20 Σεπτεμβρίου 2021

Μεγαλειώδης συναυλία της δημοτικής χορωδίας Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης» στο Αλεξάνδρειο

Με πλήθος κόσμου και με την τήρηση των μέτρων προστασίας του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση του COVID-19, πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου η συναυλία της δημοτικής χορωδίας Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης».

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε με την τιμητική παρουσία του Προέδρου του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου κ. Δ. Πασχάλη, του Δημάρχου Δήμου Δίου-Ολύμπου κ. Ευ. Γερολιόλιου, του βουλευτή Πιερίας κ. Ξ. Μπαραλιάκου, της βουλευτού Πιερίας κ. Ελ. Σκούφα,του Δημάρχου Δήμου Πύδνας-Κολινδρού κ. Αν. Μανώλα, της εκπροσώπου της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Μ. Κώστα, του ταξίαρχου της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου κ. Ν. Χρισταντώνη, του Αστυνομικού Διευθυντή Πιερίας-Ταξίαρχου κ. Γ. Τζίμα,  του Διοικητή του 3ου Λιμενικού Σώματος Σκάλας Κατερίνης κ.Θ.Αδαμίδη, του εκπροσώπου της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ν. Πιερίας επιπυραγού Αρ. Γκιάτα,του επιτίμου προέδρου του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου κ. Π. Μητούλη, του Αντιδημάρχου καθαριότητας Δήμου Δίου-Ολύμπου κ. Κ. Κουριάτη, της αντιδημάρχου πολιτισμού Δήμου Δίου Ολύμπου κ. Σ. Ζουρζούρα, του αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης Δίου-Ολύμπου κ. Δ. Φώλιου, του προέδρου της τοπικής κοινότητας Λιτοχώρου κ. Ευστ. Κυριακάκη,  των δημοτικών συμβούλων του Δήμου Δίου-Ολύμπου, του πρώην βουλευτή Πιερίας κ. Δ.Χριστογιάννη, της Διευθύντριας του Κέντρου Υγείας Λιτοχώρου κ. Ζ. Μπαρμπέρη, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Αλεξανδρείου Αντιπρόεδρο Β’ κ. Ν. Βλαχόπουλο, κ. Στ. Αβραμίδη, κ. Δ. Τσίρου, κ. Φ. Κουτσιμανή και κ. Ι. Παπαδιαμαντή, των μελών της εξελεγκτικής επιτροπής του Αλεξανδρείου ομότιμου καθηγητή ιατρικής ΑΠΘ κ. Επ. Φαχαντίδη και προέδρου του Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου κ. Ι. Τριανταφύλλου, τον ομότιμο καθηγητή Ιατρικής-επιστημονικού συνεργάτη του ιδρύματος κ. Θ. Ταντανάση, προέδρων και μελών πολιτιστικών συλλόγων Πιερίας, του προέδρου της Αδελφότητας Λιτοχωριτών Νέας Υόρκης & Αμερικής «Ο Όλυμπος» κ. Κώστα Προκόβα και των μελών του ΔΣ αυτής.

Στην αρχή της εκδήλωσης η Έφορος Θεσμών και Τύπου του ΔΣ του Αλεξανδρείου, δικηγόρος κ. Ιωάννα Παπαδιαμαντή καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στο ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ, σ’ αυτόν το μεγαλοπρεπές χώρο πολιτισμού και παιδείας, διεθνούς εμβέλειας, στη γη της Πιερίας, στη Μακεδονία, σε μια βραδιά στον απόηχο του καλοκαιριού , σε μια βραδιά γεμάτη, ήχους, χρώματα, φως, σε ένα χώρο λαμπερό, σε ένα χώρο μοναδικό, απαράμιλλου κάλους. Είπε χαρακτηριστικά: ”Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, Κέντρο Ελληνισμού, που φωτίζει και διαχέει σε όλη την Οικουμένη το ασίγαστο πνεύμα του Μέγα Στρατηλάτη, του Μέγα Αλέξανδρου». Ενημέρωσε το κοινό για τις δράσεις του Αλεξανδρείου λέγοντας ότι: ”Στο Αλεξάνδρειο έχουν αναπτυχθεί σοβαρές δράσεις και συνέργειες πολιτισμού όλα τα χρόνια της προεδρίας του κ. Δ. Πασχάλη, με την αμέριστη πολυεπίπεδη στήριξή του. Υψηλού βεληνεκούς εκδηλώσεις, σε παγκόσμια διαδικτυακή σύνδεση, όπως και η αποψινή ,με υψηλούς προσκεκλημένους, συνέδρια, ομιλίες, διαλέξεις, προβολές σε 3d διάσταση για παιδιά, μαθητές και φοιτητές, συναυλίες, βραβεύσεις με το ανώτατο μετάλλιο τιμής «ΤΩ ΚΡΑΤΙΣΤΩ», εκθέσεις, πρωτόκολλα συνεργασίας με το ΝΟΕΣΙΣ, το ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, δράσεις με το ΙΤΑΛΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ, το ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ, δράσεις που προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό, προβάλλουν την Πιερία και συνεχίζουν το πολιτιστικό όραμα του Μέγα Αλέξανδρου για διάδοση του ελληνικού γίγνεσθαι. Το Αλεξάνδρειο είναι ανοικτό κάθε μέρα και φιλοξενεί στο ισόγειο έκθεση φωτογραφίας με θέμα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΗ, έκθεση στο υπόγειο η παιδεία στην αρχαιότητα του εικονογράφου Σπύρου Ορνεράκη, καθώς και βιβλιοθήκη με αναγνωστήριο και βιβλία ιδίως για το Μέγα Αλέξανδρο. Τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας και οι κανόνες υγιεινής σύμφωνα με τις διατάξεις του ΕΟΔΥ, με ειδικές απολυμάνσεις των χώρων”.

Στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν και συμμετέχουν στις δράσεις αυτές, όλους όσους άοκνα προσφέρουν στην επίτευξη των σκοπών του ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ, το διοικητικό συμβούλιο και ιδίως ευχαρίστησε ιδιαίτερα και πρωτίστως τον πρόεδρο τον κ. Πασχάλη, που με ανιδιοτέλεια και ανθρωπισμό στηρίζει και φροντίζει το ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ προς όφελος του τόπου και των ανθρώπων του.

Τελειώνοντας είπε ότι: «ΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ απόψε φιλοξενεί και θέτει υπό την αιγίδα του τη συναυλία της δημοτικής χορωδίας Λιτοχώρου Ιωάννης Σακελλαρίδης, διότι είμαστε εδώ για να στηρίζουμε κάθε προσπάθεια πολιτισμού, έτσι ώστε οι ζωντανές μνήμες να οδηγούν σε ένα δημιουργικό μέλλον παρά τις δυσκολίες του παρόντος, παρά τις δύσκολες ημέρες που βιώνει όλη η ανθρωπότητα με τον COVID-19, όπου πλήττεται το δημόσιο αγαθό της υγείας και να δώσουμε ένα μήνυμα ανθρωπιάς, δύναμης, επιμονής και υπομονής.

Η αποψινή εκδήλωση μεταδίδεται παγκοσμίως διαδικτυακά, όπως και όλες οι εκδηλώσεις του ΔΙΜΜΑ, μέσω του live streaming και την παρακολουθούν θεατές από όλο τον κόσμο. Η αποψινή εκδήλωση καταγράφεται σε dvd και θα διανεμηθεί και υπάρχει και τηλεοπτική κάλυψη».

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου κ. Ευ. Γερολιόλιος χαιρετίζοντας την εκδήλωση ανέφερε ότι: «Η πολυσχιδής και πολύχρονη δραστηριότητα και προσφορά του ομίλου του ιδρύματος είναι γνωστή σε εμάς που κατοικούμε εδώ και είναι μεγάλη. Είναι απαραίτητο όμως κάθε φορά που έχουμε τέτοιες δράσεις να επισημαίνουμε αυτό που μας φαίνεται αυτονόητο αλλά δεν είναι. Έχουμε απέναντί μας τον πρόεδρο του ιδρύματος τον κ. Δ. Πασχάλη, ο οποίος προσέφερε και εξακολουθεί να προσφέρει στον τόπο μας πάρα μα πάρα πολλά πράγματα. Πράγματα που αφορούν την πολιτιστική και κοινωνική μας διάσταση και παράλληλα μας φέρνουν σε δρόμους και αξίες που τις έχουμε ξεχάσει . Η σημερινή δράση λοιπόν είναι δράση που θέλουμε να ξαναζήσουμε, που μας έλλειψε, είναι πολιτισμός. Εμείς θα είμαστε αρωγοί σε τέτοιες δράσεις γιατί είναι επιλογή μας».

Αναγνώσθηκε επιστολή χαιρετισμού του Υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για τη Μακεδονία και τη Θράκη κ. Σταύρου Καλαφάτη, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων: «Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις δραστηριότητες του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Πρόεδρου του κ. Δ. Πασχάλη. Ιδιαίτερης σημασίας είναι οι υψηλού επιπέδου συνεργασίες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, με αξιόλογους φορείς, που αναπτύσσεται στους τομείς του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, της Παιδείας, της Ιστορίας, των Γραμμάτων και των Τεχνών, αλλά και του Περιβάλλοντος. Διαπιστώνω, επίσης, ότι στηρίζετε συχνά δράσεις Πολιτισμού, όπως η σημερινή συναυλία της Δημοτικής Χορωδίας Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά για Συλλόγους που δραστηριοποιούνται σε Μακεδονία και Θράκη -εκτός Θεσσαλονίκης. Συμβάλλετε έτσι στην διατήρηση και τη διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού και της Ελληνικής Παράδοσης.».

Ο Βουλευτής Πιερίας κ. Ξ. Μπαραλιάκος είπε στο χαιρετισμό του: «Μετά από καιρό λόγω πανδημίας ξαναβρισκόμαστε σε αυτές τις όμορφες πολιτιστικές εκδηλώσεις και στο ίδρυμα. κ. Πρόεδρε συγχαρητήρια για όλο το έργο που έχεις κάνει όλο αυτό το διάστημα και μέσω του ιδρύματος αλλά και της ευρύτερης προσφοράς σου, στο δήμο μας και στην Πιερία μας, δεν αφήνεις κανέναν παραπονεμένο. Να απολαύσουμε τη δημοτική χορωδία αλλά και να ενώσουμε τις δυνάμεις και το ίδρυμα να διατηρηθεί δυνατό και ισχυρό όπως είναι. Έχετε κάνει πολλά κ. Πρόεδρε αυτό το διάστημα και είναι χρέος όλων μας να βοηθήσουμε να γίνουν ακόμη περισσότερα».

Η βουλευτής Πιερίας κ. Ελ. Σκούφα χαιρετίζοντας την εκδήλωση ανέφερε ότι: «Πραγματικά αισθανόμαστε συγκίνηση για πολλούς λόγους σήμερα, αφενός διότι το ίδρυμα μας θυμίζει το χρέος της ελληνικής πολιτείας για τη στήριξη των ελληνικών σχολείων και τις διαπολιτισμικές θέσεις της ομογένειας και η συμβολή σας κ. Πασχάλη στον τομέα αυτό είναι κάτι παραπάνω από καθοριστική, αφετέρου επειδή θα απολαύσουμε ένα μουσικό σύνολο, με έναν μαέστρο στολίδι για το νομό μας διεθνούς εμβέλειας. Είμαστε στο πλάι σας για ότι και όπου χρειαστεί».

Στη συνέχεια αναγνώστηκε επιστολή της αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Σ. Μαυρίδου, η οποία λόγω προγραμματισμένων υποχρεώσεων δεν παρέστη. Η επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η δημοτική χορωδία Λιτοχώρου «ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ» μέσα από τη μακρόχρονη προσφορά της όχι μόνο στον πολιτισμό της Πιερίας συνεχίζει το έργο και την προσφορά στη μουσική και τον πολιτισμό, αναδεικνύοντας σε κάθε της συναυλία τη σύγχρονη ελληνική μουσική σε όλα τα επίπεδα και τις εκφάνσεις της. Η σημερινή εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι από τις καλύτερες ευκαιρίες για την επιστροφή στην κανονικότητα που τόσο μας έλλειψε το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας που ταλαιπωρεί όλη την ανθρωπότητα. Μου δίνεται η ευκαιρία να εξάρω δια της παρούσης επιστολής τις προσπάθειες της δημοτικής χορωδίας Λιτοχώρου όσο και του Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου για την αδιάλειπτη πολιτιστική τους παρουσία και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο».

Ο Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού κ. Αν. Μανώλας δήλωσε: «Θερμά συγχαρητήρια στο ίδρυμα και στον Πρόεδρο γιατί πάντα φροντίζει για να θυμόμαστε την ιστορία του τόπου. Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι είμαστε Μακεδόνες και οι εκδηλώσεις του ιδρύματος και γενικώς οι δράσεις του συμβάλλουν σε αυτό το πράγμα. Θερμά συγχαρητήρια κ. Πρόεδρε Δ. Πασχάλη».

Ο επίτιμος πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου κ. Π. Μητούλης χαιρέτισε την εκδήλωση δηλώνοντας ότι: «Είμαι συγκινημένος διότι αυτό το λαμπρό κτίριο είναι ένα όνειρο που είχα πριν 33 χρόνια και έγινε ζωντανό και πραγματικό. Βλέπω ότι είναι ζωντανό, λαμπερό και έχει εκδηλώσεις. Είναι ένας φάρος που φωτίζει όλο τον ελληνισμό. Έγινε για να προβάλλει τον πολιτισμός μας, την εθνικότητά μας, τον ελληνισμό μας, τα γράμματα και τη φιλοσοφίας μας. Συγχαίρω τον κ. Πασχάλη για όλα αυτά που κάνει, για όλες τις εκδηλώσεις, διότι αυτό είναι το νόημα αυτού του ιδρύματος. Συγχαίρω και όλα τα μέλη του ΔΣ και τον κ. Πασχάλη διότι κάνουν μία εθνική δουλειά».

Ο πρόεδρος της δημοτικής χορωδίας Λιτοχώρου «ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ» κ. Π. Χρυσικός χαιρέτισε την εκδήλωση αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: «Η χορωδία μας με την 30ετή ιστορία της και τις παρουσιάσεις μεγάλων έργων, προετοιμάστηκε το καλοκαίρι παρά τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες της χρονιάς που διανύουμε και είμαστε εδώ σε αυτόν τον ιστορικό και πολύ όμορφο χώρο για να σας παρουσιάσουμε την καλοκαιρινή συναυλία. Κ. Πρόεδρε του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν θα αναφερθώ στο έργο σας για το οποίο με κάλυψαν οι προηγούμενοι ομιλητές. Σας ευχαριστούμε πολύ πρωτίστως εσάς, όπως και το Διοικητικό σας συμβούλιο για την αποδοχή της προτάσεώς μας να παρουσιάσουμε στο χώρο του Ιδρύματος τη συναυλία μας, αλλά και την κάλυψη όλων των εξόδων αυτής. Μαέστροι, μουσικοί, σολίστ και χορωδοί προετοιμαστήκαμε όλοι υπό τη διδασκαλία του μαέστρου μας Ευθυμίου Μαυρίδη για την ει δυνατόν αρίστη παρουσίαση της συναυλίας μας. Σας καλούμε να χαλαρώσετε, να σιγοτραγουδήσετε μαζί μας και ευελπιστούμε ότι η συναυλία μας θα μείνει στο μυαλό σας ως η καλύτερη μουσική πανδαισία του καλοκαιριού και να τη θυμόμαστε τις ημέρες του φθινοπώρου και του χειμώνα. Και μην ξεχνάτε, Η μουσική ενώνει τις ψυχές μας».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ «ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ»

Πριν την έναρξη του καλλιτεχνικού προγράμματος ο πρόεδρος της χορωδίας κ. Π. Χρυσικός χάρισε στον Πρόεδρο κ. Δ. Πασχάλη για την προσφορά του και τη στήριξή του στον πολιτισμό , ένα βιβλίο-πρακτικά της επιστημονικής διημερίδας που οργάνωσε η δημοτική χορωδία  με θέμα «Η ζωή και το έργο του Ιωάννη Σακελλαρίδη και η μουσική κίνηση στο Λιτόχωρο από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα».

Στη συνέχεια τη σκυτάλη για τη θεματική εισαγωγή στη συναυλία πήρε η χορωδός κ. Β. Μπελέμη και η συναυλία ξεκίνησε με την απότιση φόρου τιμής στον Μέγα Έλληνα μουσικό Μίκη Θεοδωράκη με το άσμα «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ», μέσα σε χειροκροτήματα συγκίνησης και θαυμασμού.

Η δημοτική χορωδία Λιτοχώρου Ι. Σακελλαρίδης, υπό τη διεύθυνση του Ευθύμη Μαυρίδη ταξίδεψε το κοινό σε διάφορες εποχές, σε μία ατμόσφαιρα μαγική, με μουσικά ακούσματα Ελλήνων ποιητών, στιχουργών και συνθετών, με 17μελή ορχήστρα και με σολίστες την Ι. Ηλιάδου, τον Ν. Φαρμάκη και τον Γ. Χασαμπένη. Το πρόγραμμα αποτελούνταν από πέντε ενότητες (Θάλασσα, Έντεχνα, Παραδοσιακά, Λαϊκά και κινηματογραφικά)και το κοινό ενθουσιασμένο καταχειροκρότησε της χορωδία, η οποία κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον για δύο ώρες. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας τραγούδησε επίσης ο βαθύφωνος Δημήτριος Καρατζάς την άρια του ΓεροΔήμου από την όπερα Μάρκος Μπότσαρης του Καρέρ.

Η βραδυά με φόντο το επιβλητικό φωταγωγημένο κτίριο του Αλεξανδρείου, με τους ανεπανάληπτους ήχους της ελληνικής μουσικής και τις υπέροχες φωνές, δημιούργησε μία ατμόσφαιρα μοναδική που ώθησε το κοινό να σιγοτραγουδά. Το Αλεξάνδρειο ζωντανό, λαμπερό, επιβλητικό, αντήχησε από τις μελωδίες της δημοτικής χορωδίας σε μία βραδιά που όλοι θα θυμούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: