6 Σεπτεμβρίου 2021

Μίκης Θεοδωράκης: Σε λαϊκό προσκύνημα από σήμερα η σορός του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη

 

Ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε από τη ζωή την περασμένη Πέμπτη και σήμερα στις 15:00 θα ξεκινήσει στη Μητρόπολη το λαϊκό προσκύνημα για τον μεγάλο συνθέτη.

Το λαϊκό προσκύνημα θα ολοκληρωθεί στις 19:00 και θα συνεχιστεί αύριο Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου από τις 10 π.μ. μέχρι τις 7 μ.μ.

Την Τετάρτη, τελευταία ημέρα πριν από την κηδεία, ο κόσμος μπορεί να αποχαιρετίσει τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη από τις 10 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, θα ακολουθήσει στις 3 το απόγευμα η τελετή αποχαιρετισμού.

Στη συνέχεια η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων, όπου την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου σε ώρα που θα προσδιοριστεί, στην εκκλησία του χωριού, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

Προτομή και οδός με το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη στην Αθήνα

Μίκης Θεοδωράκης

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας έκανε ομόφωνα δεκτή την εισήγηση του δημάρχου, Κώστα Μπακογιάννη να αποδοθεί το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη σε οδό της Αθήνας και να προκηρυχθεί καλλιτεχνικός διαγωνισμός για την δημιουργία προτομής του, που θα τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης. 

Επίσης να φιλοξενηθεί η σορός του Μίκη Θεοδωράκη, δωρεάν τιμής ένεκεν στις εγκαταστάσεις του Α’ κοιμητηρίου μέχρι και να γίνει η ταφή του σύμφωνα με τις τελευταίες του επιθυμίες.

Τέλος  αντιπροσωπεία του δημοτικού συμβουλίου και ο δήμαρχος να παρευρεθούν, ως οφείλουν, στην κηδεία του. 

Κατά την εισήγηση του στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μεταξύ άλλων, είπε:  «Σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις κύριε πρόεδρε, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε πει ότι “σαν φύγω η Ακρόπολη θα μου λείψει περισσότερο”. Ήταν η Ακρόπολη που έβλεπε μέσα από το σπίτι του. Αυτός ήταν ο Μίκης της Αθήνας, ο Μίκης της Ελλάδας, ο παγκόσμιος Μ. Θεοδωράκης. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας αποφάσισε ως ελάχιστο φόρο στον σπουδαίο Έλληνα τη μετονομασία οδού σε « Μίκη Θεοδωράκη» και την τοποθέτηση της προτομής του σε κεντρικό σημείο της πόλης , για να σηματοδοτήσει το πέρασμά του στην αθανασία». 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: