1 Οκτωβρίου 2021

Ο Γιάννης Μόσχος νέος καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Εθνικό Θέατρο

Η θέση που άφησε κενή ο Δημήτρης Λιγνάδης (λίγο πριν τις φρικιαστικές αποκαλύψεις για τους βιασμούς) καλύφθηκε ύστερα από αρκετούς μήνες. Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής στο Εθνικό Θέατρο είναι ο Γιάννης Μόσχος.

Η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο καλύφθηκε ύστερα από γνωμοδότηση της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης και Επιλογής, που αξιολόγησε όσους είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Ο Γιάννης Μόσχος, σκηνοθέτης και δραματουργός, είναι ο πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής που επιλέγεται με αυτή τη διαδικασία.

Αφού η Επιτροπή έκανε την πρότασή της, η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού έκανε δεκτή την εισήγηση.

Την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής συγκρότησαν οι:

  • Νίκος Αλιβιζάτος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πρόεδρος της Επιτροπής)
  • Μαριάννα Κάλμπαρη, σκηνοθέτης, ηθοποιός, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν
  • ένια Καλογεροπούλου, ηθοποιός, συγγραφέας παιδικών θεατρικών έργων
  • Εύα Μανιδάκη, αρχιτέκτων-μηχανικός, σκηνογράφος
  • Ρένη Πιττακή, ηθοποιός

Ποιος είναι ο Γιάννης Μόσχος

Ο Γιάννης Μόσχος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι Διδάκτωρ Θεατρικών Σπουδών του Τμήματος Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και πτυχιούχος του Τμήματος Θεάτρου και της Φαρμακευτικής Σχολής του ίδιου πανεπιστημίου.

Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Θέατρο του Νότου Αμόρε, το Εμπρός, το Θέατρο Πόρτα, την Πειραματική Σκηνή της “Τέχνης” Θεσσαλονίκης, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας κ.ά.

Έχει σκηνοθετήσει θεατρικά αναλόγια για το Εθνικό Θέατρο, το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Goethe. Έχει διδάξει μεταξύ άλλων στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης «Εμπρός-Θεατροεργαστήριον» και στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης Δήμου Αγίας Βαρβάρας «Ιάκωβος Καμπανέλλης». Έχει μεταφράσει και διασκευάσει πλήθος έργων.

Την περίοδο 2001-2004 ήταν διευθυντής παραγωγής στο Θέατρο του Νότου (Αμόρε) ενώ την περίοδο 2003-2005 συνεργαζόταν στην Καλλιτεχνική Διεύθυνση του ίδιου θεάτρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: