19 Σεπτεμβρίου 2021

AUKUS - Γαλλία: «Σοβαρή κρίση» με τις ΗΠΑ - Επιπτώσεις και στο ΝΑΤΟ

 


Για «σοβαρή κρίση» στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία κάνει λόγο η Γαλλία, διά του επικεφαλής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν, έχοντας ήδη προχωρήσει στην ανάκληση των πρεσβευτών της στις δύο χώρες ως αντίποινα για την αμυντική σύμπραξη AUKUS στον Ινδοειρηνικό, αλλά και σε στρατηγική προσέγγιση-εξπρές με την Ινδία. Οι χαρακτηρισμοί κατά Ουάσινγκτον και Καμπέρας είναι βαρείς -«ψέμματα, διπλοπροσωπία, περιφρόνηση»-, ενώ εκ μέρους της Γαλλίας γίνεται λόγος και για επιπτώσεις στη νέα Στρατηγική Αντίληψης του ΝΑΤΟ.

Μετά τον αιφνιδιασμό της AUKUS, η Γαλλία ανακάλεσε τους πρεσβευτές της στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία σε αντίποινα για την ακύρωση εκ μέρους της Καμπέρα του «συμβολαίου του αιώνα» ύψους 56 δισ. ευρώ για την προμήθεια συμβατικών γαλλικών υποβρυχίων.

Μέσω της τριμερούς αμυντικής σύμπραξης στον Ινδοειρηνικό, που στοχεύει στην απόκρουση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας, η Αυστραλία αποκτά πρόσβαση στην αμερικανική δύναμη πυρός και επενδύει πλέον στα πυρηνοκίνητα υποβρύχια των ΗΠΑ «προς όφελος του εθνικού της συμφέροντος».

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: