8 Σεπτεμβρίου 2021

Θεσσαλονίκη: Στην κόψη του ξυραφιού τα νοσοκομεία - Γεμίζουν κλινικές και ΜΕΘ


Οριακή είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που βλέπουν τις κλινικές και τις μονάδες εντατικής θεραπείας να γεμίζουν και πάλι από ασθενείς με κορωνοϊό.

Μπορεί οι εισαγωγές να έχουν σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο η αλματώδης αύξηση των νοσηλειών που καταγράφηκε το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου ήταν αρκετές για να οδηγήσουν σε κρίσιμη κατάσταση τις δημόσιες δομές υγείας. Και το ενδεχόμενο να έχουμε νέα έκρηξη κρουσμάτων το φθινόπωρο ξυπνάει τις εφιαλτικές μνήμες του δεύτερου κύματος της πανδημίας, τον περασμένο Νοέμβριο, που δοκίμασε τις αντοχές των νοσοκομείων και των εργαζομένων. Γι’ αυτό και έχει ήδη ενεργοποιηθεί εκ νέου η εντολή να είναι σε κατάσταση επιφυλακής οι ιδιωτικές κλινικές να υποδεχτούν μη-Covid περιστατικά από δημόσια νοσοκομεία. Αυτό θα γίνει εφόσον κριθεί απαραίτητο να αδειάσουν κλινικές κοινής νοσηλείας, για να εξυπηρετήσουν ασθενείς με κορωνοϊό. Η συγκεκριμένη απόφαση, η οποία εφαρμόστηκε ως μέτρο αποσυμφόρησης των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης τόσο κατά το δεύτερο όσο και στο τρίτο κύμα της πανδημίας, έχει ισχύ μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου και ενδέχεται να παραταθεί εφόσον χρειαστεί.


Από τις αρχές Σεπτεμβρίου οι εισαγωγές κυμαίνονται σταθερά περίπου στις 20 – 25 την ημέρα, αριθμός ελαφρώς μειωμένος σε σχέση με τα τέλη Αυγούστου, όταν έφταναν τις 30, ενώ μειωμένος είναι και ο αριθμός όσων προσέρχονται με ύποπτα συμπτώματα στα νοσοκομεία. Ωστόσο, οι κλινικές Covid λειτουργούν με αυξημένη πληρότητα, ενώ ελάχιστες είναι οι κλίνες ΜΕΘ που παραμένουν κενές έπειτα από κάθε εφημερία.


Μέχρι στιγμής, σε ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο δεν έχει χρειαστεί να δοθούν κλίνες από την κοινή νοσηλεία για τη διαχείριση των περιστατικών Covid, ενώ σε Παπανικολάου και Παπαγεωργίου έχουν γίνει μόνο μικρές αναπροσαρμογές. Ωστόσο, υπάρχει έντονη ανησυχία για το επόμενο διάστημα, καθώς το άνοιγμα των σχολείων και των κλειστών χώρων σε συνδυασμό με την άρνηση σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού να εμβολιαστεί, προκαλεί εύλογη ανησυχία για περαιτέρω μεγάλη επιβάρυνση του συστήματος υγείας.


«Προς το παρόν διαχειριζόμαστε την κατάσταση, αλλά δεν παύει να είναι οριακά διαχειρίσιμη», ανέφερε χαρακτηριστικά στη Voria.gr στέλεχος του υπουργείου, ο οποίος σημείωσε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί νέοι ασθενείς, οι οποίοι δεν χρειάζονται διασωλήνωση και παίρνουν εξιτήριο σε λιγότερες ημέρες. Ο ίδιος έθεσε ως ορόσημο τον Οκτώβριο τονίζοντας ότι, αν δεν αυξηθούν τα ποσοστά του εμβολιασμού, τότε θα χρειαστεί εκ νέου να μετατραπούν όλες οι μονάδες των νοσοκομείων σε κλινικές Covid και βέβαια να σταματήσουν όλα τα χειρουργεία, όπως και τον περασμένο Νοέμβριο.


Πηγή: https://www.voria.

Δεν υπάρχουν σχόλια: