29 Οκτωβρίου 2021

77 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ

 


Έγινε  από την Π.Ε.Α.Ε.Α.-Δ.Σ.Ε. και την Τ.Ε. Πιερίας του Κ.Κ.Ε. στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπως κάθε χρόνο, ο εορτασμός της απελευθέρωσης της Κατερίνης από τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα ( 26 του Οκτώβρη 1944) . 


Η εκδήλωση ξεκίνησε με απαγγελία ποιημάτων του Άγγελου Σικελιανού, του Τάσου Λειβαδίτη, του Μ. Μπρεχτ , του Φ. Αγγουλε  κ.α για τον πόλεμο, την κατοχή, την Αντίσταση.

Ακολούθησε χαιρετισμός της Κ.Ν.Ε. και κεντρική ομιλία

 από μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (παράρτημα Κατερίνης) που τόνισε ανάμεσα στα άλλα  :



"Σαν σήμερα, πριν από 77 χρόνια, στις 26 του Οκτωβρη του 1944, τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής συγκεντρώθηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Κατερίνης και αφού έβαλαν φωτιά στο κτίριο του Σταθμού  έφυγαν από την πόλη .

Η μισή Κατερίνη ήταν ήδη στα χέρια του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού , του Ε.Λ.Α.Σ. ,του ένοπλου τμήματος του Ε.Α.Μ.  .

Σ΄ αυτήν την πλατεία πριν από 77 χρόνια συγκεντρώθηκαν πάνω από 25.000 κάτοικοι της Πιερίας γιορτάζοντας την απαλλαγή της περιοχής από τη γερμανική ναζιστική κατοχή που κράτησε κοντά 4 χρόνια .

Η λήξη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου πλησίαζε στο τέλος της.........

ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΕ Ο Β΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ;

Τι ήταν λοιπόν αυτό που οδήγησε την ανθρωπότητα στο Β΄ παγκόσμιο πόλεμο , στα πενήντα εκατομμύρια νεκρών και τις τεράστιες καταστροφές;

Ο πόλεμος αυτός δεν ήταν αποτέλεσμα των αποφάσεων ενός προσώπου. Το ναζιστικό- εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα αναρριχήθηκε στην εξουσία με τη βοήθεια της σοσιαλδημοκρατίας και την αμέριστη συμπαράσταση και την ενίσχυση των Γερμανών βιομηχάνων, της γερμανικής άρχουσας τάξης.

 Ήταν η πολιτική απάντηση της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας , όχι μόνο της γερμανικής, στην οικονομική κρίση του καπιταλισμού.

Αυτή η προσπάθεια είχε και άλλους δυο στόχους.

Το ξαναμοίρασα του παγκόσμιου πλούτου ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη  και την επίθεση ενάντια στο πρώτο εργατικό κράτος, τη Σοβιετική Ένωση.........

Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Μπροστά σ’ αυτή την επίθεση ο ελληνικός λαός  έχοντας ως εφόδιο τη νίκη του επί της φασιστικής Ιταλίας  , αφού συγκέντρωσε τις δυνάμεις του μετά την πείνα του 1941-42 , δημιούργησε τα δικά του δίκτυα επικοινωνίας και μεταφοράς προϊόντων, τη δική του αλληλεγγύη.

Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί. Πάνω σ’ αυτό το έδαφος «άνθισε» ο αντιστασιακός άνθρωπος, ο εργαζόμενος που δεν αρκούνταν πλέον στη φιλανθρωπία που διαιώνιζε την άσχημη κατάστασή του, αλλά έβαζε το ζήτημα της δημιουργίας μιας άλλης κοινωνίας , μιας άλλης εξουσίας.

Σ’αυτή τη χρονική στιγμή το Κ.Κ.Ε. και η Ο.Κ.Ν.Ε. , μέσα στην πιο σκληρή παρανομία, πήραν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν ένα αντιστασιακό κίνημα ενάντια στην τριπλή φασιστική κατοχή της πατρίδας μας από τους Γερμανούς , Βούλγαρους και Ιταλούς.

Δημιούργησαν  το Ε.Α.Μ. και το ένοπλο σκέλος του τον Ε.Λ.Α.Σ.  , την οργάνωση της αντιστασιακής νεολαίας , την Ε.Π.Ο.Ν., μαζί με άλλες προοδευτικές οργανώσεις. Τα μεγάλα αστικά κόμματα τοσκασαν στην Αίγυπτο μαζί με τον Βασιλιά .

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

Πόσο κόστισε στην περιοχή η γερμανική κατοχή; Μόνο το χειμώνα του 1941-1942 υπερδιπλασιάστηκαν οι θάνατοι από την πείνα και τις αρρώστιες στην Κατερίνη.

Λεηλατήθηκε  ο παραγόμενος πλούτος της περιοχής, καταστράφηκαν υποδομές, κάηκαν χωριά και εκτελέστηκαν άνθρωποι,  ως αντίποινα των αντιστασιακών πράξεων.

Μόνο από τις πέντε ομαδικές εκτελέσεις, έχασαν τη ζωή τους 80 άτομα ενώ πολλές ήταν οι ατομικές δολοφονίες και οι βασανισμοί κατοίκων από τα κατοχικά στρατεύματα και τους Έλληνες -εθνικιστές συνεργάτες τους-.......................

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΡΙΣΗ

Στην Ελλάδα ζούμε εδώ και 12 χρόνια μια οξυμμένη κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Ζούμε ένα εσωτερικό- ταξικό πόλεμο που γίνεται προσπάθεια να λήξει σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και της εργατικής τάξης.

Κρύβουν οι αστοί πολιτικοί ότι ο φασισμός είναι παιδί του δικού τους συστήματος, αφού διαφέρουν από αυτόν ως προς τα μέσα ενώ συμφωνούν στην καπιταλιστική οργάνωση της κοινωνίας.

Για παράδειγμα, πως αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι η ΖΗΜΕΝΣ που λάδωνε Έλληνες αστούς πολιτικούς και τα κόμματα τους για να εξυπηρετήσει την κερδοφορία της σε βάρος μας, ήταν κολόνα της γερμανικής οικονομίας, τόσο επί ναζιστικής Γερμανίας όσο και σήμερα ;

 Σήμερα το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα προσπαθεί να ξεπεράσει την κρίση του καπιταλισμού ρίχνοντας τα βάρη στις πλάτες του λαού

Ο ελληνικός λαός δέχεται απανωτά χτυπήματα από τον πληθωρισμό, από την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, από τους φόρους, από τις φυσικές καταστροφές και την Πανδημία.

Το αστικό πολιτικό σύστημα και η σημερινή κυβέρνηση έχει εγκλωβίσει την πατρίδα μας μέσα στης φυλακή του ΝΑΤΟ και της Ευρ. Ένωσης. ξοδεύει δισεκατομμύρια για τις πολεμικές δαπάνες του ΝΑΤΟ και εμπλέκει την Ελλάδα στις τυχοδιωκτικές επιθέσεις των ιμπεριαλιστών σε όλο τον κόσμο, εγκαθιστά ξένες αμερικάνικες βάσεις στο έδαφος της πατρίδας μας περιορίζοντας την εθνική της ανεξαρτησία ............................

Κριτήριο πατριωτισμού στις μέρες μας είναι ο αγώνας ενάντια στην ύπαρξη των ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ βάσεων στην Ελλάδα-- κριτήριο πατριωτισμού είναι να υπηρετεί ο ελληνικός στρατός την άμυνα της χώρας και όχι τα σχέδια των Αμερικανών και ευρωπαίων ιμπεριαλιστών.

Κριτήριο πατριωτισμού είναι η φιλία και η αδελφοσύνη ανάμεσα στους λαούς και η ύπαρξη κοινωνικών συστημάτων που λειτουργούν σε όφελός τους.

Τη σημερινή μέρα δεν τη γιορτάζουν στα ελληνικά σχολεία, δεν κάνουν παρελάσεις και ομιλίες. Γι’ αυτό λοιπόν εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να θυμίζουμε τα γεγονότα και να εμβαθύνουμε σ’ αυτά.

--ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΓΕΝΝΑ

--ΖΗΤΩ Η 26η ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944, ΜΕΡΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ ΖΥΓΟ

--ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

--ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ  ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ

--ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ

 

Έγινε κατάθεση στεφανιών από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και την τομεακή επιτροπή Πιερίας του ΚΚΕ και τη ΚΝΕ. 

Η εκδήλωση  έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο και το Πένθιμο Εμβατήριο.

Στην πλατεία υπήρχε όλη τη μέρα έκθεση φωτογραφιών και τεκμηρίων από την Κατοχή και την Αντίσταση την οποία είδαν εκατοντάδες συμπολίτες μας . 

Π.Ε.Α.Ε.Α.-Δ.Σ.Ε. (παράρτημα Κατερίνης)

Δεν υπάρχουν σχόλια: