17 Οκτωβρίου 2021

Η Αταλάντα ετών 114...από την ελληνική μυθολογία


 Με όνομα από την ελληνική μυθολογία, από Αταλάντη, η ιταλική ομάδα Αταλάντα συμπληρώνει σήμερα 114 χρόνια, «γεννημένη» στις 17 Οκτωβρίου 1907. 
 Η Αταλάντη, το προφίλ της οποίας απεικονίζεται στο σήμα του συλλόγου, αναφέρεται ως η πιο γρήγορη από όλους τους θνητούς, μοναδική δρομέας και με μεγάλες ικανότητες στο κυνήγι και την καταγωγή της οποίας διεκδικούν τόσο στη Βοιωτία όσο και στην Αρκαδία.  
 Την ιταλική ομάδα που εντυπωσιάζει τα τελευταία χρόνια όχι μόνάχα στην Ιταλία αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη, ίδρυσαν μερικοί μαθητές λυκείου στο Μπέργκαμο (Εουτζένιο Ούριο, Τζούλιο και Φερούτσιο Αμάτι, Αλεσάντρο Φορλίνι και Τζιοβάνι Ρομπέτι) ως Bergamasca Society of Gymnastics and Athletic Sports Atalanta (γυμναστικός αθλητικός σύλλογος που προσέθεσε λίγο αργότερα τμήμα ποδοσφαιρικό).
 Το τμήμα ποδοσφαίρου ιδρύθηκε αμέσως ακόμα κι αν αναγνωρίστηκε από τη FIGC μόνο επτά χρόνια αργότερα. 
 Η πρώτη εμφάνισή της ήταν «ασπρόμαυρη» με κάθετες ρίγες με μαύρα σορτς, εμφάνιση που παρέμεινε μέχρι το 1920, όταν από τη συγχώνευση με την άλλη ομάδα του Μπέργκαμο, Μπεργκαμάσκα,  Società Bergamasca di Ginnastica e Scherma, θα περάσει στα «μαυρό-μπλε» (Nerazzurri). 
 Α. Βαζογιάννης

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: