17 Σεπτεμβρίου 2021

Τα προγράμματα απασχόλησης «νέας γενιάς» και οι ασφαλιστικές τους δικλίδες

 

Ασφαλιστικές δικλίδες για την αποφυγή καταστρατηγήσεων και τη διασφάλιση των στόχων δηλαδή τη δημιουργία κινήτρων αύξησης της απασχόλησης, περιλαμβάνουν τα προγράμματα «νέας γενιάς» που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση επιδιώκοντας την περαιτέρω αποκλιμάκωση του προβλήματος της ανεργίας.

Έτσι τα τρία βασικά προγράμματα – που θέτει η κυβέρνηση σε εφαρμογή ή επεκτείνει την λειτουργία τους – εντός του 2022, περιλαμβάνουν τις εξής δικλίδες.

1. Το πρόγραμμα «πρώτο ένσημο» μπορεί να εφαρμοστεί ταυτόχρονα με άλλα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Δηλαδή με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών ή επιδότηση του μισθολογικού κόστους.

2. Το ίδιο πρόγραμμα δεσμεύεται με τη λεγόμενη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας, δηλαδή η επιχείρηση δεν μπορεί να μειώσει τις θέσεις πριν και κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

3. Ιδιαίτερη σημασία στο ίδιο πρόγραμμα έχει η δυνατότητα που δίδεται στον νέο που πρωτοπροσλαμβάνεται να επιλέξει ο ίδιος την επιχείρηση που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα και θα τον απασχολήσει και όχι ο ΟΑΕΔΔ, όπως γίνεται με άλλα προγράμματα.

4. Η ρήτρα διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων ισχύει και για το πρόγραμμα των 150.000 μέσω της επιδότησης του μη μισθολογικού κόστους για τις νέες προσλήψεις. Επίσης προβλέπεται επιπλέον επιδότηση 200 ευρώ για την πρόσληψη μακροχρονίως ανέργων.

5. Στο πρόγραμμα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρείς ποσοστιαίες μονάδες για όλους τους εργαζόμενους, προβλέπεται ρητά ότι το κόστος καλύπτεται από τον προϋπολογισμό,, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει απώλεια εσόδων σε ΟΑΕΔ και ΕΦΚΑ και θα διαταραχθούν οι παροχές και οι δράσεις των δύο Οργανισμών.

Τι περιλαμβάνουν τα τρία προγράμματα

Το «πρώτο ένσημο» αφορά 35.000 νέους έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία, που θα αναλάβουν εργασία. Οι νέοι αυτοί θα ενισχύονται συνολικά για διάστημα έξι μηνών από την πολιτεία με 1.200 ευρώ κατά την πρώτη πρόσληψή τους. Τα 600 ευρώ θα δίδονται στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 ευρώ στους νέους. Το ποσό αυτό θα είναι πέραν του μισθού τους. Για εργασία μερικής απασχόλησης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού.

Από το 2022 οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας μέσω προγραμμάτων του υπουργείου Εργασίας για την επιδότηση – επί έξι μήνες – του συνόλου του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές) , αυξάνονται από 100.000 σε 150.000. Μέσω των προγραμμάτων αυτών καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές για επιπλέον 50.000 θέσεις εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας

Επεκτείνεται μέχρι τέλος του 2022, η μείωση κατά τρείς ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών. Το κόστος του μέτρου αυτού φθάνει τα 816 εκατομμύρια ευρώ. Η μείωση επιμερίζεται σε 1,79 ποσοστιαίες μονάδες στις εργοδοτικές εισφορές και 1,21 ποσοστιαίες μονάδες στις εργατικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: