7 Σεπτεμβρίου 2021

Μίκης Θεοδωράκης: Συνεχίζεται το λαϊκό προσκύνημα για δεύτερη ημέρα

 Μίκης Θεοδωράκης

Κλίμα συγκίνησης στη Μητρόπολη Αθηνών. Μικροί και μεγάλοι καταφτάνουν από τη Δευτέρα το μεσημέρι για να αφήσουν ένα λουλούδι και να «αποχαιρετήσουν» τον Μίκη Θεοδωράκη με πολλούς να σιγοψιθυρίζουν τα τραγούδια του.

Η σορός του από χθες έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, ενώ την ίδια ώρα αναμένεται και η δικαστική απόφαση για το γραφείο τελετών που θα επιληφθεί της διαδικασίας για την κηδεία και τον ενταφιασμό καθώς υπήρξε εμπλοκή.

Η πλευρά της κόρης του, Μαργαρίτας Θεοδωράκη, υποστήριξε ότι «κάνει σεβαστή την τελευταία βούληση του πατέρα της» ως προς τον τόπο ταφής, αλλά εξαιρεί από την συναίνεσή της την ανάθεση της κηδείας σε γραφείο τελετών.

Η πλευρά της κα Θεοδωράκη δήλωσε ότι πρέπει να παραμείνει η εντολή στο γραφείο που ήδη έχει επιληφθεί των διαδικασιών και όχι εκείνο που σύμφωνα με την άλλη πλευρά είχε επιλέξει ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης.

Είχε προηγηθεί και ένα θρίλερ με τον τόπο ταφής του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη που τελικά επιλύθηκε και τελικά θα πραγματοποιηθεί στον Γαλατά Χανίων όπως ήταν και η τελευταία επιθυμία του μουσικοσυνθέτη.

Πλήθος κόσμου στη Μητρόπολη Αθηνών για τον Μίκη Θεοδωράκη

Για δεύτερη ημέρα εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μίκη Θεοδωράκη με πλήθος κόσμου να συρρέει για να πουν ένα τελευταίο «αντίο» στον δικό τους, Μίκη όπως λένε χαρακτηριστικά.

Το λαϊκό προσκύνημα συνεχίζεται σήμερα, Τρίτη από τις 10.00 το πρωί ως τις 7.00 το απόγευμα και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει στις 3 το μεσημέρι η τελετή αποχαιρετισμού.

Σεβαστή η επιθυμία του  Μίκη Θεοδωράκη – Στα Χανιά η ταφή του

Στη συνέχεια, η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό καταγωγής του πατέρα του, τον Γαλατά Χανίων, όπου την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, σε ώρα που θα προσδιοριστεί, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία στην εκκλησία του χωριού και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του Γαλατά, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

Ο Έλληνας – έμβλημα ολόκληρης της χώρας και των αγώνων της θα ενταφιαστεί – όπως κατ` επανάληψη είχε ζητήσει με κάθε τρόπο – στα πάτρια εδάφη του, δίπλα στους γονείς και τον αδελφό του.

Μίκης Θεοδωράκης: Αυτό θα είναι το μνήμα του

Τη μακέτα του μνήματος που είδε και ενέκρινε πριν από μία και πλέον δεκαετία ο Μίκης Θεοδωράκης παρουσίασε το απόγευμα της Δευτέρας το Mega. Πρόκειται για σχέδιο του διακεκριμένου αρχιτέκτονα και φίλου του, Μάνου Περάκη, ο οποίος ανέλαβε και κατασκεύασε τον τάφο του κορυφαίου Έλληνα δημιουργού στο νεκροταφείο του Γαλατά Χανίων.

Ήταν τότε που ο ίδιος Μίκης Θεοδωράκης σκεφτόταν και ετοίμαζε τα πάντα, όπως τα είχε στο μυαλό του. Τότε που έγραφε “εγκρίνω” πάνω από την υπογραφή του και την ημερομηνία «7 Σεπτεμβρίου του 2009». Έκτοτε πέρασαν ακριβώς 12 χρόνια και ο Μάνος Περάκης μίλησε στο Mega και αποκάλυψε τι συζητούσε με τον φίλο του. Τι είχε ζητήσει ο Μίκης Θεοδωράκης για την τελευταία του κατοικία.

«Λοιπόν, κοιτάξτε, ο Μίκης ήθελε πάντα να θαφτεί στον Γαλατά. Μάλιστα, υπάρχει και μια ιδιόχειρη διαθήκη του που την έχω και εγώ, μου την έχει δώσει δηλαδή εμένα. Ξεκίνησε το θέμα του τάφου, όταν ο ίδιος, γελώντας περισσότερο, έλεγε δε χωράει στον τάφο που είναι ο πατέρας του, η μάνα του και ο αδελφός του» σημείωσε ο κ. Περάκης.

«Εκεί πάνω, το δημοτικό συμβούλιο των Χανίων, σε μία συνεδρίαση, παραχώρησε το οικόπεδο που είναι απέναντι από την είσοδο της Εκκλησίας, ένα διπλό μεγάλο οικόπεδο στον Μίκη για να κάνει εκεί το μνήμα του» συμπλήρωσε.

Στις αλλεπάλληλες συζητήσεις που έγιναν τότε, ο Μίκης Θεοδωράκης ζήτησε να μην υπάρχει σταυρός στο μνήμα και να προβλεφθεί ειδικός χώρος μόνο για την ταφή της γυναίκας του, αλλά όχι για κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς του.

«Ήταν κουβέντα πολλών συναντήσεων που είχαμε. Και με παρακάλεσε να του κάνω το σχέδιο του τάφου του. Με την εξής προϋπόθεση, ότι θα είναι δύο οι χώροι, ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλον και στον έναν θα θαφτεί αυτός και στον άλλον δίπλα η Μυρτώ. Δεν θα έχει δικαίωμα κανένας άλλος να χρησιμοποιήσει τον τάφο. «Κάνε ένα μνήμα που θα είναι μόνο για τους δύο. Σε περίπτωση που η Μυρτώ δεν θέλει να ταφεί στα Χανιά, θα μείνει κενός ο χώρος» είχε τονίσει ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης στον κ. Περάκη.

Με τη μακέτα στα χέρια, ο κ. Περάκης ξεκίνησε την κατασκευή και το αρχικό σχέδιο υλοποιήθηκε κατά γράμμα, όπως ακριβώς το είχε δει και το είχε εγκρίνει ο Μίκης Θεοδωράκης.

«Μάλιστα, έχει κατασκευαστεί ο τάφος, εδώ και χρόνια, κάμποσα. Το είχε αναλάβει ο κ. Αγορασάκης, την ευθύνη του και τα έξοδα τα πλήρωσε ο Μίκης. Και έγινε αυτό που έγινε» ανέφερε ακόμη ο κ. Περάκης.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, όπως λέει ο κ. Περάκης, ήθελε ο τάφος του να είναι λιτός και ταυτόχρονα επιβλητικός. Όταν ενέκρινε τη μακέτα, τα έργα ξεκίνησαν και ο αείμνηστος μουσικοσυνθέτης τον πλήρωσε.

«Χωρίς καντήλια, χωρίς σταυρούς, έχει ένα πολύ απλό τάφο» συμπλήρωσε ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε τον τάφο του Μίκη Θεοδωράκη.

Από εκείνον τον Σεπτέμβριο του 2009, οι συναντήσεις μεταξύ τους ήταν αλλεπάλληλες, με τον Μίκη Θεοδωράκη να μην δείχνει ποτέ ότι φοβάται τον θάνατο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: