8 Οκτωβρίου 2021

Κορονοϊος: Ποιες περιοχές έχουν την υψηλότερη θετικότητα – Γιατί προκαλούν ανησυχία Λάρισα, Θεσσαλονίκη


Τα δεδομένα για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα όσον αφορά τη θετικότητα, τις νοσηλείες και τα κρούσματα παρουσίασε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου κάνοντας ειδική αναφορά στη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη ως δύο περιοχές που προβληματίζουν τους ειδικούς.Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου με τον μέσο κυλιόμενο αριθμό των τελευταίων εφτά ημερών να ανέρχεται στα 2.150 νέα κρούσματα την ημέρα και τον δείκτη θετικότητας να παραμένει στο 1,1%, παρά τον σημαντικό αριθμό εργαστηριακών τεστ που γίνονται καθημερινά σε δομές υγείας η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα έχει παραμείνει σταθερή τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, χωρίς αξιόλογη μεταβολή σε εθνικό επίπεδο.

Μιλώντας ειδικά για τα παιδιά σχολικής ηλικίας σημείωσε ότι σχεδόν 4 εβδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων, ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά ηλικίας 4 έως 18 ετών παραμένει σταθερός και αποτελεί το 28% του συνόλου των κρουσμάτων υποστηρίζοντας ότι «περισσότερο μειώθηκαν τα κρούσματα στους μεγαλύτερους εφήβους άνω των 15 ετών, είτε λόγω μείωσης της κινητικότητάς τους που τέλειωσαν οι διακοπές τους, ή και λόγω έναρξης του εμβολιασμού τους που σήμερα αγγίζει το 33%».

«Αξιοσημείωτο είναι ότι την πρώτη εβδομάδα της σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σχεδόν 1 στα 3 παιδιά διαγνώστηκε λόγω συμπτωμάτων. Ενώ σήμερα το 84% των νέων κρουσμάτων στα παιδιά δημοτικού 4 έως 11 και το 75% των εφήβων 12 με 18 ετών διαγνώστηκαν λόγω του γνωστού self-test που είναι απαραίτητο για το σχολείο» πρόσθεσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Μιλώντας για τις περιοχές στις οποίες παρουσιάζεται υψηλή θετικότητα στα εργαστηριακά αλλά και στα self-test το μέλος της επιτροπής των ειδικών είπε ότι αυτό καταγράφεται στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, όπως είναι η Πιερία, η Δράμα, η Κοζάνη, η Καβάλα, η Ροδόπη, η Χαλκιδική, η Ξάνθη, οι Σέρρες, η Λάρισα και η Θεσσαλονίκη.

Πρόσθεσε, δε, ότι σημειώθηκε μια αύξηση των κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που συνοδεύεται και από αύξηση των νοσηλειών σε περιοχές όπως είναι η Καστοριά, η Πιερία, η Καρδίτσα και οι Σέρρες.

«Όλες αυτές είναι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που κυμαίνεται μεταξύ 42% και 55%. Στην Αττική, αν και το επιδημιολογικό φορτίο γενικά είναι σταθερό, την εβδομάδα που μας πέρασε, εκτός από τη δυτική Αττική που αποτελεί μια πιο επιβαρυμένη περιφερειακή ενότητα, παρατηρήθηκε μια μικρή αύξηση στο νότιο, βόρειο και κεντρικό τομέα των Αθηνών και τις επόμενες μέρες θα παρακολουθήσουμε στενά την πορεία της πανδημίας στις περιοχές αυτές» συμπλήρωσε η ίδια.

Με αφορμή την Αττική η κυρία Παπαευαγγέλου έκανε μια αναφορά στις μεγάλες μητροπολιτικές πόλεις επισημαίνοντας ότι «ιδιαίτερα επιβαρυμένες είναι η Λάρισα και η Θεσσαλονίκη με υψηλό μέσο όρο κυλιόμενο νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών, υπερδιπλάσιο αυτού της Αττικής. Έτσι υπολογίζεται ότι σήμερα από το σύνολο των 20.000 ενεργών κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, έχουμε περίπου 1.200 κρούσματα να εντοπίζονται στη Λάρισα, ενώ στη Θεσσαλονίκη τα ενεργά κρούσματα ξεπέρασαν ήδη τις 3.000».

Ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων στην επικράτεια υπολογίζεται στους 1.700 ασθενείς, χαμηλότερος από ότι την προηγούμενη εβδομάδα, και ο κυλιόμενος μέσος όρος των νέων εισαγωγών των τελευταίων 7 ημερών ήταν μόλις 160 εισαγωγές ανά ημέρα με τον λόγο εισιτηρίων-εξιτηρίων να είναι κοντά στη μονάδα στην επικράτεια «ενώ στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε σταθερά θετικό ισοζύγιο με τις εισαγωγές σταθερά να ξεπερνούν τα εξιτήρια».

 Newsbomb.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: