2 Οκτωβρίου 2021

Εξαγωγές – Απώλειες καταγράφει το επιτραπέζιο σταφύλι


 Μείωση κατά 10,7% κατέγραψαν οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών, φτάνοντας τους 43.147 τόνους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Incofruit Hellas.

Όπως σχολιάζει ο Σύνδεσμος στο εβδομαδιαίο δελτίο του για τις εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών η απώλεια που παρατηρείται στα επιτραπέζια σταφύλια, οφείλεται «τόσο από την προσαρμογή του ανταγωνισμού σε νέες ποικιλίες με ημερολογιακή κατανομή συγκομιδής τους στις απαιτήσεις των καταναλωτών εν αντιθέσει με την αδράνεια της ελληνικής παραγωγής, εκτός κάποιων εξαιρέσεων, και συγκυριακά στην φετινή περίοδο και σε επιπτώσεις στην παραγωγή από τις καιρικές συνθήκες (καύσωνας και χαλαζοπτώσεις) σε κάποιες περιοχές».

Εντατικοποίηση των ελέγχων

Την προσοχή των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών για εντατικοποίηση των ελέγχων ενόψει της συγκομιδής της κύριας ποικιλίας «Χέϋγουορντ» των ακτινιδίων, που ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου, εφιστά με δήλωση του ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Γ. Πολυχρονάκης.

Οι έλεγχοι, όπως τονίζει, πρέπει να γίνουν στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας τόσο για τον έλεγχο εισαγωγής περιεκτών (bins κ.α) προς αποφυγή μόλυνσης των καλλιεργειών μας (βακτήριο και τον θάνατο των φυτών ακτινιδιάς που μαστίζει την Ιταλία) όσο και για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας προς αποφυγή δυσφήμησης των προϊόντων μας και κυρίως λόγω Covid από την μη τυποποίηση-συσκευασία σε πιστοποιημένους προς τούτο φορείς τυποποίησης, που παρέχουν πλήρη ιχνηλασιμότητα.

Να σημειωθεί ότι από 1/8/2021 έως και 30/9/2021, σύμφωνα με τα στοιχεία, 342 αναγγελίες φορτίων για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων, που αφορούσαν 2.704 τόνους, καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ.

AGRO IN

Δεν υπάρχουν σχόλια: