24 Σεπτεμβρίου 2021

Μονοκλωνικά αντισώματα – Προστατεύουν από τις μεταλλάξεις;


Ενώ ο αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει εκδώσει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για μονοκλωνικά αντισώματα ως θεραπεία κατά του κορωνοϊού από το Νοέμβριο του 2021, η μετάλλαξη Δέλτα και η αυξημένη της μεταδοτικότητα μας κάνει τώρα να στραφούμε περισσότερο σε αυτά.

Κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι η θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων, ένας συνδυασμός δύο αντισωμάτων που ονομάζονται «casirivimab» και «imdevimab», μειώνει τη νοσηλεία ή τους θανάτους που σχετίζονται με την covid-19 σε ασθενείς υψηλού κινδύνου κατά περίπου 70%.
 
Και όταν χορηγούνται σε άτομο που έχει εκτεθεί σε κρούσμα, όπως κάποιος που ζει με άτομο που έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό, τα μονοκλωνικά   αντισώματα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης με συμπτώματα κατά 80%.

Πώς λειτουργούν τα μονοκλωνικά αντισώματα

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι όπως τα αντισώματα που παράγει το σώμα σας για την καταπολέμηση των ιών και άλλων μικροβίων αλλά παράγονται στα εργαστήρια φαρμακευτικών εταιρειών. Έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν την πρωτεΐνη ακίδα του ιού.

Όταν τα αντισώματα δεσμεύονται στην πρωτεΐνη ακίδα εμποδίζουν τον ιό από το να εισέλθει στα κύτταρα του σώματός σας, μας εξηγεί η δρ. Lindsay Petty, γιατρός λοιμώδους νόσου στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Εάν ο ιός δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα, δεν μπορεί να κάνει αντίγραφα του εαυτού του και να συνεχίσει να εξαπλώνεται στο σώμα.

Εάν ένα άτομο είναι ήδη άρρωστο, αυτό σημαίνει ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρών συμπτωμάτων που απαιτούν νοσηλεία.

Εάν κάποιος έχει εκτεθεί στον ιό, μπορούν να τον προστατέψουν ακόμα και από την εκδήλωση συμπτωμάτων. Καθώς ο κορωνοϊός μεταλλάσσεται, τα μονοκλωνικά αντισώματα που στοχεύουν στην αρχική μορφή του ιού μπορεί να γίνουν λιγότερο χρήσιμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μονοκλωνικά αντισώματα που παραμένουν χρήσιμα και για τις νέες μεταλλάξεις.
Πώς διαφέρουν από τα εμβόλια;

Το εμβόλιο βοηθά στην τόνωση και προετοιμασία του ανοσοποιητικού σας συστήματος να ανταποκριθεί εάν ή όταν είστε εκτεθειμένοι στον ιό, αναφέρει η δρ. Lindsay Petty. «Το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι έτοιμο να δημιουργήσει όλα αυτά τα αντισώματα πριν αυτά να χρειαστούν».

Ενισχύουν κατ’ουσίαν το ανοσοποιητικό σας, αφού αρρωστήσετε, επιταχύνοντας την ανοσολογική σας απόκριση για να αποτραπεί η επικίνδυνη για την ζωή νόσηση. «Ένα εμβόλιο όμως, κάνει αυτήν την διαδικασία πολύ πιο εύκολη και πολύ καλύτερη» επισημαίνει η ίδια.

Φανταστείτε τα ως κατευθυνόμενους πυραύλους που στοχεύουν και εξουδετερώνουν τον ιό, χωρίς όμως να μένουν για καιρό στον οργανισμό.

Ενώ τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι αποτελεσματικά για περίπου ένα μήνα, «εξαφανίζονται» μετά από έξι μήνες, διάστημα κατά το οποίο το εμβόλιο εξακολουθεί να προσφέρει σημαντική προστασία από την νόσηση εξαιτίας των διαφορετικών μεταλλάξεων του ιού.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: