Ποιος γονιός δεν θέλει το παιδί του να είναι ευτυχισμένο; Όμως, δεν είναι λίγες οι φορές που όσο σκληρά κι αν προσπαθείτε, υπάρχουν πράγματα που ξεφεύγουν από τον έλεγχό σας, και το παιδί γίνεται δυστυχισμένο και μπορεί να υποφέρει.
Ευτυχώς υπάρχουν ορισμένα σημάδια που σας προειδοποιούν για την κακή ψυχολογία του παιδιού και σας βοηθούν να παρέμβετε άμεσα.
Δεν απολαμβάνει πια αυτό που απολάμβανε
Τα ενδιαφέροντα των παιδιών ποικίλλουν , ωστόσο είναι σημαντικό να εντοπίσετε ορισμένες αλλαγές στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Η ξαφνική απάθεια ή η αδιαφορία, μπορεί να υποδηλώνει ότι κάτι του συμβαίνει.
Κανείς δεν γνωρίζει τον γιο ή την κόρη σας καλύτερα από εσάς, οπότε εμπιστευτείτε το μητρικό σας ένστικτο.
Δεν θέλει να παίζει
Ειδικά στην περίπτωση των μικρών παιδιών, το παιχνίδι είναι το κύριο μέσο έκφρασης και επικοινωνίας τους.Ένα παιδί που χάνει το ενδιαφέρον του για παιχνίδι, ακόμα και αν είναι μόνο του, αποτελεί κόκκινη σημαία.
Έχει προβλήματα αϋπνίας και νιώθει άρρωστο συχνά
Συχνές αυπνίες μπορεί να εμφανιστούν όταν ένα παιδί έχει συναισθηματικό πρόβλημα. Ομοίως, όταν δείχνει απώλεια ενδιαφέροντος για φαγητό, αντιπαθεί ό, τι τρώει, παραπονιέται για πονοκεφάλους πολύ συχνά ή εμφανίζει άλλα σημάδια σωματικής δυσφορίας.
Είναι ευερέθιστο και παραπονιέται συνεχώς
Όλοι μπορούμε να έχουμε τα συναισθηματικά μας σκαμπανεβάσματα κατά καιρούς. Όμως, εάν το παιδί έχει συχνά επεισόδια θυμού και οργής και δεν οφείλεται στην εφηβεία, θα πρέπει να σας απασχολήσει. Όταν ένα παιδί αισθάνεται δυστυχισμένο, συνήθως θυμώνει με τον κόσμο και επικρίνει τα πάντα γύρω του.
Δεν χαμογελά πια ούτε χαίρεται για κάτι
Γενικά, τα μικρά παιδιά δεν αντιλαμβάνονται ορισμένες δυσκολίες της καθημερινής ζωής και γι 'αυτό αποπνέουν χαρά όπου κι αν πάνε. Από την άλλη πλευρά, όταν αισθάνονται δυστυχισμένα, αυτή η κατάσταση αλλάζει δραστικά, αισθάνονται μόνα και σταματούν να χαμογελούν.
Τι να κάνετε αν το παιδί σας είναι δυστυχισμένο
Πρώτα απ 'όλα, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να προσεγγίσετε και να προσπαθήσετε να μιλήσετε μαζί του. Μπορεί να μην θέλει να σας μιλήσει, αλλά γνωρίζοντας την ανησυχία σας, θα είναι σε θέση να το κάνει όταν νιώσει έτοιμο.
Η διαχείριση των συναισθημάτων είναι επίσης ένα σημαντικό μάθημα γονικής μέριμνας επειδή συχνά δίνεται μεγάλη έμφαση στην ακαδημαϊκή γνώση και λιγότερη στη συναισθηματική εκπαίδευση. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να μάθετε στα παιδιά να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους και να τους επιτρέπετε να τα εκφράζουν χωρίς φόβο ή ντροπή. Επιπλέον, αυτό θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν ενσυναίσθηση και να αποκωδικοποιήσουν τα συναισθήματα των άλλων.
Μια άλλη πτυχή που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι να αναθεωρήσετε τη συμπεριφορά σας, καθώς οι αυταρχικοί, υπερβολικά απαιτητικοί ή τελειομανείς γονείς κάνουν τα παιδιά να πιέζονται και να μην ξέρουν πώς να διασκεδάσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου