15 Οκτωβρίου 2021

Ειλεός - Συμπτώματα, Διάγνωση, Θεραπεία


 Τα έντερά σας έχουν μήκος περίπου 28 πόδια. Αυτό σημαίνει ότι τα τρόφιμα που τρώτε έχουν πολύ δρόμο για να διανύσουν, πριν υποβληθούν σε πλήρη πέψη, ή αποβολή. Τα έντερά σας ολοκληρώνουν αυτό το έργο ακολουθώντας μια κυματοειδή κίνηση. Γνωστή ως περισταλτική, πρόκειται για μυϊκές συσπάσεις που προωθούν το αφομοιωμένο σας φαγητό. Ωστόσο, εάν κάτι επιβραδύνει ή μπλοκάρει αυτή την κίνηση, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια σημαντική κυκλοφοριακή συμφόρηση στα έντερα.

Ο ειλεός είναι ο ιατρικός όρος για αυτή την έλλειψη κίνησης στα έντερα, που οδηγεί σε συσσώρευση και πιθανή παρεμπόδιση της ροής των τροφίμων. Ένας ειλεός μπορεί να οδηγήσει σε εντερική απόφραξη. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να περάσουν από αυτό, το υλικό διατροφής, το φυσικό αέριο ή τα υγρά. Ο ειλεός μπορεί να εμφανιστεί ως παρενέργεια μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες αιτίες αυτής της κατάστασης.

Ένας ειλεός αποτελεί μια σοβαρή ανησυχία. Χωρίς θεραπεία, ο ειλεός μπορεί να διατρήσει ή να σχίσει το έντερο. Αυτό προκαλεί τα περιεχόμενα του εντέρου – τα οποία έχουν υψηλά επίπεδα βακτηριδίων – να διαρρεύσουν σε περιοχές της κοιλότητας του σώματός σας. Αυτό μπορεί να είναι θανατηφόρο.

Εάν εμφανιστεί ειλεός, είναι σημαντικό να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία το συντομότερο δυνατό.

Ποια είναι τα συμπτώματα ενός ειλεού;

Ένας ειλεός μπορεί να προκαλέσει ακραία δυσφορία στην κοιλιά. Τα συμπτώματα που σχετίζονται με το ειλεό περιλαμβάνουν:

  • κοιλιακές κράμπες,
  • απώλεια όρεξης,
  • αίσθημα πληρότητας,
  • δυσκοιλιότητα,
  • αδυναμία μεταφοράς αερίων,
  • οίδημα στομάχου,
  • ναυτία,
  • εμετό,

Τα γαστρεντερικά συμπτώματα είναι τα πιο κοινά σημεία ενός ειλεού. Το στομάχι και τα έντερά σας θα αρχίσουν να γεμίζουν με αέριο, που δεν μπορεί να περάσει έξω από το ορθό. Αυτό προκαλεί την κοιλιά να πάρει μια σφιχτή και πρησμένη εμφάνιση. Εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα, ειδικά μετά από χειρουργική επέμβαση, είναι σημαντικό να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα.

ΙΠοιες είναι οι αιτίες ενός ειλεού;

Ο ειλεός είναι κοινό σύμπτωμα μετά από χειρουργική επέμβαση, επειδή στους ασθενείς συχνά συνταγογραφούνται φάρμακα που μπορούν να επιβραδύνουν την εντερική κίνηση. Αυτός είναι ένας τύπος παραλυτικού ειλεού. Σε αυτή την περίπτωση, το έντερο δεν εμποδίζεται. Αντίθετα, δεν κινείται σωστά.

Το αποτέλεσμα είναι μικρή ή καθόλου κίνηση των αφομοιωμένων τροφίμων μέσω των εντέρων. Παραδείγματα φαρμάκων που μπορούν να προκαλέσουν παραλυτικό ειλεό:

  1. υδρομορφόνη,
  2. μορφίνη,
  3. οξυκωδόνη,
  4. τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, όπως η αμιτριπτυλίνη και η ιμιπραμίνη

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες αιτίες ενός ειλεού. Αυτές είναι:

  • Καρκίνος του εντέρου.
  • Νόσος του Crohn , η οποία προκαλεί παχιά εντερικά τοιχώματα λόγω της αυτοάνοσης φλεγμονής.
  • Εκκολπωματίτιδα.
  • Νόσος του Πάρκινσον, η οποία επηρεάζει τους μυς και τα νεύρα στα έντερα.

Αυτές είναι οι πιο συχνές αιτίες ειλεού στους ενήλικες. Τα παιδιά μπορούν επίσης να παρουσιάσουν ειλεό. Η ενδομητρία είναι η πιο κοινή αιτία για τον ειλεό στα παιδιά.

Παράγοντες κινδύνου για το ειλεό

Ο ειλεός είναι ο δεύτερος συνηθέστερος λόγος για επανεισαγωγή σε νοσοκομείο, τις πρώτες 30 ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ένας ειλεός είναι πιθανότερος εάν έχετε υποβληθεί πρόσφατα σε κοιλιακό χειρουργείο.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις στην κοιλιά που συνεπάγονται τη χειραγώγηση των εντέρων, συνήθως προκαλούν διακοπή της εντερικής κίνησης για μια χρονική περίοδο
Μερικές φορές η φυσιολογική περισταλτική μπορεί να επιστρέψει αργά. Άλλοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αργότερα σχηματισμό ιστών ουλής, που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ειλεό.

Ορισμένες ιατρικές παθήσεις μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ειλεού σας, είναι:
  • Ανισορροπία ηλεκτρολυτών, όπως αυτές που αφορούν το κάλιο και το ασβέστιο.
  • Ιστορικό εντερικού τραυματισμού.
  • Ιστορικό εντερικής διαταραχής, όπως η νόσος του Crohn και η εκκολπωματίτιδα.
  • Σήψη.
  • Ιστορικό ακτινοβολίας πλησίον της κοιλίας.
  • Περιφερική αρτηριακή νόσος.
  • Γρήγορη απώλεια βάρους.
  • Η γήρανση επίσης φυσικά επιβραδύνει το πόσο γρήγορα κινείται το έντερο. Ένας μεγαλύτερος ενήλικας διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για το ειλεό, ειδικά επειδή τείνουν να παίρνει περισσότερα φάρμακα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιβραδύνουν την κίνηση του υλικού μέσω των εντέρων.

Πώς γίνεται η διάγνωση του ειλεού;

Ένας γιατρός θα ακούσει πρώτα μια περιγραφή των συμπτωμάτων σας. Θα ερωτηθείτε πιθανώς για οποιοδήποτε ιστορικό ιατρικών καταστάσεων, συνταγογραφούμενων φαρμάκων και χειρουργικών επεμβάσεων, ιδιαίτερα πρόσφατων διαδικασιών.

Ο γιατρός σας θα κάνει στη συνέχεια μια φυσική εξέταση, κοιτάζοντας την κοιλιά σας για σημεία οίδημα ή σφίξιμο. Ο γιατρός σας θα ακούσει επίσης την κοιλιά σας για τυπικούς ήχους του εντέρου με ένα στηθοσκόπιο. Εάν τα έντερά σας δεν κινδυνεύουν λόγω ειλεού, ο γιατρός σας μπορεί να μην ακούσει τίποτα ή μπορεί να ακούσει υπερβολικούς ήχους του εντέρου.

Οι εξετάσεις απεικόνισης συνήθως παραγγέλλονται μετά από διεξοδική φυσική εξέταση. Ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις μεθόδους για να εντοπίσει περιοχές, όπου το περιεχόμενο του εντέρου φαίνεται να είναι συγκεντρωμένο. Οι εξετάσεις απεικόνισης μπορούν να δείξουν πού εντοπίζεται ο ειλεός, που πιθανώς παρουσιάζει συσσώρευση αερίου, ένα διευρυμένο έντερο ή ακόμη και απόφραξη. Μερικά παραδείγματα εξετάσεων απεικόνισης περιλαμβάνουν:

  1. Απλή ακτινογραφία: Αυτό μπορεί να δείχνει σημάδια παγιδευμένου αερίου και πιθανώς την απόφραξη, αλλά οι ακτίνες Χ απλής μεμβράνης δεν είναι πάντα ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη διάγνωση ενός ειλεού.
  2. Αξονική τομογραφία: Αυτή η σάρωση παρέχει πιο λεπτομερείς εικόνες ακτίνων Χ, για να βοηθήσουν τους γιατρούς να εντοπίσουν την πιθανή περιοχή όπου βρίσκεται ο ειλεός. Η σάρωση τυπικά χρησιμοποιεί παράγοντες αντίθεσης οι οποίοι εγχέονται ενδοφλεβίως ή λαμβάνονται από το στόμα.
  3. Υπερηχογράφημα: Αυτή η τεχνική απεικόνισης χρησιμοποιείται συχνότερα για τον εντοπισμό ενός ειλεού στα παιδιά. Σε μερικές περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει μια διαγνωστική διαδικασία γνωστή ως κλύσμα βαρίου. Ο γιατρός θα εισάγει θειικό αέριο ή βάριο, μια ραδιοπηκτική ουσία, μέσω του ορθού στο παχύ έντερο, ενώ ένας τεχνικός παίρνει ακτινογραφίες στην κοιλιακή χώρα. Ο αέρας ή το βάριο εμφανίζονται στην ακτινογραφία για να βοηθήσουν τον τεχνικό να δει κάθε πιθανή απόφραξη. Σε μερικά παιδιά, αυτή η διαδικασία μπορεί να θεραπεύσει τον ειλεό.

Τι επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει ένας ειλεός;

Ένας ειλεός μπορεί να εξελιχθεί σε μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Δύο από τις πιο σοβαρές επιπλοκές είναι:

ΝέκρωσηΕπίσης γνωστός ως πρόωρος κυτταρικός θάνατος ή νεκρός ιστός, η νέκρωση μπορεί να συμβεί όταν ένα εμπόδιο διακόπτει την παροχή αίματος στο έντερο. Ο νεκρός ιστός αποδυναμώνει τον εντερικό τοίχο, με αποτέλεσμα να σχίζεται το έντερο και να διαρρέει το περιεχόμενό του. Αυτό είναι γνωστό ως διάτρηση του εντέρου.
ΠεριτονίτιδαΗ διάτρηση του εντέρου που αναφέρθηκε προηγουμένως μπορεί να προκαλέσει περιτονίτιδα. Αυτή είναι μια σοβαρή φλεγμονή στην κοιλιακή κοιλότητα που προκαλείται από βακτήρια ή μύκητες.

Το έντερό σας περιέχει πολλά βακτήρια. Υποτίθεται ότι παραμένουν στα έντερά σας, δεν περιφέρονται ελεύθερα στην κοιλότητα του σώματός σας. Η βακτηριακή περιτονίτιδα μπορεί να μετατραπεί σε σήψη, μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοκ και διακοπή λειτουργίας οργάνων.

Θεραπεία του ειλεού

Οι θεραπείες για τον ειλεό εξαρτώνται από τη σοβαρότητά του. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

Μερική παρεμπόδιση

Μερικές φορές μια κατάσταση όπως η νόσος του Crohn ή η εκκολπωματίτιδα θα σημαίνει ότι ένα μέρος του εντέρου δεν κινείται. Αλλά κάποιο υλικό του εντέρου μπορεί να περάσει. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός μπορεί να συστήσει θεραπεία με δίαιτα χαμηλών ινών. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ευκολότερη διέλευση των υλικών. Ωστόσο, εάν δεν λειτουργήσει αυτή η θεραπεία για τον ειλεό, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την επιδιόρθωση ή τη μετακίνηση του προσβεβλημένου τμήματος του εντέρου.

Πλήρης απόφραξη

Μία πλήρης απόφραξη είναι μια ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η θεραπεία του ειλεού θα εξαρτηθεί από τη γενική υγεία σας. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να υποβληθούν σε εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά, όπως οι πολύ ηλικιωμένοι και αυτοί με καρκίνο του παχέος εντέρου.

Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μεταλλικό stent για να κάνει το έντερο πιο ανοιχτό. Στην ιδανική περίπτωση, τα υλικά θα αρχίσουν να κινούνται με το stent. Η θεραπεία του ειλεού με χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά για την απομάκρυνση του μπλοκαρίσματος ή του τμήματος του εντέρου που έχει υποστεί βλάβη μπορεί να εξακολουθεί να είναι απαραίτητη.

Παραλυτικός ειλεός

Η θεραπεία για τον παραλυτικό ειλεό αρχίζει με τον εντοπισμό της υποκείμενης αιτίας. Εάν το φάρμακο είναι η αιτία, ένας γιατρός μπορεί να είναι σε θέση να συνταγογραφήσει άλλο φάρμακο για να τονώσει την κινητικότητα (κίνηση του εντέρου). Ένα παράδειγμα είναι η μετοκλοπραμίδη.

Η διακοπή των φαρμάκων που προκάλεσαν τον ειλεό, αν είναι δυνατόν, μπορεί επίσης να βοηθήσει. Ωστόσο, δεν πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε ένα φάρμακο, ειδικά ένα αντικαταθλιπτικό, χωρίς την έγκριση του γιατρού σας.

Θεραπεία ειλεού χωρίς χειρουργική επέμβαση είναι δυνατή κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων του παραλυτικού ειλεού. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί να παραμείνετε στο νοσοκομείο για να πάρετε τα κατάλληλα υγρά μέχρι να επιλυθεί πλήρως το ζήτημα.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει ρινογαστρικό σωλήνα με αναρρόφηση, εκτός από την παροχή ενδοφλέβιας ενυδάτωσης υγρού. Γνωστή ως ριζογαστρική αποσυμπίεση, αυτή η διαδικασία απαιτεί την εισαγωγή ενός σωλήνα στη ρινική κοιλότητα για να φτάσει στο στομάχι σας. Ουσιαστικά, ο σωλήνας αναρροφά τον επιπλέον αέρα.

Υποψήφιοι για ειλεό

Ο ειλεός είναι συνήθης, αλλά θεραπεύσιμος. Εάν υποβληθήκατε πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση ή έχετε προδιάθεση για ειλεό, θα πρέπει να γνωρίζετε τα συμπτώματα. Η αναζήτηση ιατρικής περίθαλψης είναι σημαντική με την ελπίδα ότι ο ειλεός μπορεί να επιλυθεί χωρίς επεμβατική ιατρική θεραπεία.

Οι περισσότεροι από τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον ειλεό δεν μπορούν να αποφευχθούν. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τραυματισμό ή χρόνια ασθένεια. Εάν απαιτείται χειρουργική επέμβαση, πρέπει να εξεταστεί η πιθανότητα για ειλεό. Η συνειδητοποίηση των συμπτωμάτων του ειλεού είναι σημαντική για την αναζήτηση άμεσης θεραπείας.

 Δ. Μουσιώλης - Γενικός Χειρουργός

Δεν υπάρχουν σχόλια: