31 Οκτωβρίου 2021

Ερωτικά σκάνδαλα που σόκαραν την Μεσαιωνική Ευρώπη


 Μεσαίωνας χαρακτηρίζεται από δυο λέξεις σαν ιστορική περίοδος: Συντηρητισμός και Θεοκρατία.

Ωστόσο, ο κόσμος συνέχιζε να έχει ορμές και ανάγκες οπότε τα σκάνδαλα σεξουαλικού περιεχομένου ήταν ουκ ολίγα. Η μεγαλύτερη ταραχή προκαλούνταν όταν οι συμμετέχοντες στο εκάστοτε σκάνδαλο ήταν διάσημοι, βασιλείς ή καλλιτέχνες και φιλόσοφοι.


Περίπου το 1400, ο κυβερνήτης της Φλωρεντίας τοποθέτησε κουτιά στην πόλη όπου ζητούσε από τους πολίτες να γράψουν ανώνυμές καταγγελίες, για σεξουαλικά σκάνδαλα. Αυτά στη συνέχεια θα ερευνούσαν οι αρχές. Έτσι, ο κόσμος άρχισε να καταθέτει εκατοντάδες καταγγελίες στα “Κουτιά της Αλήθειας”.

Για παράδειγμα ο Νικολό Μακιαβέλι έπρεπε να αποδείξει ότι δε ερωτοτροπούσε με μια εταίρα ή ακόμα και ότι ο Λεονάρντο ντα Βίντσι και άλλοι τρεις τοπικοί προύχοντες δεν έκαναν τακτικά σεξ με ένα 17χρονο.


Αρκετοί ήταν, μάλιστα, οι καλλιτέχνες που πέρασαν από το γραφείο του ανακριτή για να αποδείξουν ότι δε συμμετείχαν σε όργια ή είχαν κάποια εξωσυζυγική σχέση.


Όσο αφορά τον Λεονάρντο ντα Βίντσι οι κατηγορίες κατέπεσαν με αποτέλεσμα να μην καταστραφεί η λαμπρή καριέρα του.

Ο Σουηδός Βασιλιάς και η κουνιάδα του

Η Πριγκίπισσα Τζούτα ήταν η κόρη του βασιλιά Ερρίκου Δ’ της Δανίας. Όπως οι περισσότερες νεαρές της εποχής, η Τζούτα είχε μπει σε μοναστήρι, όπου αναμενόταν να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής της ως μοναχή.

Η νεαρή δεν άντεψε μέσα στο μοναστήρι με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσει μια επικίνδυνη απόδραση στη Σουηδία. Η νεαρή Πριγκίπισσα έγινε δεκτή από την αδελφή της, Σοφία, που ήταν παντρεμένη με τον βασιλιά Βαλντεμάρ της Σουηδίας. Δυστυχώς, ο Βαλντεμάρ ξεκίνησε μια παθιασμένη σχέση με την όμορφη Jutta. Απέκτησαν ακόμα και ένα παιδί μαζί.

Σύντομα όλη η Σουηδία ήξερε ότι βασιλιάς απατούσε τη γυναίκα του με την κουνιάδα του. Ο Βαλντεμάρ υπό την πίεση του κόσμου αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη από τον Πάπα. Ο Πάπας του επέβαλε ένα εξαιρετικά βαρύ πρόστιμο. Οι Σουηδοί ήταν έξαλλοι που έπρεπε να πληρώσουν επιπλεον φόρο για τις ερωτοτροπίες του βασιλιά τους. Ο Βαλντεμάρ λίγους μήνες αργότερα ανατράπηκε από τους αδελφούς του.

Γουλιέλμος ο Κατακτητής

Σήμερα, ο Γουλιέλμος ο 1ος της Αγγλίας είναι γνωστός με το όνομα “Γουλιέλμος ο Κατακτητής”, αλλά, στην δική του εποχή, συχνά αποκαλούνταν και “Γουλιέλμος ο Μπάσταρδος” ή ή “Γουλιέλμος ο Βυρσοδέψης”. Αυτό, διότι ήταν προϊόν μιας εφηβικής περιπέτειας μεταξύ του Δούκα Ρομπέρτου της Νορμανδίας και της κόρης ενός βυρσοδέψη από τη Φαλίαζ.

Έκτοτε ο Ρόμπερτος δεν είχε αποκτήσει άλλους γιους, , έτσι ο Γουλιέλμος νομιμοποιήθηκε, αλλά το σκάνδαλο της γέννησής του συνέχισε να τον στοιχειώνει. Όταν πολιόρκησε το Αλενσόν, οι πολίτες κρεμούσαν δέρματα ζώων στους τοίχους και φώναζαν, “Δέρματα, δέρματα για τον βυρσοδέψη! Πολλή δουλειά για τον βυρσοδέψη!”

Εξοργισμένος ο Γουλιέλμος έριξε ένα ματσο ακρωτηριασμένα χέρια με τον καταπέλτη στην πόλη.

neolaia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: