22 Σεπτεμβρίου 2021

Έκθεση ΟΟΣΑ: Ισχυρή ανάπτυξη για το 2022 – Τι θα συμβεί με τον πληθωρισμό

 


Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας τόσο το 2021 όσο και το 2022 στην ενδιάμεση έκθεσή του (Interim Economic Outlook), που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σημειώνεται πως κατά την έκθεση του ΟΟΣΑ το πραγματικό παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 5,7% με τη βοήθεια των ισχυρών πολιτικών στήριξης των οικονομιών, των εμβολιασμών και της επανέναρξης πολλών οικονομικών δραστηριοτήτων. Αναθεώρησε έντονα ανοδικά την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 5,3% για φέτος (από 4,3% που προέβλεπε τον Μάιο).

Για το 2022 προβλέπεται ανάπτυξη 4,5% της παγκόσμιας οικονομίας. «Η ισχυρή ανάκαμψη στην Ευρώπη, η πιθανότητα πρόσθετης δημοσιονομικής στήριξης στις ΗΠΑ το επόμενο έτος και οι χαμηλότερες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών θα ενισχύσουν τις προοπτικές ανάπτυξης στις αναπτυγμένες οικονομίες». Για την Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 4,6% για το επόμενο έτος.Η ανάκαμψη δεν θα είναι ομοιόμορφη

Η ανάκαμψη προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να μην είναι ομοιόμορφη. «Το παγκόσμιο ΑΕΠ έχει ξεπεράσει τώρα το προ πανδημίας επίπεδό του, αλλά οι αποκλίσεις στο ΑΕΠ και την απασχόληση παραμένουν σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα σε αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίας, όπου τα ποσοστά εμβολιασμών είναι χαμηλά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: