5 Σεπτεμβρίου 2021

47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»: «Πλημμύρισε» από κόσμο η μικρή κόκκινη πολιτεία στο πάρκο της Κατερίνης

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή κόσμου που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη το 47ο φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» την Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη και το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη, με σύνθημα: «Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, το Σοσιαλισμό».

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έχτισαν με μεράκι και ενθουσιασμό μία μικρή κόκκινη πολιτεία στο πάρκο της πόλης το οποίο ζωντάνεψε με στέκια, εκθέσεις, βιβλιοπωλείο. Στο χώρο του φεστιβάλ τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού.

Η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ ξεκίνησε με μουσικό πρόγραμμα από λαϊκό - ρεμπέτικο σχήμα της πόλης. Ακολούθησε χαιρετισμός από τη Γραμματέα του ΤΣ Πιερίας της ΚΝΕ Αρχοντία Παπαγεωργίου, η οποία κάλεσε τη νεολαία να συμπορευτεί με την ΚΝΕ και αναφέρθηκε στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη που τίμησε με την παρουσία του πολλές φορές το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, αφήνοντας ανεξίτηλη σφραγίδα με το έργο του που είναι συνώνυμο της ίδιας της ιστορίας των αγώνων του λαού μας!

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με θεατρική κωμωδία από το θεατρικό τμήμα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας «Ποίος Είμαι;» που διασκέδασε το κοινό. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, μετά από το σύντομο χαιρετισμό του, απέμεινε στην ΚΝΕ ένα βιβλίο ως ένδειξη ευχαριστίας για την πρόσκληση συμμετοχής στο 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκαν με αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη και τον Θάνο Μικρούτσικο από τον Θανάση Λαδά.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη με εξίσου μεγάλη συμμετοχή νέων, φοιτητών, εργαζομένων της περιοχής. Η αυλαία άνοιξε με μουσικό πρόγραμμα από τους Μαρία Γιαννούλη και Δημήτρη Χόντα που διασκέδασαν το κοινό με έντεχνες επιτυχίες.

Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από το Δημήτρη Παπατολίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στο άνοιγμα των σχολείων που είναι στον «αέρα», στο σύστημα προαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που φέτος πέταξε χιλιάδες μαθητές εκτός πανεπιστημίων για να πάνε να τα σκάσουν χοντρά στα ιδιωτικά ΙΕΚ και τα κολλέγια για να φτιάξουν το μέλλον τους, στα πανεπιστήμια που δένονται όλο και περισσότερο στο άρμα των χορηγιών και που παραμένουν κλειστά εδώ και 1,5 χρόνο και θα ανοίξουν χωρίς κανένα απολύτως μέτρο προστασίας.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, τόνισε, απέδειξαν τη μεγάλη γύμνια του κρατικού μηχανισμού και ανέδειξαν τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, όχι μόνο της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ που στις μέρες του έλαβε χώρα η τραγωδία στο Μάτι.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στην πανδημία, στον εμβολιασμό, στο σύστημα υγείας που συνεχώς υποβαθμίζεται, στην υπολειτουργία των αγροτικών ιατρείων, στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων όπως συμβαίνει και στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει αρνητικό ρεκόρ θνητότητας στον κορονοϊό.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη μεγάλη αγωνιστική παρακαταθήκη που έχει ο λαός της Πιερίας τόσο με τον ένδοξο αγώνα του ΔΣΕ αλλά και με τα πιο πρόσφατα γεγονότα της απόβασης των ΝΑΤΟικών φονιάδων στη Γρίτσα του Λιτοχώρου το 1999, οπότε ο λαός της περιοχής με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές μπήκε μπροστά για να εμποδίσει τα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Τέλος, κάλεσε κάθε νέο και νέα, εργαζόμενο, φοιτητή, μαθητή, κάθε προοδευτικό άνθρωπο να συμπαραταχθεί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, να πληθύνει της γραμμές της πρωτοπορίας γιατί μόνο έτσι μπορεί να γυρίσει ο τροχός της ιστορίας προς τα μπρος, να ζήσει ο λαός σύμφωνα με τις δυνατότητες της εποχής και με γνώμονα την κάλυψη των συνεχώς διευρυνόμενων αναγκών του.

Ακολούθησε συναυλία από τους «Μελωδούς της Παράδοσης» που ψυχαγώγησαν το κοινό με μεγάλες λαϊκές επιτυχίες και συναυλία από τους «unmute us». Και τα δύο μουσικά σχήματα συμπεριέλαβαν στο πρόγραμμά τους ξεχωριστό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη.

Στο χώρο του Φεστιβάλ λειτουργούσε καθ' όλη τη διάρκεια του διημέρου βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», ειδικά διαμορφωμένο μαθητικό στέκι με έκθεση για τους μεγάλους μαθητικούς αγώνες του προηγούμενου διαστήματος και έκθεση με θέμα «Σοσιαλισμός - Κομμουνισμός: Από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της πραγματικής ελευθερίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: