7 Οκτωβρίου 2021

Τα πτώματα 17 μεταναστών ανασύρθηκαν στις ακτές της Λιβύης

 


Τα πτώματα 17 μεταναστών έχουν ανασυρθεί από χθες στις δυτικές ακτές της Λιβύης μετά το ναυάγιο ενός σκάφους, έγινε σήμερα γνωστό σήμερα από την λιβυκή ακτοφυλακή.

«Μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, τα πτώματα 17 μεταναστών ανασύρθηκαν στις ακτές μεταξύ των πόλεων Ζαουίγια και Σορμάν από ομάδες της Ερυθράς Ημισελήνου», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ακτοφυλακής στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι άνθρωποι πνίγηκαν μετά την ανατροπή του σκάφους όπου επέβαιναν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το τοπικό παράρτημα της Ερυθράς Ημισελήνου στην Ζαουίγια, μια πόλη 50 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Τρίπολη, δημοσίευσε εικόνες από τα άψυχα σώματα τυλιγμένα σε σάβανα.

Ο αριθμός των μεταναστών που έχουν πεθάνει στη θάλασσα προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη έχει υπερδιπλασιαστεί φέτος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ανακοίνωσε στα μέσα Ιουλίου ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Τον Σεπτέμβριο, ο ΔΟΜ απαρίθμησε 1.369 μετανάστες που πνίγηκαν στη Μεσόγειο από την αρχή του έτους.

Η τελευταία τραγωδία έρχεται λίγες ημέρες έπειτα από μια τεράστια «εκστρατεία ασφάλειας» από τις λιβυκές αρχές στα προάστια της Τρίπολης, η οποία στόχευε κυρίως παράτυπους μετανάστες.

«Ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που κρατούνται σε κέντρα κράτησης στην Τρίπολη αυξήθηκε σημαντικά - υπερτριπλασιάστηκε τις τελευταίες πέντε ημέρες», ανέφεραν σήμερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ).

Αυτή η αύξηση είναι «το άμεσο αποτέλεσμα πέντε ημερών μαζικών και τυχαίων συλλήψεων μεταναστών και προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών», σύμφωνα με τους ΓΧΣ, που αριθμούν «τουλάχιστον 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες που κρατούνται» στην Τρίπολη.

Η επιδρομή είχε αποτέλεσμα επίσης έναν νεκρό και τουλάχιστον 15 τραυματίες, σύμφωνα με την αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (Manul).

Αρκετές ΜΚΟ και οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών καταγγέλλουν συχνά τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης στη Λιβύη, όπου παράνομοι διακινητές έχουν επωφεληθεί τα τελευταία δέκα χρόνια από το χάος που ακολούθησε την εξέγερση του 2011, καθιστώντας τη Λιβύη κόμβο εμπορίας ανθρώπων στην ήπειρο.

 APE-MPE

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: