9 Οκτωβρίου 2021

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τι μπορείτε να κάνετε για να τον προλάβετε

 


Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί μία από τις συχνότερες μορφές καρκίνου, με τους κατοίκους του δυτικού κόσμου να έχουν πιθανότητες 1 προς 20 να αναπτύξουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες, ενώ οι περισσότεροι ασθενείς διαγιγνώσκονται σε ηλικία άνω των 60 ετών. Είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος παγκοσμίως και η εμφάνισή του είναι συχνότερη σε βιομηχανικές και αστικές περιοχές.

Μέχρι σήμερα, δεν είναι γνωστά τα αίτια που προκαλούν τον συγκεκριμένο καρκίνο. Περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες (κληρονομικότητα) αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου παχέος εντέρου. Είναι όμως γνωστό ότι σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του παχέος εντέρου δημιουργούνται από πολύποδες. Οι πολύποδες είναι καλοήθεις όγκοι που προβάλλουν μέσα στο έντερο και μπορεί να είναι είτε μισχωτοί (σαν μανιτάρια) είτε επίπεδοι (με ευρεία βάση).

Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου στα αρχικά στάδια συνήθως δεν δίνει συμπτώματα. Ο ασθενής πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσει ιατρική βοήθεια αν εμφανιστούν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:
- Αίμα στα κόπρανα
- Αναιμία
- Αλλαγή στις κενώσεις (διάρροια, δυσκοιλιότητα ή εναλλαγές διάρροιας-δυσκοιλιότητας)
- Πόνος στη κοιλιά, φούσκωμα
- Αίσθημα ότι το έντερο δεν αδειάζει πλήρως μετά την αφόδευση
- Απώλεια βάρους
- Επίμονη κόπωση

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες κινδύνου που προδιαθέτουν στην εμφάνιση του νοσήματος. Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες:

Δεν υπάρχουν σχόλια: