11 Σεπτεμβρίου 2021

Αναδίπλωση Μακρή για τη νέα σχολική χρονιά: Μπορεί να ξανακλείσουν τα σχολεία


Οι εφιαλτικές προβλέψεις των ειδικών για την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στα σχολεία προβληματίζουν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού, εφόσον το υποδείξουν οι ειδικοί, άφησε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.
Παρά τις «τυμπανοκρουσίες» του υπουργείου Παιδείας για διατήρηση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων, φαίνεται ότι τελικά μπορεί να αλλάξει και το 50% + 1 για το κλείσιμο του τμήματος εξαιτίας των εφιαλτικών προβλέψεων των ειδικών για την πορεία της πανδημίας.


«Εάν και εφόσον υπάρχει έξαρση, εάν και εφόσον οι ειδικοί το υποδείξουν, προφανώς και τα σχολεία θα έχουν διαφορετικά πρωτόκολλα και ενδεχομένως κλείσιμο. Αλλά με το εάν και εφόσον, εμείς δεν μπορούμε ούτε πολιτική να ασκήσουμε, ούτε μέτρα να υποδείξουμε», δήλωσε στον ΣΚΑΪ.


Η Ζ. Μακρή πρόσθεσε ότι με το άνοιγμα των σχολείων ενδεχομένως θα καταγραφεί αύξηση κρουσμάτων, αλλά θα είναι απότοκο των αυξημένων τεστ και όχι γιατί το σχολείο επιβαρύνει την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και τη δημόσια υγεία.

Πάντως, οι ειδικοί διαφωνούν με την άποψη της υφυπουργού, καθώς υποστηρίζουν ότι ο συγχρωτισμός των μαθητών και η αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα θα προκαλέσουν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Απουσίες στον μαθητή που δεν είναι κρούσμα

Για άλλη μια φορά, θα την «πληρώνει» ο μαθητής όταν ένας γονέας φοβάται να στείλει το παιδί του στο σχολείο επειδή υπάρχουν κρούσματα στο τμήμα του, καθώς τα μέτρα στα σχολεία είναι ανεπαρκή, κάτι για το οποίο φωνάζει εδώ και μήνες σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «προφανώς και θα παίρνει απουσίες». Πρόσθεσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες των γονέων αλλά ακολουθώντας και πέρσι τις οδηγίες των ειδικών, η δημόσια υγεία δεν επιβαρύνθηκε από τη λειτουργία των σχολείων.

Με αυστηρά πρωτόκολλα η λειτουργία των σχολείων


Στη συνέχεια, επανέλαβε τα αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων με μάσκες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους εκτός από την ώρα της γυμναστικής, αερισμό των αιθουσών, διαφορετικό προαυλισμό των τάξεων και τα πάρα πολύ αυστηρά πρωτόκολλα σε περίπτωση κρούσματος.


Όταν καταγράφεται κρούσμα ο υπεύθυνος Covid και ο αναπληρωτής του γνωρίζουν τη γραφειοκρατική διαδικασία που θα ακολουθείται με ιχνηλάτηση και για τις ιδιαίτερα στενές επαφές δύο εργαστηριακά τεστ και καθημερινά self test.

Το «50% συν 1» για κλείσιμο τάξης μπορεί να αλλάξει


Για την οδηγία για κλείσιμο ενός τμήματος μόνο εάν τα κρούσματα φτάσουν «50% συν 1» η Ζ. Μακρή τόνισε ότι εάν κάποια στιγμή οι ειδικοί αποφανθούν ότι υπάρχουν ειδικά επιδημιολογικά δεδομένα και πρέπει να διαφοροποιηθεί «προφανώς και θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες».
Χωρίς κενά το πρώτο κουδούνι

Η υφυπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε ότι το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει με όλα τα κενά καλυμμένα, υπάρχει παράλληλη λίστα όπου δηλώνουν διαθεσιμότητα αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ενώ τα βιβλία βρίσκονται στα σχολεία ήδη από τον Ιούλιο.alfavita

Δεν υπάρχουν σχόλια: