24 Οκτωβρίου 2021

Χειροτονία Διακόνου στην Κατερίνη


Ένας ακόμη νέος εισήλθε στις τάξεις του Ιερού Κλήρου. Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Μιλένκοβιτς, καταγόμενο από τη Σερβία, αδελφό της Ιεράς Μονής Χελανδαρίου Αγίου Όρους.

Την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου το απόγευμα, στο Ιερό Χελανδαρινό Μετόχι Αγίου Σάββα Θεσσαλονίκης τελέστηκε η Ακολουθία Ρασοευχής. Ο νέος μοναχός έλαβε το όνομα Σάββας, προς τιμή του εν Αγίοις Πατρός ημών Σάββα του Χελανδαρινού, Αρχιεπισκόπου Σερβίας και πνευματικού πατέρα του Σερβικού λαού.

Στο ριζικά ανακαινισμένο Παρεκκλήσιο του Μετοχίου τελέστηκε αρχικά η Ακολουθία της Ενάτης, ακολούθησε η Ρασοευχή-Ρασοφορία του νέου μοναχού και Αρχιερατικός Εσπερινός της μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Αβερκίου και του Οσίου Στεφάνου του Σέρβου.

Στις παραπάνω ακολουθίες, κατόπιν παρακλήσεως της Ιεράς Μονής Χελανδαρίου, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ενώ την προετοιμασία τους ανέλαβε ο Πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Παύλοβιτς.

Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Κατερίνης, τελέστηκαν ο Όρθρος και Αρχιερατική Θ. Λειτουργία, καθώς και η χειροτονία του μοναχού Σάββα σε διάκονο από τον Σεβασμιώτατο κ. Γεώργιο.

Τόσο στην Ακολουθία Ρασοευχής όσο και στη Διακονική Χειροτονία έλαβαν μέρος ο Καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης κ. Μεθόδιος και μοναχοί της Ιεράς Μονής Χελανδαρίου. Συμμετείχαν επίσης, πολλοί συμμαθητές, συμφοιτητές και καθηγητές του νέου ιεροδιακόνου.

Ο νέος κληρικός σπούδασε στο Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο Κιλκίς και στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Νεαπόλεως. Είναι πτυχιούχος της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, ενώ φοιτά σε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ.

Το 2020 εντάχθηκε ως δόκιμος στη Σερβική Μονή Χελανδαρίου Αγίου Όρους.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: