10 Οκτωβρίου 2021

Η ανοσία από το εμβόλιο της Pfizer αρχίζει να μειώνεται μετά από δύο μήνες, αλλά παραμένει ισχυρή έναντι νοσηλείας και θανάτου

 

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μειούμενη προστασία του εμβολίου έναντι της πιθανότητας μόλυνσης από τον ιό εν μέρει οφείλεται στην αλλαγή της συμπεριφοράς των πλήρως εμβολιασμένων, οι οποίοι συνήθως έχουν περισσότερες κοινωνικές επαφές σε σχέση με τους ανεμβολίαστους και τηρούν πλέον λιγότερα μέτρα προφύλαξης.


«Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις πραγματικές συνθήκες, σε σύγκριση με τη βιολογική αποτελεσματικότητά του, κάτι που πιθανώς εξηγεί την εξασθένηση της προστασίας του», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι μολύνσεις εμβολιασμένων είναι γνωστές με τη διεθνή ορολογία «breakthrough» και, όπως έχουν δείξει άλλες μελέτες από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, αυτές οι λοιμώξεις τείνουν να αυξηθούν με το πέρασμα του χρόνου, χωρίς αυτό, πάντως, να σημαίνει ότι ο ίδιος ο εμβολιασμένος αρρωσταίνει, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό σε άλλους. Οι ερευνητές από το Κατάρ εκτίμησαν ότι «αυτά τα ευρήματα δείχνουν πως ένα μεγάλο ποσοστό του εμβολιασμένου πληθυσμού μπορεί να χάσει την προστασία του έναντι λοίμωξης μέσα στους επόμενους μήνες, κάτι που ίσως αυξήσει τις πιθανότητες για νέα επιδημικά κύματα».

Η Pfizer έχει ανακοινώσει ότι η ανοσία από τις δύο δόσεις του εμβολίου της αρχίζει να εξασθενεί μετά από λίγους μήνες και θεωρεί ότι αυτό δικαιολογεί τη χορήγηση ενισχυτικής τρίτης δόσης. Προς το παρόν, η τάση διεθνώς είναι αυτό να γίνει -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- σε ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους.
 ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: