8 Οκτωβρίου 2021

Οφέλη του Ροδιού για την Υγεία του Ανθρώπου


Η ροδιά είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια. Στην αρχαία Ελλάδα το ρόδι είχε μια ιδιαίτερη σημασία στη διατροφή, στην αντιμετώπιση ασθενειών και γενικότερα στις αντιλήψεις των ανθρώπων. Συμβολίζει την καλοτυχία, την ευγονία, τη γονιμότητα και την ευημερία. Ορισμένες πηγές την κατατάσσουν ιθαγενή της Ελλάδας, κατ’ άλλους, ωστόσο, κατάγεται από την Περσία ή την Κεντρική Ασία, απ’ όπου εμπορεύθηκε από τους πανάρχαιους χρόνους. Λέγεται ότι καλλιεργείτο και στη Βαβυλώνα πριν από 5.000 χρόνια. Ο Ιπποκράτης αναγνώρισε την ιατρική αξία του ροδιού και το χαρακτήρισε «θαυματουργό καρπό». Στο αρχαίο Ινδικό ιατρικό σύστημα Αγιουρβέδα, το ρόδι χρησιμοποιείται εκτενώς ως πηγή παραδοσιακών θεραπειών για πολλές ασθένειες.

Ας δούμε πιο λεπτομερώς τη διατροφική αξία και τις θρεπτικές ιδιότητες του καρπού αυτού.

Διατροφική ανάλυση ανά ρόδι

(περίπου 280g)*

Ενέργεια 234kcal
Πρωτεΐνες 4,71g
Λιπαρά 3,3g
Υδατάνθρακες 52,73g
Φυτικές ίνες 11,3g
Ασβέστιο 28mg
Σίδηρος 0,85mg
Μαγνήσιο 34mg
Φώσφορος 102mg
Κάλιο 666mg
Νάτριο 8mg
Ψευδάργυρος 0,99mg
Χαλκός 0,446mg
Σελήνιο 1,4mcg
Βιταμίνη C 28,8mg
Νιασίνη (Β3) 0,826mg
Φυλλικό οξύ 107mcg
Βιταμίνη Ε 1,6mg
Βιταμίνη Κ 46,2mcg
* Πηγή: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 21 (2008)

 

Παρατηρούμε ότι το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες  C, Ε, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικας. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες (ταννίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ). Περιέχει επίσης ψηλές ποσότητες φυτικών ινών ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Υπάρχουν μάλιστα δύο μοναδικές ουσίες στα ρόδια που ευθύνονται για τα περισσότερα από τα οφέλη που προσφέρουν για την υγεία: οι πουνικαλαγίνες, εξαιρετικά ισχυρά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο χυμό και τη φλούδα και το πουνικικό οξύ, γνωστό και ως έλαιο των σπόρων του ροδιού, που είναι ένας τύπος συζευγμένου λινολεϊκού οξέος με ισχυρά βιολογικά αποτελέσματα. Ας δούμε λοιπόν πώς η ένταξη του ροδιού στην καθημερινή μας διατροφή, μπορεί να μας βοηθήσει.

Ο χυμός ροδιού βοηθά την καρδιακή λειτουργία

Οι πολύτιμες πολυφαινόλες που περιέχονται στο ρόδι, μπορούν να αποτρέψουν ή να επιβραδύνουν ενδοθηλιακές δυσλειτουργίες, οι οποίες αποτελούν προάγγελο της αθηροσκλήρωσης.  Δρα επίσης υπέρ της ενδοθηλιακής επένδυσης των αιμοφόρων αγγείων για να προκαλέσει αγγειοδιαστολή, προλαμβάνοντας και αντιμετωπίζοντας με αυτό τον τρόπο την υπέρταση.

Καταπολεμά τους καρκινογόνους παράγοντες

Τα αντιοξειδωτικά στο ρόδι είναι αποτελεσματικά στην εκκαθάριση ορισμένων τύπου καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του προστάτη και της επιδερμίδας.

Προωθεί την υγεία του εντέρου

Ο χυμός ροδιού βοηθά να εκκριθούν ένζυμα με αντιβακτηριακές ιδιότητες που βοηθούν την πέψη και βοηθούν στην καταπολέμηση των αιμορροΐδων, της ναυτίας, της δυσεντερίας, των εντερικών παράσιτων και της διάρροιας.

Αυξάνει την ανοσία από μικροβιακές λοιμώξεις

Τα αντιμικροβιακά συστατικά του χυμού ροδιού και η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C  βοηθούν στην καταπολέμηση των μολύνσεων. Ενισχύεται γενικότερα το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αναστέλλει την αναιμία

Η υψηλή περιεκτικότητα σιδήρου στο χυμό ροδιού βοηθά στην αποτροπή της ανεπάρκειας σιδήρου.

Καταπολεμά την αρθρίτιδα

Τα αντιφλεγμονώδη συστατικά του βοηθούν στην εξουδετέρωση της φλεγμονής που συσχετίζεται με την αρθρίτιδα, μειώνοντας παράλληλα τη βαρύτητα των συμπτωμάτων.

Πολύτιμο για την ανδρική γονιμότητα

Το ρόδι περιέχει συστατικά που, φαίνεται πως ενισχύουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Οι ουσίες που βρίσκονται στο ρόδι, όπως η βιταμίνη C, το ελλαγικό οξύ και οι πουνικαλαγίνες, διεγείρουν τη συγκέντρωση των ενδογενών αντιοξειδωτικών, με αποτέλεσμα την αύξηση της σύνθεσης του σπέρματος αλλά και της τεστοστερόνης.

Το ρόδι έχει αναμφισβήτητα πολλά οφέλη στην υγιή λειτουργεία του οργανισμού, η ένταξη του στο καθημερινό μας διατροφολόγιο σαφώς και είναι κάτι που πρέπει να δούμε ώστε να εκμεταλλευτούμε τις ευεργετικές του ιδιότητες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: