24 Οκτωβρίου 2021

Αμφίπολη: «Σκιές» πάνω από τον Τύμβο Καστά


  Σωτήρης Σκουλούδης

Επτά χρόνια έχουν περάσει από την πολύ σπουδαία, όπως διαφαίνεται, ανακάλυψη του Τύμβου Καστά, στην Αμφίπολη, ενός τεράστιου και πολύ σημαντικού μακεδονικού τάφου.

Η ανακάλυψη είχε προκαλέσει ντελίριο ενθουσιασμού, με τις εξελίξεις των ερευνών και τις αρχαιολογικές εκτιμήσεις να γίνονται σχεδόν καθημερινά για μεγάλο διάστημα πρωτοσέλιδα στον Τύπο, και πολλούς να κάνουν λόγο για ένα εύρημα αντίστοιχο -αν όχι σημαντικότερο- της Βεργίνας. Η κρυφή ελπίδα δε, ότι ίσως να πρόκειται ακόμα και για το «Άγιο Δισκοπότηρο» της αρχαιολογίας, δηλαδή τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, παραμένει ακόμα, τουλάχιστον σε επίπεδο συζητήσεων.

Τα γεγονότα που ακολούθησαν όμως, σίγουρα δεν συνάδουν με το μέγεθος της σημασίας αλλά και των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί, σχετικά με την ανακάλυψη αυτή. Και το χειρότερο είναι, ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος πειστικός λόγος για αυτή την... επιστημονική «καθίζηση»: Ως γνωστόν, οι ανασκαφές διακόπηκαν απότομα και επί σειρά ετών επικρατούσε «σιωπή» για την Αμφίπολη, παρά μια γενική υπόσχεση από επίσημα χείλη, περί ανοίγματος του χώρου ως αρχαιολογικού μνημείου, κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 2020...  

Οι αναίτιες αυτές καθυστερήσεις, δυστυχώς, έχουν προκαλέσει εκτός από απογοήτευση, φημολογίες, μέχρι και παραφιλολογίες, σχετικά με τον πραγματικό λόγο που φαίνεται μια σπουδαία ανακάλυψη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς να «θάβεται» στη λήθη της αρχαίας μακεδονικής ιστορίας. Κάτοικοι της Αμφίπολης κάνουν λόγο για σκοτεινές «σκοπιμότητες», ενώ κάποιοι δεν διστάζουν να... βλέπουν ακόμα και «αρχαιοκαπηλία» στον Τύμβο Καστά, και μάλιστα από οργανωμένα συμφέροντα!

Ο Όμιλος «Φίλοι για την ανάδειξη της Αρχαίας Αμφίπολης-Αμφιπολίτες» έχει κινηθεί και νομικά μάλιστα, με μήνυση δεκάδων σελίδων κατά παντός υπευθύνου, κάνοντας λόγο για αρχαιοκαπηλία και υπεξαίρεση ανεκτίμητης αξίας αντικειμένων που βρέθηκαν μέσα στο μνημείο. Όπως έγινε γνωστό, ο εισαγγελέας που εξέτασε τη μήνυση, την έθεσε στη συνέχεια στο αρχείο.

Ο Όμιλος επιμένει όμως, και σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, θα απαντήσει με... μήνυση κατά του εισαγγελέα Σερρών και του Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης για παράβαση καθήκοντος!

Στη μήνυση που υποβλήθηκε στις αρχές του 2019 γίνεται λόγος για «σκόπιμη και συστηματική αποσιώπηση», από πλευράς του υπουργείου Πολιτισμού και της ανασκαφικής ομάδας, των αρχαιολογικών ευρημάτων, μεταξύ αυτών ενός αγάλματος που βρισκόταν τοποθετημένο πάνω στο περίφημο ψηφιδωτό που απεικονίζει την αρπαγή της Περσεφόνης, καθώς και για «καθυστερήσεις τόσο στις αναλύσεις των σκελετών που εντόπισε η ανασκαφή, όσο και στην αποκατάστασή του ταφικού μνημείου».

Το zougla.gr δεν έχει κανένα στοιχείο που να συνηγορεί στην πιστότητα όσων καταγγέλλονται στην εν λόγω μήνυση, που βρίσκεται στη διάθεσή μας και στη συνέχεια τέθηκε στο αρχείο από τον εισαγγελέα, όπως αναφέρθηκε.

Το zougla.gr συνάντησε τον Αστέριο Τσίντσιφο, πρόεδρο του εν λόγω Ομίλου, έξω από το αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης, ο οποίος μας περιέγραψε τους λόγους που προέβησαν σε αυτή την καταγγελία. Σημειώνεται ότι η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε πριν γίνει γνωστό ότι η μήνυση μπήκε στο αρχείο και πριν την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, που ακολουθεί παρακάτω.

 ΖΟΥΓΚΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: