29 Σεπτεμβρίου 2021

Κάπνισμα Διατροφή: Οι τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο σας αν καπνίζετε

 
Ποιες τροφές ωφελούν τους καπνιστές;

 Βιταμίνη C

Δεν είναι τυχαίο ότι η βιταμίνη C είναι από τις πιο πολυσυζητημένες και γνωστές βιταμίνες, για τις ευεργετικές ιδιότητες που παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, προάγει την καλή λειτουργία της καρδιάς, βελτιώνει την υγεία του δέρματος και περιορίζει τις φλεγμονές.

Η καθημερινή ποσότητα βιταμίνης C που πρέπει να προσλαμβάνουμε μέσα από τη διατροφή μας είναι 90 mg για τους άνδρες και 75 mg για τις γυναίκες. Ωστόσο, οι καπνιστές χρειάζονται 35 mg περισσότερα, αφού η νικοτίνη καταστρέφει τη βιταμίνη C.

*Eμπλουτίστε, λοιπόν, τη διατροφή σας με φρούτα και λαχανικά που αποτελούν μια ιδιαίτερα πλούσια πηγή βιταμίνης C, όπως το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, το λεμόνι, η κόκκινη πιπεριά, το μπρόκολο και το καρότο.

Αντιοξειδωτικά

Tα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό μας από τη φθορά και τη γήρανση των κυττάρων. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μετρήσεις για την ποσότητα αντιοξειδωτικών που χρειάζονται οι καπνιστές, οι ειδικοί όμως τονίζουν πως θα πρέπει να φροντίζουν ώστε να προσλαμβάνουν τουλάχιστον την προτεινόμενη ημερήσια δόση. Tα πιο πολύτιμα αντιοξειδωτικά, εκτός από τη βιταμίνη C, στην οποία προαναφερθήκαμε, είναι η βιταμίνη Ε, τα καροτένια και τα φλαβονοειδή.

*Η βιταμίνη Ε εντοπίζεται κυρίως στο ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς (π.χ. φουντούκια, ηλιόσποροι). Τα καροτένια είναι στην ουσία προβιταμίνη A, που μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη A και περιέχεται σε φρούτα και λαχανικά με έντονο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα (π.χ. καρότα, κόκκινη πιπεριά, κολοκύθα). Τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή την έχουν το κόκκινο κρασί, τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά και το πράσινο τσάι.

Γαλακτοκομικά

Ενώ δεν είναι απαραίτητο για τους καπνιστές να προσλαμβάνουν περισσότερο ασβέστιο από τη συνιστώμενη ποσότητα (1.000 mg ημερησίως), συνήθως λόγω της υπερκατανάλωσης καφέ οι καπνιστές παίρνουν λιγότερο ασβέστιο από αυτό που είναι ούτως ή άλλως απαραίτητο για έναν ενήλικα. Επομένως, όσοι καπνίζουν είναι απαραίτητο να τρώνε καθημερινά επαρκείς ποσότητες γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι, λευκά και κίτρινα τυριά), ώστε να διασφαλίζεται η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου.

Φρούτα και μέλι

Οι καπνιστές παρουσιάζουν αυξημένες ανάγκες για υδατάνθρακες και γλυκές γεύσεις. Aυτό συμβαίνει επειδή το κάπνισμα αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζονται οι υδατάνθρακες στον οργανισμό.

Προκειμένου να μην αντιμετωπίσετε πρόβλημα με το βάρος σας, καλό είναι να προσλαμβάνετε τους υδατάνθρακες που τόσο χρειάζεστε από λιγότερο παχυντικές και ανθυγιεινές πηγές, όπως τα φρούτα, τα προϊόντα ολικής άλεσης και το μέλι.

Bonus tip: Μείνετε ενυδατωμένοι

Συχνά ο οργανισμός των καπνιστών παρουσιάζει μια μόνιμη μορφή ήπιας αφυδάτωσης, εξαιτίας της συνήθειάς τους να αντικαθιστούν το νερό με καφέ. Oι καπνιστές συνήθως υπερβαίνουν την προτεινόμενη ημερήσια δόση για την πρόσληψη καφεΐνης, που είναι τα δύο φλιτζάνια, αφυδατώνοντας έτσι τον οργανισμό τους.

Φροντίστε, λοιπόν, να πίνετε περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχοντας πάντα κοντά σας ένα μπουκαλάκι με νερό.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: