22 Σεπτεμβρίου 2021

22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

 


Η Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο καθιερώθηκε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα το 2000 με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφού όμως είχε πρωτοξεκινήσει ως πρωτοβουλία στη Γαλλία το 1998. Στον εορτασμό αυτής της ημέρας συμμετέχουν συνολικά πάνω από 1500 πόλεις της Ευρώπης. Στην ευρωπαϊκή αυτή ημέρα συμμετέχει κάθε χρόνο και η χώρα μας. Εκτός από εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης, οι αρχές μεγάλων πόλεων της επικράτειας συνήθως κλείνουν το κέντρο των πόλεων για τα αυτοκίνητα σε μια προσπάθεια να παρακινήσουν τους πολίτες να κινηθούν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με ποδήλατα αλλά και με τα πόδια.

Είναι γεγονός πώς στην Ελλάδα, μια χώρα με 11 εκατομμύρια πληθυσμό, ο αριθμός ειδικά των αυτοκινήτων τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε ραγδαία. Τα αυτοκίνητα και οι μοτοσικλέτες ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια που σημαίνει ότι αντιστοιχεί ένα όχημα σε κάθε δυο κατοίκους. Οι αυξανόμενοι αυτοί αριθμοί συνεπάγονται φυσικά και σωρεία προβλημάτων που επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων μας. Οι πλέον άτυχοι είναι ιδιαίτερα οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων που έρχονται αντιμέτωποι με τα προβλήματα αυτά σε μεγαλύτερο βαθμό από τους υπόλοιπους. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αλλά και της ηχορύπανσης καθώς και η δυσκολία προσβασιμότητας στους δρόμους και τα πεζοδρόμια των μεγάλων πόλεων είναι ενδεικτικά των όσων αντιμετωπίζουμε όλοι καθημερινά. Σύμφωνα με δημοσιευμένη στον τύπο μελέτη του Ιουνίου 2021, περισσότεροι από 2.000 Νεοϋορκέζοι εκτιμάται ότι πέθαναν πρόωρα σε ένα χρόνο από τις επιπτώσεις της ρύπανσης από τις εκπομπές οχημάτων.

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας δεν θεωρεί τέτοιες ημέρες τυπικούς εορτασμούς που ξεκινούν τις πρωινές ώρες και τελειώνουν τις βραδινές. Η συγκεκριμένη ημέρα είναι μια υπενθύμιση για τον τρόπο ζωής που πρέπει όλοι να ακολουθούμε καθημερινά καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. Είναι αλήθεια πώς η οικονομική συγκυρία που διανύουμε έχει αναγκάσει πολλούς να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους και να μετακινούνται πλέον με άλλους τρόπους. Ωστόσο, η μετακίνηση με τα ΜΜΜ, με ποδήλατο και ακόμα καλύτερα με τα πόδια όσο συχνότερα μπορούμε, δεν κάνει καλό μόνο στην τσέπη μας αλλά κυρίως στην υγεία μας τόσο την σωματική όσο και την ψυχική. Ας κάνουμε λοιπόν μια καλή «αποταμίευση και οικονομία» αποθεμάτων υγείας για εμάς και τα παιδιά μας, ας στραφούμε σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, ας κάνουμε την πόλη που κινούμαστε πιο βιώσιμη για όλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: