20 Οκτωβρίου 2021

Ανεξήγητα φαινόμενα στην Αρχαία Ελλάδα




Διαβάζοντας τα Αρχαία Ελληνικά κείμενα βρίσκουμε πολλά ανεξήγητα, «περίεργα» ή αντισυμβατικά περιστατικά. Παρακάτω θα αναφέρουμε κάποια από αυτά που θεωρούμε πιο αντιπροσωπευτικά. Επειδή στο Διαδίκτυο υπάρχουν πολλές ανακρίβειες, είναι ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε την αλήθεια, βασισμένοι στις πρωτότυπες πηγές.

Τα πλοία των Φαιάκων στην Οδύσσεια

Στην Οδύσσεια του Ομήρου (θ’ 555-559), ο βασιλιάς των Φαιάκων, Αλκίνοος, ζητώντας από τον Οδυσσέα πληροφορίες για τον τόπο του, του περιγράφει τα καράβια τους (φωτό) :

«Κι ακόμα πες μου, ποια είν᾿ η χώρα σου κι η πόλη κι ο λαός σου για να σε πάνε τα καράβια μας με τους διαλογισμούς τους τι εμείς οι Φαίακες στα καράβια μας δε θέμε καπετάνιους κι ουδέ τιμόνια, σαν που βρίσκουνται στων άλλων τα καράβια ό,τι λογιάζουμε, ό,τι θέλουμε μονάχα τους το βρίσκουν»

Τι εννοεί όταν λέει ότι δεν χρειάζονται καπετάνιους και τιμόνια και ότι πάνε στο προορισμό με τους διαλογισμούς τους; Προφανώς αναφέρεται σε κάποια μορφή τεχνητής νοημοσύνης. Είναι πραγματικά εντυπωσιακή αυτή η περιγραφή και δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες όσον αφορά την τεχνολογία τους.

Το περίεργο είναι ότι αν οι Φαίακες είναι οι Κερκυραίοι όπως όλοι μας γνωρίζουμε, είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν πώς να πάνε στην πατρίδα του Οδυσσέα, την Ιθάκη; Δεν είναι τόσο μεγάλη η απόσταση.  Στη ραψωδία η, 34-36 (μετάφραση Εφταλιώτη) διαβάζουμε:

«ἔχοντας θάρρος στὰ γοργὰ καράβια τους, ποὺ σκίζουν
τὰ πέλαα μὲ τὴ συνεργιὰ τοῦ θεοῦ τοῦ κοσμοσείστη,
ποὺ σὰν πουλιὰ γοργοπετοῦν ἢ σὰν τοῦ νοῦ τὴ σκέψη»

Φανταστείτε τι ταχύτητα έπιαναν τα πλοία που συναγωνίζονταν τα πουλιά και την σκέψη του νου (!),για να την οφείλουν στο Ποσειδώνα; Είναι εμφανές ότι μιλάμε για μια τεχνολογία ασύλληπτη για την εποχή, ώστε να μας την μεταφέρει με τέτοιο θαυμασμό ο Όμηρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: