22 Σεπτεμβρίου 2021

"Συγχωνευθείτε ή λουκέτο" το δόγμα Μητσοτάκη για τους μικρομεσαίους

Δάνεια μόνο με συγχώνευση ή εξαγορά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης ● Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση ● Τα «δωράκια» που έταξε στους μεγάλους από τη ΔΕΘ ο Κ. Μητσοτάκης.

Μαύρες ειδήσεις για ένα μεγάλο ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων έβγαλε η χθεσινή τηλεοπτική εμφάνιση του υπουργού Ανάπτυξης στο κανάλι Kontra24.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε με τρόπο κυνικό τη συνέχεια στις εξαγγελίες Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, προαναγγέλλοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι οι μικρομεσαίοι θα έχουν πρόσβαση σε δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης μόνο υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρξουν συγχωνεύσεις εταιρειών.

Περιγράφοντας το… όραμα Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «επιχειρήσεις με 2-3 εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες. Τι να κάνουμε τώρα;» για να προσθέσει «είναι κρίσιμο για την ελληνική οικονομία να πείσουμε αυτές τις επιχειρήσεις να συνενωθούν».

Στην τοποθέτησή του ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι «μέσα στο κομμάτι των δανείων που έχουμε βάλει από τις τράπεζες, έχουμε προβλέψει ότι ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των δανείων θα δίνονται μόνο στις επιχειρήσεις που είναι πολύ μικρές και συγχωνεύονται. Η συνένωση των πολύ μικρών επιχειρήσεων θα οδηγήσει σε πιο ανταγωνιστικά επιχειρηματικά σχήματα με φοροαπαλλαγές. Μπορούν να μεγαλουργήσουν αν ακολουθήσουν τους κανόνες της σύγχρονης οικονομίας».

Τα «δωράκια» στους μεγάλους μέσω της ΔΕΘ

Με τις δηλώσεις αυτές του υπουργού Ανάπτυξης πέφτει ακόμη περισσότερο φως στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όταν είχε προαναγγείλει μείωση 50% στον φόρο για συγκέντρωση κεφαλαίου και άλλα πολλά.

Ειδικότερα ο Κ. Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει για συγχωνεύσεις και εξαγορές:

  • Από την 1η Οκτωβρίου 2021 μειώνεται κατά 50% ο φόρος στην συγκέντρωση κεφαλαίου. Δημοσιονομικό κόστος 18 εκατ. ευρώ ετησίως.
  • Οι ατομικές επιχειρήσεις δύνανται μέσω συμπράξεων να δημιουργήσουν νέο νομικό πρόσωπο ανώτερης μορφής, ώστε να υπόκεινται στην φορολογία των νομικών προσώπων με ευνοϊκούς όρους.
  • Για τις επιχειρήσεις-νομικά πρόσωπα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, δημιουργώντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας, θα παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη.
  • Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι ένα από τα πέντε κριτήρια επιλεξιμότητας για την πρόσβαση στα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

«Αποκαλύφθηκε το σχέδιό τους»

Η πρώτη αντίδραση από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθε από τον αναπληρωτή εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρο Νικολαΐδη, ο οποίος σχολίασε ότι πρόσβαση στο ταμείο ανάκαμψης θα έχουν μόνο οι επιχειρήσεις που θα εξαγοράσουν τις μικρομεσαίες.

Λίγη ώρα αργότερα ήρθε αναλυτική τοποθέτηση από τον Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το σχέδιό της για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι το λουκέτο.

ΑναλυτικάΗ κυβέρνηση να στηρίξει την πραγματική οικονομία - Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να επιβιώσουν​​​​

Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε τηλεοπτική του εμφάνιση χτες βράδυ αποκάλυψε το σχέδιο της κυβέρνησης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις: το λουκέτο. 

Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος επιβίωσης της συντριπτικής πλειονότητας των ελληνικών επιχειρήσεων είναι η συγχώνευσή τους. Αλλιώς θα παραμείνουν αποκλεισμένες από τη δανειακή χρηματοδότηση και θα οδηγηθούν στο οριστικό κλείσιμο. 

Ο κρίσιμος κρίκος σε αυτήν την αλυσίδα, είναι η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συστηματικά υποσκάπτει τη δυνατότητα πρόσβασης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε τραπεζική χρηματοδότηση και στις επικείμενες νέες δυνατότητες που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης. Για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε έγκαιρα ζητήσει τροποποιήσεις στο ελληνικό σχέδιο για το ποιοι και με ποιο τρόπο θα έχουν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνιστά μία ευρωπαϊκή πρωτοτυπία που αντανακλά την ιδεολογική εμμονή της κυβέρνησης σε μια πολιτική που οδηγεί σε εκτίναξη της ανεργίας, μείωση των δημοσίων εσόδων και διάχυτη κοινωνική ανασφάλεια. Η μεροληπτική στήριξη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ναρκοθετεί την ανάπτυξη και θα έχει καταστροφικές συνέπειες στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και καιρό, έχει καταγγείλει τις μεθοδεύσεις αυτές και έχει απαιτήσει την ενίσχυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, την δίκαιη πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης, τη διεύρυνση των κριτηρίων του τραπεζικού δανεισμού. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αποτελεί το 95% της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να οδηγήσουμε τη χώρα στον μαρασμό. Σε μία Ελλάδα της νέας αρχής, η στήριξη των δυναμικών επιχειρήσεων και της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας είναι προϋποθέσεις για ένα σύγχρονο αναπτυξιακό άλμα με κανόνες, διαφάνεια και κοινωνική δικαιοσύνη. 

Τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη σχολίασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., τονίζοντας ότι οι μικρές επιχειρήσεις είναι εκτός σχεδιασμού της κυβέρνησης και έκανε λόγο για ωμή παραδοχή από πλευράς του υπουργού Ανάπτυξης.

Η δήλωση του Μιχάλη Κατρίνη

Την ημέρα του ελληνικού εμπορίου διάλεξε ο κ. Γεωργιάδης για να ενημερώσει το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων ότι βρίσκονται εκτός σχεδιασμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα.

Η ωμή παραδοχή του υπουργού Ανάπτυξης ότι τα 12,7 δις των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης σχεδιάστηκαν από την κυβέρνηση ώστε να μην έχουν πρόσβαση οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις -εκτός εάν εξαγοραστούν- ταιριάζει απόλυτα με την ‘’ανοχή’’  του υπουργού Οικονομικών στον αποκλεισμό του 95% των επιχειρήσεων από τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, παρά την φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ και την αύξηση των καταθέσεων.

Με το ιδιωτικό χρέος να διογκώνεται, τα ληξιπρόθεσμα σε εφορία και ταμεία να αυξάνονται κάθε μήνα και τον πτωχευτικό κώδικα να οδηγεί σε μαζικές ρευστοποιήσεις, πολλές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σύντομα σε κλείσιμο, κάτι που γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση.

Μετά τις τελευταίες δηλώσεις των υπουργών της ΝΔ, είναι σαφές ότι το επιθυμε

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: