20 Οκτωβρίου 2021

Οσοι θέλουν το ΚΙΝ.ΑΛΛ. μόνο «δεκανίκι», ανησυχούν με τον Γιώργο

  Tάσος Τσατάλης 

Εχουν περάσει 40 χρόνια, αλλά αν υπάρχουν κάποια μετρημένα πράγματα που έχουν μείνει στο μυαλό μου καλά χαραγμένα απ’ όταν ήμουν στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, ένα από αυτά ήταν η βραδιά της νίκης του ΠΑΣΟΚ στις 18 Οκτωβρίου του 1981.


Κινηματογραφικά μεν, ξεκάθαρα δε. Και η χαρά των δικών μου και του κύκλου τους, που αν και δεν καταλάβαινα φυσικά τον λόγο, ήταν αδύνατον να μην περάσει και σε μένα.

Περισσότερα κατάλαβα κάνα δυο χρόνια μετά, όταν στο μαγαζί του πατέρα μου είδα έναν γνωστό του πελάτη, αξιωματικό της αστυνομίας, να κάνει τις αγορές του και να φεύγει και κατόπιν τον πατέρα μου να σχολιάζει «τώρα έμαθαν, πληρώνουν κανονικά...». Πολύ μικρό, αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι σήμαινε «Αλλαγή» και πόσο πραγματικά υπήρξε «Αλλαγή» στη χώρα.

Ο,τι και να λένε σήμερα, που τα περισσότερα τα θεωρώ ανοησίες, από την εποχή του Ελ. Βενιζέλου και με μικρό διάλειμμα την κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου πριν από την Αποστασία, η γνήσια δημοκρατική-προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα έγινε πραγματικότητα επί Ανδρέα Παπανδρέου. Τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Η φετινή επέτειος της νίκης της «Αλλαγής» συμπίπτει, σίγουρα όχι τυχαία, με τις εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. που φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τον Γιώργο Παπανδρέου. Εναν πολιτικό που στα δικά μου μάτια ξεχωρίζει μακράν από οτιδήποτε ακολούθησε σε αρχηγία μεγάλου κόμματος και πρωθυπουργία την περίοδο του πατέρα του. Και νομίζω πως αυτός είναι και ο λόγος που εδώ και μια δεκαετία περίπου γίνεται τόσο έντονη, λυσσαλέα θα έλεγα, προσπάθεια απαξίωσής του.

Ειδικά όσοι βλέπουν στο σημερινό ΚΙΝ.ΑΛΛ. απλά ένα πιθανό «δεκανίκι», έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν, εκτιμώ.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: