22 Οκτωβρίου 2021

Νέο πακέτο αναδρομικών για 400.000 συντάξεις του Δημοσίου

 


Πρόκειται για αναδρομικά διετίας από την επιστροφή κρατήσεων της ΕΑΣ με ποσά που ξεκινούν από τα 600 ευρώ και φτάνουν (ή και ξεπερνούν) τις 11.760 ευρώ για τους παραπάνω.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ” Ελεύθερος Τύπος” , η νέα απόφαση έρχεται να επιβεβαιώσει πλήρως το χθεσινό ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, στο οποίο αναφερόταν ότι μπορεί να κόπηκαν τα αναδρομικά Δώρων, αλλά έχουν κλειδώσει αναδρομικά 2 ετών από την ΕΑΣ για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Δικαιούχοι είναι οι πολιτικοί συνταξιούχοι του Δημοσίου (υπουργείων, οργανισμών, Δήμων κ.λπ.), οι απόστρατοι καθώς και οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων (δικαστικοί, γιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ κ.ά.) που θα έχουν τα μεγαλύτερα ποσά (11.760 ευρώ).

Τα δύο σενάρια για την πληρωμή των αναδρομικών 

Το πώς και το πότε θα πληρωθούν τα αναδρομικά θα πρέπει να το αποφασίσει η κυβέρνηση, δεδομένου ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι οριστική και δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη για την ΕΑΣ.

Η κυβέρνηση εξετάζει ήδη να πληρώσει τα αναδρομικά και, σύμφωνα με την εφημερίδα ” Ελεύθερος Τύπος ” , κινείται μεταξύ δύο επιλογών:

-Να δοθούν τοις μετρητοίς είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις. Το συνολικό ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί σε αυτή την περίπτωση έχει υπολογιστεί και ανέρχεται στα 240 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή κοντά στα 500 εκατ. ευρώ για τη διετία των αναδρομικών της ΕΑΣ.

-Να δοθούν διά του συμψηφισμού με τις προσωπικές διαφορές που έχουν οι συνταξιούχοι, αν και αυτό το σενάριο δεν φαίνεται να είναι εφαρμόσιμο γιατί μετά τον νέο επανυπολογισμό με τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση υπάρχουν συνταξιούχοι που έχουν μηδενική προσωπική διαφορά και η τυχόν επιστροφή της ΕΑΣ θα σήμαινε μόνιμη αύξηση, ενώ όσοι έχουν προσωπική διαφορά θα τη δουν απλώς να μειώνεται χωρίς όμως να πάρουν αύξησ

enikos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: