29 Σεπτεμβρίου 2021

Ονομαστική ψηφοφορία για τη μεταβίβαση του 16% του ΟΛΠ στην Cosco ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

 


Σύσσωμη αντιπολίτευση αναμένεται να καταψηφίσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την τροποποιημένη Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ Α.Ε. με την οποία μεταβιβάζεται το 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το σχέδιο νόμου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, όπου θετική ψήφο έδωσαν μόνο οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ενημέρωσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, προκειμένου ο κάθε βουλευτής να λάβει προσωπικά την ευθύνη ψήφισης μια τέτοιας κατάπτυστης συμφωνίας. Ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του ν/σ κατέθεσε και το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ανάλογο αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας έχει κατατεθεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ανακοινώθηκε, η ονομαστική ψηφοφορία του σχεδίου νόμου θα διεξαχθεί αύριο, Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου, στις 12:00, στην Ολομέλεια.

Ο προεδρεύων αντιπρόεδρος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ανακοίνωσε ότι επειδή πολλοί βουλευτές έχουν εγγραφεί για να τοποθετηθούν και δεν μπορεί να προσδιοριστεί η ώρα λήξης της συζήτησης και για να διευκολυνθεί το Σώμα για τη διεξαγωγή της ονομαστικής, αυτή θα διεξαχθεί αύριο, Πέμπτη, στις 12:00, στην Ολομέλεια.

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων, ενώ έχει οργανωθεί σε 12μελείς κύκλους ομιλητών κατά αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων.

Τροπολογίες

Σε ό,τι αφορά τις τροπολογίες η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε για «έκτακτες μειώσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε Ενεργειακά Προϊόντα» στα κατώτερα όρια των συντελεστών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των παραγόντων που οδηγούν σε ανατιμήσεις στην αγορά.

Το ΚΚΕ σε δική του τροπολογία ζητά «μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας», η οποία προβλέπει την κατάργηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς και στις υπηρεσίες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για την πρώτη και δεύτερη κατοικία που καλύπτει ανάγκες στέγασης και αναψυχής της λαϊκής οικογένειας και δεν εκμισθώνεται, καθώς και κάθε διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης με περιεχόμενο αντίθετο με τις καταργούμενες διατάξεις.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η τροπολογία είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση «μιας περιόδου κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης μονοπωλίων, ΕΕ και κυβέρνησης που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στον βωμό του καπιταλιστικού κέρδους, στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης». Όπως επισημαίνεται, «το νέο κύμα ακρίβειας αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος».

Σχετικά με την απώλεια των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού που θα προκύψουν από αυτές τις καταργήσεις, όπως αναφέρει η τροπολογία, «μπορεί να καλυφθεί από την αύξηση της φορολογίας των επιχειρηματικών ομίλων, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και της κατάργησης των νατοϊκών εξοπλισμών και δαπανών».

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: