19 Σεπτεμβρίου 2021

Yπεραυξημένος συντελεστής ΕΝΦΙΑ από το 2022 για τα ακίνητα άνω των 300.000 ευρώ


 Υπεραυξημένο συντελεστή ΕΝΦΙΑ για τα πολύ ακριβά ακίνητα εξετάζει να επιβάλει η κυβέρνηση το 2022, προκειμένου να αναπληρώσει τα έσοδα που θα χαθούν από την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια αλλαγή φιλοσοφίας. Ο νέος ΕΝΦΙΑ Θα υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε ακίνητο με ενιαία κλίμακα και με βάση την τιμή ζώνης, ανεξάρτητα από τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του κάθε φορολογουμένους.

Έτσι, πλέον αντί να επιβαρύνεται με τον συμπληρωματικό φόρο ένας φορολογούμενος με αθροιστικά δικαιώματα επί ακινήτων συνολικής αξία άνω των 250.000 ευρώ, όπως συμβαίνει σήμερα, θα επιβαρύνεται πρόσθετα εκείνος που έχει ένα πολύ ακριβό ακίνητο, αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Πιο απλά, ο συμπληρωματικός φόρος ενσωματώνεται στην κλίμακα του κύριου φόρου και ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά με βάση μία νέα ενιαία κλίμακα με περισσότερους συντελεστές σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του.

Με την αλλαγή αυτή, αφενός δεν θα υπάρχει «ταξικός διαχωρισμός», καθώς η μεγάλη περιουσία θα επιβαρύνεται περισσότερο , αφετέρου θα διορθωθούν αδικίες του παρελθόντος, όπως σε περιπτώσεις που φορολογούμενοι με πολλές μεν ιδιοκτησίες, αλλά μικρής δε αξίας, βρίσκονταν να πληρώνουν πολύ υψηλό φόρο.

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται για τον ΕΝΦΙΑ του 2022 θα επιφέρουν περιορισμό ή και πλήρη εξουδετέρωση των επιβαρύνσεων που προκύπτουν από τις νέες αντικειμενικές αξίες και ελαφρύνσεις για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Αυτό δεν γίνεται τυχαία, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2022, στις 7.634 ζώνες - περιοχές όπου αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες, οι φόροι μεταβίβασης θα πάρουν την ανιούσα και μαζί θα αυξηθούν και τα έξοδα που συνοδεύουν τις αγοραπωλησίες,.

Στη βάση αυτή, οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων που ανήκουν στις περιοχές με τις προεκτάσεις ζωνών ή περιοχές που εντάσσονται για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού είναι εκείνοι που πρέπει να βιαστούν να επισκεφθούν άμεσα τον συμβολαιογράφο τους , καθώς για αυτούς ο φόρος μεταβίβασης θα εκτιναχθεί στα ύψη λόγω της μεγάλης αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: