19 Οκτωβρίου 2021

Αδιέξοδο με τις ανατιμήσεις στην Υγεία -Σε ανισορροπία η αγορά αναμένει παρεμβάσεις

 


του Γιάννη Βερμισσώ

Συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία τα ασφάλιστρα στην υγεία καταγράφοντας διαρκώς ανατιμήσεις οι οποίες εξελίσσονται σε εμπόδιο για διατήρηση των παλαιών συμβολαίων και την παραγωγή νέων

. Η γνωστή αλυσιδωτή αιτιολογία των νοσηλείων και των ιατρικών παροχών που ανεβαίνουν επηρεάζοντας και την διαμόρφωση των τιμολογίων των εταιρειών δείχνει να μην έχει όρια και συνεχίζει να προκαλεί ασφυξία. Μέχρι και οι εταιρείες κατά τις πληροφορίες δείχνουν να παροτρύνουν τους πελάτες να χρησιμοποιούν την κοινωνική ασφάλιση κατά την εισαγωγή τους σε ιδιωτικά νοσοκομεία και στο τέλος τους επιβραβεύουν με μπόνους καθώς αυτό που πληρώνουν είναι χαμηλότερο από αυτό που θα έδιναν εάν οι ασφαλισμένοι τους έκαναn χρήση του συμβολαίου τους. Αυτό και μόνο το παράδειγμα δείχνει ότι ο τομέας της ιδιωτικής υγείας ακολουθεί ένα ρυθμό ανοδικό στην διαμόρφωση των τιμολογίων του με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις κλινικές να λειτουργούν ως σιαμαία που δεν διαχωρίζονται. 

Οι καταγγελίες-διαμαρτυρίες πληθαίνουν και η κυβέρνηση δια των αρμοδίων της πιέζεται όλο και περισσότερο να φέρει μια ισορροπία που θα είναι προς όφελος πολιτών και εταιρειών στο θέμα των τιμολογήσεων στις ιδιωτικές ιατρικές υπηρεσίες. Κατά πληροφορίες και από τις ασφαλιστικές εκφράζεται δυσφορία για την κατάσταση που επικρατεί καθώς η διακράτηση συμβολαίων καθίσταται δύσκολη, κάτι που σε άλλες χώρες με διαφορετικό τρόπο κατά περίπτωση έχει επιλυθεί. Τα συμβόλαια υγείας σήμερα, τονίζει παράγοντας έμπειρος στην αγορά, είναι σε πολλές περιπτώσεις με ημερομηνία λήξης για τους κατόχους τους οι οποίοι απορροφούν  τις ανατιμήσεις έως κάποια στιγμή που πλέον δεν μπορούν και δεν τα ανανεώνουν. 

Η συνθήκη αυτή δείχνει να προβληματίζει και την πολιτεία και να αποτελεί εμπόδιο στο να ανοίξουν οι πόρτες συνεργασίας μεταξύ ιδιωτών και δημοσίου. Οι εξελίξεις αυτές επιβαρύνουν και τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές οι οποίοι από την καταιγίδα του αυτοκινήτου πέρασαν στην άνοδο της υγείας και τώρα εκ νέου διαπιστώνουν την κόπωση που αναπτύσσεται. Η αναμενόμενη παρέμβαση από την γενική γραμματεία εμπορίου και από την επιτροπή ανταγωνισμού θα είναι θετική για την αγορά και αναμένεται να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: