27 Οκτωβρίου 2021

Το Ύστατο Xαίρε στη Φώφη Γεννηματά


Με βουβή συγκίνηση σύσσωμη η πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, η αξιωματική και η έλασσον αντιπολίτευση, στελέχη, μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και της ευρύτερης παράταξης και πολύς κόσμος απότισαν από το πρωΐ φόρο τιμής στην Φώφη Γεννηματά στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών.



Ο κόσμος προσερχόταν στο λαϊκό προσκύνημα από νωρίς το πρωΐ, ενώ όσο περνούσε η ώρα πύκνωνε, προκειμένου να αποχαιρετήσει την Φ. Γεννηματά, αφήνοντας ένα λουλούδι.

Tο τελευταίο «αντίο»:
Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι η σορός της Φ. Γεννηματά μεταφέρθηκε από το παρεκκλήσιο στο ναό για την νεκρώσιμη ακολουθία, εν μέσω βαθιάς συγκίνησης και χειροκροτημάτων από τον συγκεντρωμένο κόσμο, με τιμητικό άγημα και από τα τρία Όπλα. Στις 2 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών.

«Ήσουν ο φάρος μας. Μα δίδαξες ανθρωπιά κι αξιοπρέπεια»,
τόνισαν τα παιδιά της Φώφης Γεννηματά αποχαιρετώντας
τη μητέρα τους στη Μητρόπολη

Με τον συγκινητικό αποχαιρετισμό από τα τρία παιδιά τής Φώφης Γεννηματά, την Αιμιλία, τον Γιώργο και την Κατερίνα, κορυφώθηκε η εξόδιος ακολουθία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στη Μητρόπολη.

Με αξιοπρέπεια, σεμνότητα και προπάντων ανθρωπιά τα παιδιά της Φώφης Γεννηματά αναφέρθηκαν στους επικηδείους που εκφώνησαν, στον «φάρο» τους, τη στοργή και την αγάπη που τους έδειξε και την απηύθυναν το τελευταίο «αντίο».

Με σπασμένη φωνή από τη συγκίνηση, η μεγαλύτερη κόρη της, Αιμιλία, υπογράμμισε: «Η ζωή σου είναι οδηγός. Μια ζωή γεμάτη αλήθεια, αξιοπρέπεια κι ελπίδα. Αυτά μας έμαθες Στις τελευταίες μας κουβέντες μού είπες «1,2,3 πάμε». Και μου έδωσες τα χέρια σου για να σηκωθείς. Έτσι έφυγες, όρθια και με το κεφάλι ψηλά, όπως αρμόζει σε μια μαχήτρια. Δεν λύγισες, δεν ηττήθηκες. Μια μάχη που δεν παραδίδεις τα όπλα είναι μια μάχη κερδισμένη. Το χέρι χτυπούσες στο τραπέζι και τα πράγματα γίνονταν όπως έπρεπε. Το χέρι το χτύπησες πολλές φορές σαν κορίτσι, γυναίκα, μητέρα και κέρδισες. Δεν ήταν ποτέ σκληρό, ήταν απαλό και γεμάτο ανιδιοτέλεια. Η αγκαλιά σου ήταν ζεστή, τρυφερή, αλλά και ασπίδα δυνατή, σαν εσένα. Αυτό το οικείο άρωμα που δεν ξεκολλάει από πάνω μας, το χαμόγελό σου, το χάδι σου, το "φάμιλι" που έλεγες όταν έμπαινες στο σπίτι και κυρίως το ζεϊμπέκικο της ζωής που χόρεψες καλύτερα απ' όλους, οδηγός για μια ζωή γεμάτη αγάπη, χαμόγελο, αλήθεια, αξιοπρέπεια και ελπίδα. Αυτά μας έμαθες και να είσαι σίγουρη ότι θα τα ακολουθήσουμε».

Στη στοργή κι αγάπη της Φώφης Γεννηματά αναφέρθηκε ο γιος της, Γιώργος, επισημαίνοντας ότι η μητέρα του έγινε το υπόδειγμα για πάρα πολλούς ανθρώπους, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την απόφαση της Πολιτείας να δημιουργηθεί πρόγραμμα με το όνομά της Φώφης Γεννηματά για προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού.

«Μας μίλαγες με ειλικρίνεια και τρυφερότητα και η σχέση με τον πατέρα μας, αλλά και ο δεσμός με τη θεία μας τη Μαίρη ήταν παράδειγμα αδελφικής αγάπης. Με την αποχώρησή του νόμιζα ότι θα έφευγαν μαζί και οι ελπίδες μου. Η οικογένεια ήταν για σένα όλη σου η ζωή, τώρα όμως πιστεύω ακόμη περισσότερο στον άνθρωπο. Κρατήθηκες με όσες δυνάμεις σου είχαν απομείνει, για να μας κρατήσεις στην αγκαλιά. Είμαι σίγουρος ότι θα μας κοιτάς με χαμόγελο πάνω εκεί από τα σύννεφα» κατέληξε ο γιος της Φώφης Γεννηματά.

Εξίσου συγκινητικά ήταν τα λόγια και της μικρότερης κόρης της Φώφης Γεννηματά της Κατερίνας και πόσο θα λείψει σ΄όλους στην οικογένεια η συνεχής παρουσία της. «Είσαι η πιο δυνατή γυναίκα που ξέρω. Θα μας λείψεις πολύ. Θα μου λείψει το χάδι σου, το χαμόγελό σου» είπε.

Λίγο μετά τις 3.30 πραγματοποιήθηκε η πομπή προς το Α' νεκροταφείο Αθηνών από προηγουμένως έγινε ολιγόλεπτη στάση στη Λεωφόρο Αμαλίας μπροστά από τη Βουλή, στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. 




Στο ύστατο «αντίο» στην Φώφη Γεννηματά, στην Μητρόπολη Αθηνών, ήταν παρόντες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μαρέβα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο επικεφαλής του ΜέΡα25, Γιάνης Βαρουφάκης, ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Παρόντες ήταν μέλη και στελέχη της κυβέρνησης, διακρίναμε τους Ν. Δένδια, Χ. Σταϊκούρα, Τ. Θεοδωρικάκο, ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα και οι ευρωβουλευτές του ΚΙΝΑΛ.

Την Φώφη Γεννηματά αποχαιρέτισαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Δάφνη, Γιώργος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος και Παναγιώτης Πικραμμένος, ενώ παρόντες, εξ όσων διακρίναμε, ήταν οι Απόστολος Κακλαμάνης, Παύλος Χρηστίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Χάρης Καστανίδης, ο, πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, Ευάγγελος Βενιζέλος, 'Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννος Παπαντωνίου, Κώστας Σκανδαλίδης, Κώστας Λαλιώτης, Γιάννης Μανιάτης, Νίκος Σηφουνάκης, Δημήτρης Λιντζέρης, Δημήτρης Καρύδης, Γιάννα Αγγελοπούλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Αντρίκος Παπανδρέου, Νίκος Βούτσης, Γιώργος Κατροϋγκαλος, Σωκράτης Φάμελλος, Γιώργος και 'Αννα Νταλάρα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος και Γιώργος Βαρδινογιάννης, η Κατερίνα Μπατζελή, η Νάντια Γιανακοπούλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: