28 Σεπτεμβρίου 2021

Ανοιχτή επιστολή για τον αποκλεισμό του έργου της ψηφιακής βάσης για τη βλάχικη γλώσσα από επιχορήγηση


 Ανοιχτή επιστολή, προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, από τον Βασίλη Νιτσιάκο, πρόεδρο της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων. Ρωτά τους λόγους γιατί αποσύρθηκε ήδη εγκεκριμένη επιχορήγηση για τη δημιουργία Ψηφιακής βάσης δεδομένων μνημείων του λόγου των Ελλήνων Βλάχων.

Το θέμα ανέδειξε η «Εφημερίδα των Συντακτών», όπου σημειώνεται ότι δημιουργούνται ερωτήματα γύρω από την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, παρά το γεγονός ότι αρχικά η επιχορήγηση αφορούσε ένα έργο που είχε εγκριθεί αρχικά μετ' επαίνων.

Ο Βασίλης Νιτσιάκος σημειώνει μεταξύ άλλων στην επιστολή του:

«Κυρία Υπουργέ, οι σκέψεις που μας ζώνουν από τη στιγμή που λάβαμε το προσβλητικό για εμάς ηλεκτρονικό μήνυμα είναι εφιαλτικές για τη δημοκρατία. Απομένει σε εσάς να επανορθώσετε το διοικητικό αυτό ατόπημα, να αλλάξετε αυθαίρετα μια τεκμηριωμένη από ειδικούς ακαδημαϊκούς και στελέχη του Υπουργείου απόφασή σας».

Ανοιχτή επιστολή στην Υπουργό Πολιτισμού

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Επικοινωνώ μαζί σας ως Πρόεδρος του Δ.Σ. της Επιστημονικής Εταιρίας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων.

Κυρία Υπουργέ, με δική σας απόφαση υπ' αρ.: 332213/13-7-2021 εγκρίθηκε πρόταση της Επιστημονικής Εταιρίας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων με τίτλο «Δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων μνημείων του λόγου των Ελλήνων Βλάχων». Αντιγράφω την υπογεγραμμένη από εσάς την ίδια το σχετικό απόσπασμα της Υπουργικής Απόφασης:

"102. Η Πρόταση με τίτλο «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΛΑΧΩΝ» του φορέα Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Πολιτισμού Βλάχων (ΑΜ 31454) να ενισχυθεί οικονομικά με ποσό 19.400,00 € (ποσό που ζητήθηκε: 19.400,00 €) διότι: α) συμβάλλει με τρόπο συστηματικό στην ανάδειξη του πλουραλιστικού χαρακτήρα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας μέσα από την ανάδειξη των προφορικών παραδόσεων των Ελλήνων Βλάχων, β) αναδεικνύει μια συμμετοχική αντίληψη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, γ) υποστηρίζεται από ομάδα ειδικών επιστημόνων."

Κυρία Υπουργέ, με έκπληξη και θλίψη ταυτόχρονα, έλαβα προωθημένο ηλεκτρονικό μήνυμα από μέλος της επιστημονικής ομάδας, με το οποίο τον ενημερώνετε ότι η πρόταση αυτή δεν χρηματοδοτείται τελικά, επισυνάπτοντας νέα Υπουργική Απόφαση (ορθή επανάληψη)! Αντιγράφω:

«Σας διαβιβάζουμε την ορθή επανάληψη (ημ. 20-9-2021) της Υπουργικής Απόφασης υπ' αρ.: 332212/13-7-2021, σύμφωνα με την οποία δεν εγκρίνεται η επιχορήγηση της δράσης με τίτλο: "ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΛΑΧΩΝ", την οποία είχε υποβάλει ο φορέας που εκπροσωπείτε στο πλαίσιο της "Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Επιχορήγηση ή/και Παροχή Αιγίδας σε Δράσεις για τη Μελέτη, Διαφύλαξη και Ανάδειξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς"».

Κυρία Υπουργέ, βρίσκομαι στην πολύ δυσάρεστη θέση να σας πω με τον προσήκοντα σεβασμό στον θεσμικό σας ρόλο ότι η ενέργεια αυτή εγείρει πλείστα όσα ερωτήματα ηθικού, νομικού, διοικητικού, πολιτικού χαρακτήρα, αλλά πάνω από όλα, προσβάλλει την προσωπική τιμή και αξιοπρέπεια πλειάδας διακεκριμένων ειδικών επιστημόνων μελών του Φορέα που εκπροσωπούμε. Το τελικό ερώτημα είναι απλό και απαιτεί δημόσια απάντηση από εσάς την ίδια. Τι συνέβη και με αυτόν τον διοικητικά πρωτοφανή τρόπο αλλάξατε χωρίς καμία αιτιολόγηση την προηγούμενη τεκμηριωμένη απόφασή σας;

Κυρία Υπουργέ, οι σκέψεις που μας ζώνουν από τη στιγμή που λάβαμε το προσβλητικό για εμάς ηλεκτρονικό μήνυμα είναι εφιαλτικές για τη δημοκρατία. Απομένει σε εσάς να επανορθώσετε το διοικητικό αυτό ατόπημα, να αλλάξετε αυθαίρετα μια τεκμηριωμένη από ειδικούς ακαδημαϊκούς και στελέχη του Υπουργείου απόφασή σας.

Κυρία Υπουργέ, ως Φορέας επιφυλασσόμεθα για την ανάληψη κάθε πρωτοβουλίας σε νομικό, διοικητικό και πολιτικό επίπεδο όχι μόνο στο εθνικό αλλά και στο διεθνές πλαίσιο. Στο μεταξύ ελπίζουμε να αντιληφθείτε τις διαστάσεις του γεγονότος και να αποσύρετε τη νέα ανεξήγητη, για εμάς τουλάχιστον, απόφασή σας.

Με τιμή,
Βασίλης Νιτσιάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: