21 Οκτωβρίου 2021

Οι 8 εφευρέσεις του 20ου αιώνα που “άλλαξαν” τον κόσμο


 Υπέρτατα πολυεργαλεία που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των κοινωνικών, ψυχαγωγικών κι επαγγελματικών μας αναγκών.
8) Τηλεόραση

Η εφεύρεσή της αποδίδεται στον Σκοτσέζο μηχανικό John Logie Baird. Η πρώτη προβολή κινούμενων εικόνων μέσα από τη συσκευή έγινε στο Λονδίνο το 1925 και με την πάροδο του χρόνου οι τηλεοράσεις άρχισαν να βγαίνουν στο εμπόριο μετά και τη δημιουργία μαζικής γραμμής παραγωγής τους. Η πρώτη έγχρωμη τηλεόραση δημιουργείται το 1940, ενώ από το 1948 άρχιζει στις ΗΠΑ, η μετάδοση σταθερού προγράμματος. Μέχρι σήμερα (και για λίγα χρόνια ακόμη!) η τηλεόραση αποτελεί την κύρια πηγή πληροφόρησης και ψυχαγωγίας του κοινού παγκοσμίως.
7) Κινητό Τηλέφωνο
Το 1984 έγινε διαθέσιμη στο εμπόριο η πρώτη συσκευή κινητού τηλεφώνου. Ήταν το μοντέλο DynaTAC 8000X της Motorola και έκτοτε «μετράμε» την εξελικτική πορεία των κινητών σε γενιές (αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην τέταρτη). Ένας από τους βασικούς λόγους που η επικοινωνία μας έχει γίνει ευκολότερη και γρηγορότερη, τα κινητά τηλέφωνα –αφού έπαψαν να αποτελούν άλλο ένα αντικείμενο τεχνοφοβίας- έχουν εξελιχθεί πλέον σε υπέρτατα πολυεργαλεία που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των κοινωνικών, ψυχαγωγικών κι επαγγελματικών μας αναγκών.
6) Αεροπλάνο
Παρόλο που τα αρχικά «σχέδια πτήσης» τοποθετούνται σε προ Χριστού εποχές και τα πρώτα λειτουργικά μοντέλα δημιουργούνται το 19ο αιώνα, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι η πιο καθοριστική παρέμβαση στην αεροναυπηγική γίνεται από τους αδελφούς Ράιτ όταν το 1903 καταφέρνουν να πραγματοποιήσουν την πρώτη μηχανικά ελεγχόμενη πτήση. Η εφεύρεση-καταλύτης πάντως ήταν το «σύστημα τριών αξόνων» – η βάση ουσιαστικά για τον αποτελεσματικότερο και πιο σταθερό έλεγχο του αεροπλάνου από τον πιλότο, αλλά και ο προάγγελος για τις επιβατικές πτήσεις που άλλαξαν για πάντα το τοπίο των ταξιδιωτικών μεταφορών.
5) Τεχνητός Δορυφόρος
Οι τεχνητοί δορυφόροι, μετά την κατασκευή τους, εκτοξεύονται και τοποθετούνται στη διαστημική τους τροχιά με τη βοήθεια πυραύλων. Ο πρώτος δορυφόρος που εκτοξεύτηκε ήταν ο Σοβιετικός Sputnik 1, το 1957, γεγονός που πυροδότησε την άτυπη «κούρσα του διαστήματος» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Η συγκεκριμένη τεχνολογία προσφέρεται για ποικίλες χρήσεις όπως η χαρτογράφηση, η κατασκοπία, οι τηλεπικοινωνίες, η μετεωρολογία και η συλλογή πληροφοριών για τη μορφολογία του εδάφους της Γης.
4) Προσωπικός Υπολογιστής
Τυπικά, ο πρώτος προσωπικός ηλεκτρονικός υπολογιστής ήταν ο Programma 101 και εφευρέθηκε από τον Ιταλό Pier Giorgio Perotto το 1962. Το προηγούμενο διάστημα οι Η/Υ καταλάμβαναν το μέγεθος ενός ολόκληρου δωματίου, σε αντίθεση με τον “Programma” που είχε διαστάσεις γραφομηχανής. Μετά τη συστηματική χρήση του από τη NASA για την υποβοήθηση της προσσελήνωσης του Apollo 11, η εξέλιξη και αναβάθμιση της συγκεκριμένης τεχνολογίας έγινε με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου για να οδηγηθούμε στον Apple 1 του Jobs, τον Commodore 64 και το μεγάλο «μπαμ» της Microsoft στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Τα αμέτρητα οφέλη των PCs σε επίπεδο παραγωγικότητας, διασκέδασης, εκπαίδευσης και οργάνωσης των εργασιών τα κατέστησαν στην πορεία ως το πιο αναπόσπαστο εργαλέιο της ζωής μας.
3) Πυρηνική Ενέργεια
Ως πυρηνική ενέργεια ορίζεται η ενέργεια που εκλύεται κατά τη διάρκεια των αντιδράσεων που προκαλούνται από στη σχάση και τη σύντηξη των ατομικών πυρήνων. Μετά την ανακάλυψη του νετρονίου από τον James Chadwick το 1932, τα χημικά πειράματα σύνθεσης με εμπλουτισμένο ουράνιο και τη ρίψη βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, ξεκίνησε –τη δεκαετία του ’50- η χρήση της πυρηνικής ενέργειας ως πηγής θέρμανσης και ηλεκτρισμού. Παρότι ασταθής, θεωρείται από πιο «καθαρές» και φθηνές μορφές ενέργειας και αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 400 πυρηνικοί αντιδραστήρες παγκοσμίως.
2) Internet
Αααχ… Το πολυαγαπημένο παγκόσμιο σύστημα διασύνδεσης δικτύων υπολογιστών… Δε θα κάνω το λάθος να μπω στη διαδικασία και να πω ποιος το εφήυρε. «Πατέρες» του πάντως θεωρούνται ο Vint Cerf και ο Bob Khan (Πρωτόκολλα Μεταφοράς), αλλά δε μπορούμε να παραβλέψουμε τη συνεισφορά των Tim Berners-Lee και Robert Cailliau στη δημιουργία του World Wide Web. Όπως και να ‘χει, οι ριζικές αλλαγές που επέφερε σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας αλλά και στον ίδιο τον τρόπο που σκεφτόμαστε και λειτουργούμε χαρίζουν στο Internet τη δεύτερη θέση στη λίστα.
1) Αντιβιοτικά
Ίσως το σημαντικότερο ιατρικό επίτευγμα όλων των εποχών, το αντιβιοτικό οφείλει τη σημερινή του μορφή στην ανακάλυψη της πενικιλίνης, όταν ο Alexander Fleming διαπίστωσε το 1928 ότι ένα μεγάλο πλήθος βακτηρίων εξουδετερώνονταν χάρη σε έναν μύκητα του γένους Penicillium. Στα επόμενα χρόνια άρχισε η εργαστηριακή παραγωγή της πενικιλίνης ενώ άνοιξε ο δρόμος για τη σύνθεση περισσοτέρων φαρμάκων που παράγονται μέσα από την χημική καλλιέργεια μικροβίων. Αν σκεφτεί κανείς ότι πριν εκατό χρόνια το ένα τρίτο των θανάτων οφείλονταν σε πνευμονία, φυματίωση και εντερίτιδα, θα καταλάβει γιατί τα αντιβιοτικά βρίσκονται στη κορυφή της λίστας.

Πηγή: westcult.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: