27 Σεπτεμβρίου 2021

Ποια είναι τα βαθύτερα αίτια των εγκληματικών πράξεων στις μέρες μας; Γράφει ο Θεοφάνης Γκατζής, Οικονομολόγος- Διεθνολόγος, αρθρογράφος


Καθημερινά ακούμε εμβρόντητοι ειδήσεις για αποτρόπαια εγκλήματα στην χώρα μας με θύματα συζύγους και γυναίκες, καθώς και άλλες αδιανόητες παραβατικές συμπεριφορές (σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων) που δεν τα χωράει ανθρώπινος νους!
Ποιες είναι όμως οι βαθύτερες αιτίες των παραπάνω εγκληματικών πράξεων; Μια εξήγηση που μπορεί να δώσει κάποιος είναι ότι όλα τα παραπάνω είναι απόρροια της ηθικής κατάπτωσης της εποχής μας και της έλλειψης ελληνορθόδοξης παιδείας!

Ο σύγχρονος άνθρωπος διαπνέεται από το υλιστικό πνεύμα, αγνοεί αξίες όπως η άδολη αγάπη και η αλληλεγγύη προς το συνάνθρωπο! Αντιθέτως, έχει κλειστεί στον εαυτό του, δεν έχει υπομονή και συγχωρητική διάθεση για τους άλλους και είναι έντονα εγωπαθής! Επιπρόσθετα, αρκετά άτομα έχουν αποκτήσει ψυχολογικά προβλήματα και εκδηλώνουν επιθετική, καθώς και βίαιη συμπεριφορά απόρροια του παρατεταμένου εγκλεισμού και των υπόλοιπων παράλογων κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού!

Για να αναστραφεί αυτή η θλιβερή κατάσταση επιβάλλεται να προβούμε σε αυτοκριτική, να κατευνάσουμε τα πάθη μας, να κατανοήσουμε ποιο είναι το βαθύτερο νόημα της ύπαρξής μας, που είναι η κατάκτηση της αιωνιότητας κοντά στο Θεό και να συνειδητοποιήσουμε την ασημαντότητα του εαυτού μας! Τα παραπάνω θα επιτευχθούν αν προσεγγίσουμε τον Θεό μέσω της προσευχής! Ας προσευχηθούμε τα θύματα των δολοφονικών πράξεων να αναπαυθούν εν Κυρίω και οι θύτες να μετανοήσουν πραγματικά για να βρουν ψυχική αγαλλίαση!

Υ.Γ.  Το παρόν άρθρο το αφιερώνω στoν Τριαδικό Θεό (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα), στη μνήμη της Υπεραγίας Θεοτόκου, των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, του Ιωάννη του Προδρόμου, των Αποστόλων Παύλου και Πέτρου, των δώδεκα Αποστόλων, των Εβδομήκοντα

Δεν υπάρχουν σχόλια: