30 Σεπτεμβρίου 2021

Νέο «φάρμακο» κατά της ακρίβειας τα επιδόματα θέρμανσης και ρεύματος και οι αυξήσεις σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους


 Νέο πακέτο στήριξης για τα νοικοκυριά, στην περίπτωση που υπάρξει έκρηξη της ακρίβειας, το επόμενο χρονικό διάστημα ετοιμάζουν στην κυβέρνηση. Η νέα αυτή παρέμβαση, εφόσον υπάρξει θα έχει δύο σκέλη. Η πρώτη θα αφορά ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων παρεμβάσεων σε θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα και η δεύτερη ενίσχυση των εισοδημάτων κυρίως για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Η ανησυχία που υπάρχει στην κυβέρνηση για την ακρίβεια είναι έκδηλη, κυρίως σε ότι αφορά το κομμάτι της ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και φυσικό αέριο), ενόψει μάλιστα και του χειμώνα. Ήδη έχουν γίνει κάποιες σκέψεις για περαιτέρω ενίσχυση του πακέτου που έχει ανακοινωθεί. Την Τετάρτη (29.9.2021) ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επίδομα φυσικού αερίου, δεδομένου μάλιστα ότι έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα το συγκεκριμένο καύσιμο. Το ενδεχόμενο αυτό επιβεβαίωσε και ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Επίσης το επίδομα θέρμανσης είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, κατά 20% και δεν αποκλείεται να πάει ακόμη πιο ψηλά εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν.

Από εκεί και πέρα στο υπουργείο Ανάπτυξης τα συνεργεία ελέγχου έχουν ριχθεί στην μάχη κατά της ακρίβειας, με άμεσο στόχο να προλάβουν αυξήσεις που στοιχειοθετούνται. Όχι πως υπάρχουν πολλά όπλα που μπορούν να αποτρέψουν ένα νέο κύμα ακρίβειας, ωστόσο υπάρχουν εκείνα τα εργαλεία που μπορούν να περιορίσουν το φαινόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: