16 Σεπτεμβρίου 2021

Ανοδική πορεία των θανάτων έφερε ο κοροναϊός τον Ιούλιο

 


Θνησιμότητα με αυξητικές τάσεις φέρνει στη χώρα μας ο κοροναϊός, έχοντας οδηγήσει το καλοκαίρι σε 25% παραπάνω θανάτους από την περίοδο πριν την έναρξη της πανδημίας. Στην ίδια πορεία βρίσκεται και η Κύπρος, με την πλεονάζουσα θνησιμότητα να φτάνει στο 26%, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε τον Ιούλιο που πέρασε στο 4,4%, σύμφωνα με τα δεδομένα της Eurostat.

Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι το χαμηλότερο στη διάρκεια ενός έτους στην Ε.Ε., αφού τον Ιούλιο του 2020, η πλεονάζουσα θνησιμότητα έφτανε το 2,8% Τα χαμηλότερα ποσοστά πλεονάζουσας θνησιμότητας εμφάνισαν στα μέσα του καλοκαιριού το Βέλγιο και η Σουηδία, φτάνοντας το 3% πρόσθετων θανάτων εξαιτίας του κοροναϊού.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η πορεία των πρόσθετων θανάτων που φέρνει η πανδημία ήταν πτωτική από τον περασμένο Απρίλιο που είχε φτάσει το 20% – έναντι 40% τον Νοέμβριο του 2020.

Αντίστοιχα στη χώρα μας τον Νοέμβριο του 2020 η υπερβάλλουσα θνησιμότητα είχε φτάσει το 28%, ακολούθησε μια πορεία κατακόρυφης μείωσης που έφτασε το -8% τον Ιανουάριο του 2021, συνέχισε με μια κατακόρυφη άνοδο ως τον Απρίλιο του 2021 που ξεπέρασε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο του 20% κατά πέντε μονάδες – έφτασε δηλαδή το 25%. Με ένα «διάλειμμα» δύο μηνών έπεσε σταδιακά ως τον Ιούνιο περίπου στο 13% για να ανέβει απότομα τον Ιούλιο ξανά στο 25%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: