έξοδος. Είναι λογικό λόγω των ημερών και του καύσωνα», είπε στη Voria.gr ο ταμίας της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γιάννης Λασπάς και πρόσθεσε: «Το πρώτο 20ήμερο του Αυγούστου ήταν καλό και ευελπιστούμε ότι και το τελευταίο δεκαήμερο θα κρατήσει. Είναι ο δεύτερος μήνας που δουλεύουμε έπειτα από δύο χρόνια και για να σταθούν οι ξενοδοχειακές μονάδες χρειάζεται και ο Σεπτέμβριος να πάει καλά. Χρειάζεται σύνεση και μεγάλη προσοχή στα μέτρα και να δούμε τι θα γίνει με τα κρούσματα. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει μετά τις 22 Αυγούστου και πώς θα είναι τα επιδημιολογικά και στις τρίτες χώρες, από τις οποίες αναμένουμε τουρίστες. Η εικόνα μέχρι στιγμής δεν είναι πολύ καλή. Έχει μία πτώση, αλλά το βλέπουμε βήμα – βήμα. Κι επειδή πηγαίνει βδομάδα – βδομάδα είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι».

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Πιερία, η οποία φέτος πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τους Έλληνες τουρίστες. «Είμαστε σε ρυθμούς Δεκαπενταύγουστου. Οι πληρότητες είναι άνω του 90% στα ξενοδοχεία και με τις κρατήσεις τις τελευταίας στιγμής είμαστε πολύ καλά», είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης.

Παρότι και στην Πιερία η καλοκαιρινή σεζόν ξεκινήσει με δυσκολίες, ο Ιούλιος κινήθηκε μεσοσταθμικά με πληρότητες μεταξύ 55 με 60%, ενώ ο Αύγουστος περίπου στο 80%. «Ένα πολύ μεγάλο νούμερο είναι από την εγχώρια αγορά, ίσως και σε ποσοστό κοντά στο 65%, δηλαδή δύο στους τρεις. Σε αυτό έχει βοηθήσει με τα έργα υποδομής η Πιερία είναι σε απόσταση τεσσάρων ωρών από όλες τις άκρες της ηπειρωτικής Ελλάδας και ουσιαστικά προσφέρει την ελκυστική αποτίμηση ποιότητας με τιμή. Εκτός από το ήλιος – θάλασσα υπάρχει και ο Όλυμπος, όπου μπορεί κανείς να αναζητήσει δροσιά. Υπάρχει μεγάλο κομμάτι από λεκανοπέδιο και Στερεά Ελλάδα που έχει ανακαλύψει την περιοχή μας. Και η επόμενη εβδομάδα είναι αρκετά καλή, όμως από τις 23 Αυγούστου, όπως φαίνεται στο σύστημα κρατήσεων, αρχίζει σταδιακά η κάμψη. Άλλωστε, πάντα με την έναρξη της σχολικής περιόδου επέρχεται μία κάμψη στα νούμερα. Ελπίζουμε όμως σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και πάντα με την επιφύλαξη της καλής υγειονομικής κατάστασης», κατέληξε ο κ. Τσιτλακίδης.

Πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: