7 Οκτωβρίου 2021

Forbes: Τρεις ομογενείς στη λίστα με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς

 

Το Forbes έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς, σύμφωνα με την οποία η συνδυασμένη καθαρή περιουσία τους αυξήθηκε κατά 500 δισ. δολ. από τον περασμένο χρόνο, και τώρα αξίζει συνολικά 1,8 τρισ. δολ., περισσότερο από το ΑΕΠ του Καναδά.


Top 10 Places To Visit In Greece
Copy video url
Play / Pause
Mute / Unmute
Report a problem
Language
Mox Player

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, με καθαρή περιουσία 201 δισ. δολάρια, μπροστά από τον Ελον Μασκ με 190,5 δισεκατομμύρια και τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ με 134,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στη συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνονται και τρεις ομογενείς, οι Τζιμ Ντέιβις, Τομ Γκόρης και Τζον Κατσιματίδης

Τζιμ Ντέιβις

Forbes Τζιμ Ντέιβις

Ο Τζιμ Ντέιβις καταλαμβανει τη θέση 134 στη λίστα των 400 πλουσιότερων Αμερικανών του Forbes.

Γεννήθηκε από Έλληνες μετανάστες στο Μπρουκλάιν της Μασαχουσέτης το 1943. Το 1972 αγόρασε ένα μικρό κατάστημα υποδημάτων, το οποίο μετέτρεψε στην επιχείρηση New Balance, η αξία της οποίας υπολογίζεται στα 3,6 δισ. δολάρια.

Forbes Τζιμ Ντέιβις

Είναι ο πρόεδρος της New Balance, που έχει έδρα τη Βοστώνη, ενώ η σύζυγός του, Άννα, που ήρθε στην εταιρεία το 1977, είναι αντιπρόεδρος. Ο ίδιος και η οικογένειά του εκτιμάται ότι έχουν υπό την ιδιοκτησία τους το 95% της εταιρείας, που είναι ιδιωτική. Η Νew Balance είναι γνωστό ότι κατασκευάζει παπούτσια αλλά φτιάχνει ρούχα και εξοπλισμό για λακρός και ποδόσφαιρο.

Ξεκίνησε να δουλεύει ως σερβιτόρος στο εστιατόριο του πατέρα του. Στο κολέγιο σπούδασε βιολογία και χημεία, έχοντας σκοπό να εργαστεί στην ιατρική, ώσπου ένας καθηγητής του επεσήμανε ότι είχε κλίση στις πωλήσεις.

Forbes Τζιμ Ντέιβις

Ο Ντέιβις είναι επίσης συνιδρυτής της Major League Lacrosse, η οποία ιδρύθηκε το 1999, έκανε το ντεμπούτο του το 2001 και το 2015 κατά μέσο όρο είχε σχεδόν 4.400 οπαδούς ανά ζωντανό παιχνίδι.

Στο επιχειρηματικό προφίλ του Ντέιβις στο Bloomberg αναφέρεται ότι διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της New Balance Athletic Shoe, Inc. έως τις 17 Απριλίου 2007.

Τομ Γκόρης

Forbes Τομ Γκόρης

Ο Τομ Γκόρης βρίσκεται στην 176η θέση της λίστας του Forbes. Η περιουσία του ανέρχεται στα 5,9 δισ. δολάρια. Έχει υπό την επίβλεψή του περισσότερες από 40 εταιρείες με περιουσιακά στοιχεία 26 δισ. δολ. μέσω της εταιρείας του Platinum Equity.

Το 2011 ο Γκόρης μαζί με την Platinum έγιναν οι ιδιοκτήτες της ομάδας του NBA, Detroit Pistons, ενώ το 2015 εξαγόρασε το μερίδιο της Platinum αποκτώντας το 100% της ομάδας. Ο αδελφός του Άλεκ είναι επίσης δισεκατομμυριούχος.

Γεννήθηκε στη Ναζαρέτ to 1964, από πατέρα ελληνικής καταγωγής, ενώ η μητέρα του είναι Λιβανέζα. Μετανάστευσαν στo Μίσιγκαν των ΗΠΑ το 1968, όταν ο Τομ ήταν μόλις 4 ετών. Στα νιάτα του έβαζε τα τρόφιμα στα ράφια στο παντοπωλείο του πατέρα του.

Στα μαθητικά του χρόνια έπαιζε ποδόσφαιρο, μπέιζμπολ και μπάσκετ. Φοίτησε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν με υποτροφία και το 1986 έλαβε το πτυχίο του στη Διαχείριση Κατασκευών.

Το 1995, ίδρυσε την εταιρεία Platinum Equity, η οποία πλέον συγκαταλέγεται στις κορυφαίες εταιρείες επενδύσεων στον κόσμο. Μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια αναγνωρίστηκε από το Forbes ως μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Forbes Τομ Γκόρης

Κορυφαία επιχειρηματικά περιοδικά έχουν αναγνωρίσει την Platinum Equity ως μία από τις πιο σημαντικές ιδιωτικές εταιρείες της Αμερικής. Το 2013 το Forbes τη συμπεριέλαβε στη λίστα με τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες της Αμερικής και μάλιστα στην 25η θέση.

Την ίδια χρονιά η Los Angeles Business Journal την περιέλαβε στη λίστα με τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες του Λος Άντζελες και την κατέταξε στην 5η θέση.

Πριν ιδρύσει την Platinum Equity, ήταν ενεργός επενδυτής σε μικρότερες επιχειρήσεις. Τον ελεύθερο χρόνο του τον περνά προπονώντας παιδιά τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στο μπάσκετ.

Ο Τομ Γκόρης χρηματοδότησε με 90 εκατ. δολάρια, νέα έδρα και εκπαιδευτικό κέντρο για τους Pistons, το οποίο άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2019.

Τζον Κατσιματίδης

Forbes Κατσιματίδης

Ο Τζον Κατσιματίδης βρίσκεται στην 310η θέση με περιουσία 3,7 δισ. δολάρια. Ο όμιλος επιχειρήσεων που κατέχει, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τη μεγαλύτερη αλυσίδα σουπερμάρκετ της Νέας Υόρκης και της Φλόριντα, 400 βενζινάδικα αλλά και εταιρείες real estate.

Είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Red Apple, με 8.000 υπαλλήλους και ετήσια έσοδα ύψους 4,3 δισ. δολαρίων. Η Red Apple διαθέτει εκμεταλλεύσεις για διύλιση πετρελαίου, προϊόντα λιανικής πώλησης πετρελαίου, convenience stores, σουπερμάρκετ και ακίνητα.

Σήμερα, η Red Apple Group είναι μια ποικιλόμορφη εταιρεία χαρτοφυλακίου που αντλεί έσοδα από ακίνητα, διύλιση πετρελαίου, διανομή καυσίμων και χρηματοδοτική μίσθωση αεροσκαφών.

Γεννήθηκε στη Νίσυρο το 1948. Μετανάστευσε με την οικογένειά του στη Νέα Υόρκη, όταν ο ίδιος ήταν νήπιο και μεγάλωσε σε ένα διαμέρισμα στο Χάρλεμ.

Forbes Τζον Κατσιματίδης

Εργαζόταν ως υπάλληλος σε παντοπωλείο όταν σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Εγκατέλειψε τις σπουδές για να κυνηγήσει την ευκαιρία να αποκτήσει μερίδιο από το κατάστημα στο οποίο εργαζόταν.

Άνοιξε το δικό του παντοπωλείο το 1969, και ήταν ιδιοκτήτης δέκα καταστημάτων Red Apple έως την ηλικία των 25 ετών. Επένδυσε 5 εκατομμύρια δολάρια στα ακίνητα του Μανχάταν το 1977.  Πέντε χρόνια μετά, τα ακίνητα αυτά άξιζαν 100 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Κατσιματίδης είναι αδειούχος χειριστής αεροπλάνων, αν και μια χειρουργική επέμβαση οφθαλμού τον έχει καθηλώσει τα τελευταία χρόνια. Εχει βοηθήσει στη συγκέντρωση εκατομμυρίων δολαρίων για την έρευνα του Αλτσχάιμερ, του Πάρκινσον και του Νεανικού Διαβήτη. Υπηρέτησε ως συμπρόεδρος και ιδρυτής του Ιδρύματος Τεχνολογίας του Brooklyn Tech.

Τζον Κατσιματίδης

Είναι όμως και ραδιοφωνικός παραγωγός με τη ραδιοφωνική του εκπομπή να μεταδίδεται σε διάφορους σταθμούς στην ανατολική ακτή και τη Φλόριντα, περιλαμβανομένης της Ουάσινγκτον, ενώ το live πρόγραμμά του εκπέμπει κάθε Τετάρτη στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης. Το 2019 απέκτησε τον ραδιοφωνικό σταθμό WABC (AM) στη Νέα Υόρκη. 

Το 2013 ήταν υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης. Είναι υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ.

Ξαδέρφη του είναι η Ανθούλα Κατσιματίδη, που είναι ηθοποιός, έχει παίξει στο πλευρό µεγάλων αστέρων του Χόλιγουντ, όπως ο Ρόµπερτ Ντε Νίρο και η Τζέιν Φόντα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αστόρια.

Για πρώτη φορά επισκέφθηκε την Ελλάδα όταν ήταν 19 ετών.  Μιλώντας στη Realnews τον Απρίλιο του 2017,  είχε πει ότι η Ελλάδα ήταν ήδη μέσα στην καρδιά της. “Το οφείλω στους γονείς μου. Πήγαινα σε ελληνικό σχολείο, μιλούσαμε ελληνικά στο σπίτι, ήμουν μέλος του νισυριακού συλλόγου Νέας Υόρκης, μεγάλωσα γνωρίζοντας τα ήθη και τα έθιμα του νησιού.

Χαίρομαι που είμαι Ελληνίδα και έχω μέσα μου το ελληνικό στοιχείο. Χαίρομαι που έχω δύο πατρίδες. Η Νίσυρος για μένα είναι η Ελλάδα, οι ρίζες μου, το δεύτερο σπίτι μου. Η Ελλάδα  ισοδυναμεί με φιλότιμο, φιλοξενία, ενέργεια”, είχε πει στη Realnews.

Αγαπά πολύ τη χώρα μας, όμως δύσκολα θα ζούσε εδώ. “Εχω ριζώσει στη Νέα Υόρκη, την αγαπάω, μου έχει προσφέρει πάρα πολλά” είχε ξεκαθαρίσει.

enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια: