30 Σεπτεμβρίου 2021

Κυρ. Μητσοτάκης: Στην κορυφή της ευρωπαϊκής κατάταξης η Ελλάδα ως προς την απορρόφηση του ΕΣ

 


Τις επιδόσεις της Ελλάδας αναφορικά με την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ανέδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντησή του το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με την Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, Ελίζα Φερέιρα.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι έχουμε βελτιώσει την επίδοσή μας όσον αφορά την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα «εμφανίζεται πια στην κορυφή της ευρωπαϊκής κατάταξης» ως προς την απορρόφηση του ΕΣΠΑ".

Από την πλευρά της η ευρωπαία Επίτροπος επισήμανε ότι «η Ελλάδα ήταν πραγματικά πρωτοπόρος και εργάστηκε πολύ σκληρά», προσθέτοντας ότι «τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω σας», δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που έλαβε έγκριση για το ΕΣΠΑ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η χώρα μας διαθέτει πλέον "σημαντική ευρωπαϊκή «δύναμη πυρός» για να προωθήσουμε τον αναγκαίο ριζικό μετασχηματισμό της δομής της ελληνικής οικονομίας, σε ό,τι αφορά την πράσινη, την ψηφιακή και τη δίκαιη μετάβαση".

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε την Επίτροπο Φερέιρα και την ομάδα της για την παραγωγική συνεργασία και τόνισε ότι το σχέδιο της Ελλάδας για το ΕΣΠΑ 2021-2027 ήταν το πρώτο που εγκρίθηκε, ενώ είχε προηγηθεί η ταχύτατη έγκριση και του εθνικού σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που όπως είπε, αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. "Καταλαβαίνουμε ότι οι επιχειρήσεις μας θα πρέπει να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Μόλις εισαγάγαμε νέα κίνητρα για να ενθαρρύνουμε τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων ώστε να ενισχυθούν. Μέσω αυτού του τύπου των παρεμβάσεων θα πληρώνουν χαμηλότερο φόρο εισοδήματος για τα επόμενα τρία χρόνια. Αλλά ασφαλώς, τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι επίσης απαραίτητα, για να μας βοηθήσουν να υλοποιήσουμε αυτόν τον μετασχηματισμό" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος, ο πρωθυπουργός έστειλε για άλλη μια φορά μήνυμα υπέρ των εμβολιασμών, συνεχάρη την Πορτογαλία για επίδοσή της στους εμβολιασμούς και σημείωσε ότι "δεν είμαστε ακόμα εκεί" προσθέτοντας ότι η Πορτογαλία "αποτελεί, ένα λαμπρό παράδειγμα για το τι μπορεί να επιτευχθεί όταν αντιμετωπίζεις τα fake news και δεν αφήνεις πολύ χώρο σε εκείνους που δεν εμπιστεύονται την επιστήμη και την ιατρική που βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα".

Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε ότι με βάση τα σημερινά στοιχεία, "εννέα στους δέκα από όσους νοσηλεύονται στην εντατική -κι έχουμε περίπου 300 άτομα στην εντατική σήμερα στην Ελλάδα- δεν είναι εμβολιασμένοι. Και ορισμένοι από αυτούς δυστυχώς χάνουν τη ζωή τους. Και είναι κρίμα".

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: