25 Σεπτεμβρίου 2021

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

 


Την ανάγκη ανάληψης συλλογικής δράσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί εγκαίρως και αποτελεσματικά η απειλή της κλιματικής κρίσης, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα αξιοποίησε την εμπειρία της υιοθέτησης κοινών δράσεων κατά της πανδημίας του κορονοϊού με κορυφαία εκείνη της ταχείας δημιουργίας των εμβολίων για να επιχειρηματολογήσει πως η διαχείριση προκλήσεων, όπως η κλιματική κρίση, μπορεί να καταστεί επιτυχής μόνον εφ όσον υπάρξει συλλογική απάντηση.

Στο μέτωπο των Ελληνοτουρκικών ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε ολόκληρη την επικράτειά μας, στη στεριά, στη θάλασσα και στον εναέριο χώρο μας. Ταυτόχρονα, θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχίσω την προσπάθεια προσέγγισης με την Τουρκία για τη διερεύνηση οδών συνεργασίας» φέρνοντας ως παράδειγμα ενδεχόμενες κοινές δράσεις για την κλιματική κρίση και το Μεταναστευτικό. Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε πως μόνη βάση διαπραγμάτευσης είναι η προοπτική της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια χαρακτηρίζοντας απολύτως απαράδεκτη κάθε συζήτηση περί λύσης δύο κρατών. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να καυτηριάσει τη στάση της Τουρκίας, που, όπως είπε, δεν εγκαταλείπει την παραβατικότητα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας εν όσω εξακολουθεί να αγνοεί τα δεσμευτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της συμμετοχής του στις εργασίες της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: