21 Οκτωβρίου 2021

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ-ΝΑΖΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ (Φεβρουάριος 1944)

επιμέλεια,ΝΙΚΟΣ ΣΑΛΠΙΣΤΗΣ

Για τα δημοσιεύματα που υπήρξαν σε ορισμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την εκδήλωση ξεπλύματος του δωσιλογικού Ε.Ε.Σ.{«Ελληνικος(!!!) Εθνικός Στρατος» } δίνουμε στη δημοσιότητα δύο έγγραφα χωρίς πολλά σχόλια, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
Οι σύμμαχοι Γερμανοί-ναζί κατακτητές του Κισάμπατζακ, που δεν μπορούμε να τους κατηγορήσουμε για κομμουνιστές, λένε τα εξής αποκαλυπτικά.

Αναφορά Γερμανού αρχιστρατήγου Θεσσαλονίκης-Αιγαίου προς ανωτατην διοικησιν της στρατιάς Ic/AO

14 Φεβρουαρίου 1944

«Η εξέλιξις των αντικομμουνιστικών ομάδων και η παρούσα κατάστασις».
(Πολυχρόνης Ενεπεκίδης «Η Ελληνική Αντίστασις 1941-1944, όπως αποκαλύπτεται από τα μυστικά αρχεία της Βέρμαχτ εις την Ελλάδα» : σελ. 44 )

«Παρέδωσε, με απόλυτα νομοταγή τρόπο τα όπλα του, όταν διέβη ο γερμανικός στρατός», πριν υπάρξει ακόμη καμιά επαφή η σύγκρουση με το ΕΑΜ. Μερικά βέβαια τα κρύψανε άλλα οι Γερμανοί έδωσαν εντολή «να μην γίνουν στο συγκεκριμένο τόπο έρευνες για την ανακάλυψη όπλων, για να χρησιμοποιήσουμε τον Κούκο και περαιτέρω σαν μία φωλιά αντίστασης (των Γερμανών βέβαια)…», αφού η εν λογω βάση ήταν προωθημένο φυλάκιο των Γερμανών και κάλυπτε τη σιδηροδρομική γραμμή από τις επιθέσεις του Ε.Λ.Α.Σ. (Της μόνης ένοπλης Αντίστασης κατά των γερμανών κατακτητών στην Πιερία)

Τι παρατηρούμε σε όσα αναφέρει το έγγραφο; Ότι τα όπλα που είχε συγκεντρώσει ο Κισα -Μπατζακ για να τα χρησιμοποιήσει ,υποτίθεται, κατά των Γερμανών , ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, τα παρέδωσε στους Γερμανούς

«Κατόπιν τούτου, εδόθη εις τον Κισά-μπασάκ η έγκρισις να κρατήσει τα εν λόγω όπλα εναντίον των συμμοριτών».

Οι Γερμανοί δεν ήσαν αφελείς. Ήσαν σίγουροι για την «γερμανόφιλη στάση» του Κισα -Μπατζακ. Και μετά ;

«Δυο γερμανικές ομάδες πολυβόλων και ένας πομπός ασυρμάτου τοποθετήθηκαν …εξοπλίστηκαν οι άνδρες …υπό την εποπτεία του τμήματος αντικατασκοπείας 250 …..(έγινε) ίδρυση ενός ιδιαίτερου γραφείου συνδέσμου και προπαγάνδας με την μυστική στρατιωτική αστυνομία …..συνέβαλε πολύ εις τη διεύρυνση της ελληνογερμανικης συνεργασίας …Επανειλημμένα χρησιμοποιήθηκαν τμήματα ………. κατά τις (γερμανικές) στρατιωτικές επιχειρήσεις …Η μικρή ομάδα του Κουτσαμπασακ εξελίχθηκε σε μια εθνική και γερμανόφιλη κίνηση…».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ως υπέρτιτλο στην εφημερίδα τους «Η Φωνη των Ελλήνων» (8/1944) είχαν το μότο «Η θεσις όλων των Ελλήνων είναι παρά το πλευρον της Γερμανίας».

Την άνοιξη του 1944 , όταν ο Σουηδός πρέσβης Τύμπεργκ στην Αθήνα επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη, βρέθηκε μπροστά σε μια άσχημη κατάσταση. Σε έκθεσή του σημείωνε χαρακτηριστικά:
«Για τους Γερμανούς ……… εξασφάλισαν τα λεγόμενα Τάγματα ασφαλείας. Τις μονάδες αυτές τις συγκρότησε αρχικά η κυβέρνηση της Κατοχής με επικεφαλής τον Ράλλη. Αλλά ο οπλισμός τους χορηγήθηκε αποκλειστικά από τους Γερμανούς. Σχεδόν μόλις συγκροτήθηκαν, έφτασαν στη Θεσσαλονίκη. Είναι εξτρεμιστές, εθνικιστές και αντικομμουνιστές ( προφανώς αναφέρεται στους ηγέτες).

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για πρόσωπα που δεν έχουν καμιά ιδεολογία αλλά σκοτεινό παρελθόν. (Η δίωξη) του κομμουνισμού αποτελεί γι' αυτούς πρόσχημα. Εκείνο που ενδιαφέρει τα μέλη των … Ταγμάτων Ασφαλείας είναι η λεηλασία, η αρπαγή και η καταστροφή της μακεδονικής γης. Η χωρίς όρια καταστροφή. …..

Το πρώτο τάγμα που εκπαιδεύτηκε στην Αθήνα έχει την ονομασία Ε.Ε.Σ. ( Κισα- Μπατζακ)».


Π.Ε.Α.Ε.Α.-Δ.Σ.Ε. (Παράρτημα Κατερίνης)

Δεν υπάρχουν σχόλια: