10 Οκτωβρίου 2021

Βασίλης και Νίκος Παλαιοκώστας: Η ιστορία των "Ντάλτονς της Ελλάδας" - Οι χολιγουντιανές αποδράσεις και οι... μετρ των απαγωγών


Για σχεδόν 4 δεκαετίες οι αδερφοί Παλαιοκώστα γέμιζαν τα αστυνομικά δελτία - Ο "Φαντομάς" Νίκος με 200 έτη ποινής φυλάκισης και ο "Ρομπέν των φτωχών" Βασίλης που καταζητείται ακόμα

Ο Νίκος σε αιμοκάθαρση, με προβλήματα όρασης, σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Μοσχόφυτο Τρικάλων. Ο Βασίλης με… "face off" (αλλαγή προσώπου), προθετική μαλλιών και αλλαγή αποτυπωμάτων, φυγάς και νούμερο 1 καταζητούμενος ποινικός τρομοκράτης στην Ευρώπη.

Για σχεδόν 4 δεκαετίες οι αδερφοί Παλαιοκώστα γέμιζαν τα αστυνομικά δελτία με σωρεία ποινικών αδικημάτων. Ο "Φαντομάς" Νίκος με 5 ληστείες, 1 απαγωγή και 2 αποδράσεις και…σχεδόν 200 έτη ποινής φυλάκισης στο "βιογραφικό" του.

Ο… μικρός του αδερφός Βασίλης με 5 ληστείες 2 απαγωγές, 3 αποδράσεις και ένα…θανατηφόρο κουτί με μπισκότα στον υπασπιστή του Υπουργού Δημόσιας Τάξης. Ληστείες "μαμούθ", "διακεκριμένες" απαγωγές, επεισοδιακές καταδιώξεις, κινηματογραφικές αποδράσεις. Πρωτοφανή περιστατικά για την ελληνική πραγματικότητα που θύμιζαν σενάρια αστυνομικών ταινιών, αστικοί θρύλοι που μέχρι και σήμερα έχουν δημιουργήσει ένα μύθο γύρω από το όνομα των δύο περιβόητων κακοποιών.

Μετά από 15 χρόνια κράτησης, ο Νίκος Παλαιοκώστας πέρασε το μεσημέρι της Πέμπτης την πύλη των φυλακών Αγίου Στεφάνου. Είχε καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης λόγω προβλημάτων υγείας τον περασμένο Αύγουστο, την οποία έκανε αποδεκτή το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Κοζάνης, λαμβάνοντας υπόψιν και την άριστη συμπεριφορά του κατά τη πολυετή του κράτηση.

Βασίλης και Νίκος Παλαιοκώστας: Η ιστορία των "Ντάλτονς της Ελλάδας" - Οι χολιγουντιανές αποδράσεις και οι... μετρ των απαγωγώνΛίγες μόνο ώρες πριν την αποφυλάκιση, μεταφέρθηκε ξανά στο νοσοκομείο του Ρίου για να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση. Η νεφρική ανεπάρκεια και τα σοβαρά προβλήματα όρασης ήταν οι βασικοί λόγοι για τους οποίους έγινε δεκτό το αίτημά του να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του σε κατ' οίκον περιορισμό, καθώς το τελευταίο διάστημα βρισκόταν διαρκώς μεταξύ φυλακών και νοσοκομείων.

Καταβεβλημένος από τα αρκετά προβλήματα υγείας, ο 61χρονος βαρυποινίτης αναχώρησε από τις φυλακές με τη δικηγόρο του Βασιλική Αλεξανδροπούλου, με προορισμό το πατρικό του σπίτι στο Μοσχόφυτο Τρικάλων. Δύο φορές την εβδομάδα θα του επιτρέπεται η έξοδος, για να μπορεί να πηγαίνει για αιμοκάθαρση.

Ήταν Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, του 2006, όταν ο Νίκος Παλαιοκώστας έπεσε στα χέρια των αρχών μετά από 15 χρόνια αναζητήσεων. "Κάνατε την τύχη σας", αναφώνησε στους αστυνομικούς της Λιβαδειάς, που του είχαν στήσει μπλόκο στο χωριό Λιβάδι, στον Παρνασσό κοντά στην Αράχωβα.

Έπειτα από καταδίωξη το αυτοκίνητό του ανατράπηκε και ο ίδιος κατέληξε τραυματίας στο νοσοκομείο. Έκτοτε παρέμενε φυλακισμένος στο κατάστημα κράτησης της Πάτρας, εκτίοντας ποινή… 197 ετών και 376 μηνών για σωρεία αδικημάτων.

Αποδράσεις με σκοινί και… ελικόπτερα

Ο 61χρονος σήμερα βαρυποινίτης ήταν ο μεγαλύτερος γιος του λαχειοπώλη Λεωνίδα Παλαιοκώστα από το Μοσχόφυτο, ορεινό χωριό των Τρικάλων. Έφηβος έπιασε δουλειά στα καράβια, με το όνομά του να εμφανίζεται για πρώτη φορά σε αστυνομικό δελτίο το 1979, για τροχαία παράβαση.

Ακολούθησαν οι πρώτες κλοπές και διαρρήξεις, ενώ την ίδια εποχή γνωρίζεται με τον σχεδόν συνομήλικό του, επίσης διαρρήκτη, Kώστα Σαμαρά ή Zαρανίκα. Στην "παρέα" ενσωματώνεται σταδιακά ο μικρότερος αδελφός του, Βασίλης, που πρωτοαπασχολεί την αστυνομία για κλοπές, το 1986. Δύο χρόνια αργότερα, θα ξεκινήσει το "κρεσέντο" συλλήψεων και… αποδράσεων των δύο αδερφών.

Τον Ιανουάριο του 1988 ο Νίκος Παλαιοκώστας θα καταλήξει στις φυλακές, αλλά τα... σίδερα δεν μπόρεσαν να τον κρατήσουν για πολύ, καθώς απέδρασε με τη βοήθεια του αδερφού του που του... πέταξε σκοινί πάνω από τον τοίχο της φυλακής. Τον Φεβρουάριο του 1990 έρχεται η δεύτερη σύλληψη, στο χωριό Ζωοδόχος Ιωαννίνων. Θα μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, από όπου θα αποδράσει μαζί με άλλα 80 άτομα κατά τη διάρκεια εξέγερσης στις 15 Δεκεμβρίου.

Το… παράδειγμα του μεγάλου του αδερφού ακολούθησε και ο Βασίλης Παλαιοκώστας, με την πρώτη του απόδραση να καταγράφεται τον Δεκαπενταύγουστο του 1991 από τις φυλακές της Χαλκίδας. Ακολούθησαν οι δύο κινηματογραφικές αποδράσεις του από τον Κορυδαλλό με ελικόπτερο, η πρώτη στις 4 Ιουνίου 2006 και η δεύτερη στις 22 Φεβρουαρίου του 2009, όταν μαζί με τον Αλκέτ Ριζάι "πέταξαν" για δεύτερη φορά από τη φυλακή.

Από τότε, ο επικηρυγμένος με το ποσό του 1 εκατ. ευρώ κακοποιός, παραμένει καταζητούμενος, "απολαμβάνοντας" την ελευθερία του.

Στην τελευταία του… συνάντηση με αστυνομικούς το 2011, είχε εκτυλιχθεί μια "χολιγουντιανή" καταδίωξη στην περιφερειακή οδό Λιβαδειάς-Αράχωβας. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο Βασίλης Παλαιοκώστας βγήκε από το αυτοκίνητό του και σε θέση σκοπευτή, πυροβόλησε 23 φορές με καλάσνικοφ προς το περιπολικό του Τμήματος Ασφαλείας, που βρισκόταν σε απόσταση περίπου 100 μέτρων. Μία από τις σφαίρες του πολεμικού όπλου διαπερνά τη λαμαρίνα του περιπολικού και τραυματίζει σοβαρά στο μηρό έναν από τους αστυνομικούς.

Κλοπιμαία, λύτρα και… επικηρύξεις "μαμούθ"

"Ακουμπήστε τα χέρια σας πάνω στο γκισέ και δεν πρόκειται να πάθετε τίποτα εάν δεν κάνετε καμιά εξυπνάδα". Πρωί Τρίτης 2 Ιουνίου 1992. Οι αδερφοί Παλαιοκώστα, μαζί με τον Κώστα Σαμαρά, έχουν μόλις εισβάλει στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Καλαμπάκα, κρατώντας δύο καραμπίνες και ένα αυτόματο όπλο και ακινητοποιούν τους υπαλλήλους και τον διευθυντή που τους δίνει τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου.

Βασίλης και Νίκος Παλαιοκώστας: Η ιστορία των "Ντάλτονς της Ελλάδας" - Οι χολιγουντιανές αποδράσεις και οι... μετρ των απαγωγών - εικόνα 6

Λίγη ώρα αργότερα θα εγκαταλείψουν την τράπεζα έχοντας γεμίσει δύο σάκους με χαρτονομίσματα. Το ποσό που είχαν καταφέρει να αποσπάσουν έφτασε τις 125 εκατ. δραχμές, ήταν η μεγαλύτερη έως τότε "λεία" από ληστεία τράπεζας. Κατά τη διαφυγή τους, οι τρείς ληστές που επέβαιναν σε ένα μπλε Audi, πετούσαν πεντοχίλιαρα από τα παράθυρα για να κερδίσουν χρόνο.

Οι ληστείες σε τράπεζες και οι απαγωγές έγιναν το "σήμα κατατεθέν" των αδερφών Παλαιοκώστα, με αρκετά από τα περιστατικά να παίρνουν "θρυλική" διάσταση. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και η απαγωγή του επιχειρηματία Αλέξανδρου Χαΐτογλου, "βασιλιά" του "Μακεδονικού Χαλβά", στις 15 Δεκεμβρίου του 1995.

Τα δύο αδέλφια είχαν στήσει καρτέρι στον επιχειρηματία στις 15 Δεκεμβρίου 1995 σε χωματόδρομο από τον οποίο περνούσε καθημερινά για να παραλάβει το παιδί του από το σχολείο. Τον κρατούσαν επί 80 ώρες μέσα σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο βρισκόταν διαρκώς σε κίνηση, μέχρι να τον απελευθερώσουν στα ΚΤΕΛ της Καρδίτσας.

Λίγο νωρίτερα ο αδελφός του, Κώστας Χαΐτογλου (τότε πρόεδρος στο μπάσκετ του Ηρακλή και υπερτυχερός του ΛΟΤΤΟ) είχε αφήσει σε ερημική τοποθεσία του Νομού Φθιώτιδος τα λύτρα που έφταναν τα 260 εκατ. δρχ (765 χιλ. ευρώ). Με το… ίδιο ακριβώς ποσό, τους επικήρυξαν τότε οι αρχές, που για ακόμα μια φορά αναζητούσαν τα ίχνη τους.

ΠαλαιοκώσταςΟι δρόμοι των δύο αδερφών χώρισαν λόγω ….φυλακής, μια ακόμα όμως απαγωγή με την… "υπογραφή" Παλαιοκώστα, καταγράφηκε στις 9 Ιουνίου του 2008. Θύμα ο "βασιλιάς του αλουμινίου", Γιώργος Μυλωνάς τον οποίο οι τρεις δράστες κρατούσαν σε μια μονοκατοικία έξω από τη Θεσσαλονίκη, ζητώντας λύτρα από τη γυναίκα του.

"Εγκέφαλος" της απαγωγής αποδείχθηκε ο Βασίλης Παλαιοκώστας, ο οποίος κατάφερε να αποσπάσει από τη σύζυγο του επιχειρηματία το αστρονομικό ποσό των 13.000.000 ευρώ. "Εσύ μπορεί να είσαι ο Μυλωνάς του αλουμινίου, αλλά εμείς είμαστε οι Βαρδινογιάννηδες στις απαγωγές", φώναξε ο Βασίλης Παλαιοκώστας στον Γιώργο Μυλώνα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος.

Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., υποστηρίζουν ότι ο Παλαιοκώστας κατά την απαγωγή του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά το καλοκαίρι του 2008, ανέπτυξε ποινικούς διαύλους με αντιεξουσιαστές, αλλά και μετέπειτα το Νίκο Μαζιώτη και έκτοτε ξεκίνησε μια μακρά συνεργασία με "παροχές" οχημάτων, οπλισμού, χρημάτων, ασφαλών κρησφύγετων, η οποία κατέληξε σε κοινές ληστρικές επιδρομές και αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως εκείνη της 25ης Ιουνίου 2010, με το εκρηκτικό πακέτο, που σκότωσε τον υπασπιστή του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιώργο Βασιλάκη.

Ο "Ρομπέν των φτωχών", όπως τον αποκάλεσε τον Βασίλη Παλαιοκώστα το BBC, σε αφιέρωμα του παραμένει επικηρυγμένος από την Europol και συνεχίζει να θεωρείται ο νούμερο 1 καταζητούμενος στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, έχει υποβληθεί σε αρκετές πλαστικές επεμβάσεις και προσθετική μαλλιών, που έχουν αλλοιώσει ριζικά τα χαρακτηριστικά του προσώπου, καθιστώντας πολύ δύσκολη την αναγνώρισή του.

Στελέχη της αστυνομίας εκτιμούν πως είναι πιθανό "μεταμορφωμένος", να κινείται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και σε σημεία όπου έχει εύκολη διαφυγή προς άλλες βαλκανικές χώρες. Θεωρούν επίσης, πως μπορεί να έχει μία "φυσιολογική ζωή" τηρουμένων των αναλογιών, με πλαστά έγγραφα, που του δίνουν τη δυνατότητα κάποιων ασφαλών μετακινήσεων ακόμη και περιαστικά της Αττικής. Ανεπιβεβαίωτες φήμες τον θέλουν να έχει γίνει πατέρας και να κινείται σε τόσο σε ευρωπαϊκές χώρες όσο και στην Ασία.

 
  thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: