16 Οκτωβρίου 2021

Ανοίγει» η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά – Τι ισχύει για τα πρόστιμα και τις αναδρομικές χρεώσεις

 


«Δεύτερη ευκαιρία» για να σώσουν τα ακίνητά τους από υπέρογκα πρόστιμα, αποκαλύπτοντας στους δήμους τα «ξεχασμένα» αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα, δίνει η κυβέρνηση σε ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν είχαν ενταχθεί στην πρόσφατη ρύθμιση.
Μάλιστα, η διαδικασία για την ενεργοποίηση της πλατφόρμας που θα επιτρέψει στους πολίτες να δηλώσουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την πραγματική επιφάνεια των ιδιοκτησιών τους, βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Εφόσον βεβαίως δηλωθούν τα «λειψά» τετραγωνικά, προβλέπεται απαλλαγή από πρόστιμα προηγουμένων ετών, αλλά… μέχρι ενός σημείου: Συγκεκριμένα, όσοι αποκαλύψουν τις πραγματικές επιφάνειες δεν θα τους επιβληθούν πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις για τα έτη έως και το 2019, θα προκύψουν όμως επιβαρύνσεις για την περίοδο από το 2020 και έως την υποβολή της αίτησης τους.
Πότε θα μπει σε λειτουργία η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Η πλατφόρμα που αναμένεται να ενεργοποιηθεί το επόμενο διάστημα θα παραμείνει σε λειτουργία έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2021, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να αποκαλύψουν ή να διορθώσουν το εμβαδό των ακινήτων τους, σε σχέση με αυτό που αναγράφεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, διαγράφεται το σύνολο των κάθε είδους τελών και προστίμων μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019, που προκύπτουν από τις διαφορές τετραγωνικών μέτρων για τους υπόχρεους που θα υποβάλλουν τις δηλώσεις εντός του προαναφερόμενου χρονικού διαστήματος.

Θα πρέπει να σημειωθεί όμως πως η νέα ρύθμιση δεν συμπεριλαμβάνει και τη δήλωση των μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων, ώστε να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού.

Τι προβλέπει η ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Κάτι ακόμη που θα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι είναι ότι η νέα ρύθμιση προβλέπει απαλλαγή από τα βάρη των προστίμων και των αναδρομικών, ωστόσο, για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τετραγωνικά μέτρα καταβάλλονται με πρόστιμο 20% επί του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος και σύμφωνα με το οριζόμενο πρόγραμμα δόσεων.

Η είσοδος στη εφαρμογή θα γίνεται με τους κωδικούς του ΤΑΧΙS και στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης πρέπει να επιλέξει το Δήμο στον οποίο ανήκει το ακίνητο. Κάθε ακίνητο θα πρέπει να δηλωθεί ξεχωριστά, αφού ο ιδιοκτήτης το επιλέξει από τη λίστα που θα του εμφανιστεί με τα δηλωμένα ακίνητα . Η διαφορά ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα που είναι δηλωμένα στο Ε9 και σε εκείνα βάσει των οποίων γίνεται μέχρι τώρα η χρέωση των δημοτικών τελών, θα εμφανιστεί αυτόματα.

Από τη ρύθμιση ωφελούνται οι ιδιοκτήτες οι οποίες μπορούν να προχωρήσουν στις διορθώσεις που απαιτούνται χωρίς να επωμιστούν υπέρογκα βάρη από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, αλλά και οι Δήμοι καθώς και σε αυτή τη φάση αναμένεται να μπούν σημαντικά ποσά στα ταμεία τους.


Σε 24 ισόποσες δόσεις η εξόφληση

Η εκκαθάριση των νέων δηλώσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων μέχρι την 31 Μαρτίου 2022, δηλαδή σε διάστημα τριών μηνών. Οι οφειλές προς τους δήμους που θα προκύψουν από τα πρόσθετα τετραγωνικά, θα καταβληθούν από τους υπόχρεους σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης πλην της τελευταίας τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

 enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: