2 Νοεμβρίου 2021

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2021: PROMETHEUS IX_REPLAY BOUNDARIES – Επαναλάβετε τα όρια Πολυθεματικό και διεπιστημονικό υβριδικό φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης


6 - 9 Νοεμβρίου Κτίριο οδού Ειρήνης 42 (έναντι ΔΕΗ)
Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την γέννηση του IANNIS XENAKIS


www.olympolis.gr

https://www.youtube.com/channel/UCl-ZowHTsevnqOMoRD3esmg

Το Olympolis Art Project δημιουργήθηκε στην Πιερία από το πολιτιστικό και αθλητικό σωματείο «Αετοί του Ολύμπου». Τα τελευταία χρόνια διοργανώνει φεστιβάλ τεχνών, πρωτότυπων ιδεών και γαστρονομίας, με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ολύμπου. Χρησιμοποιώντας την τέχνη ως εργαλείο στοχεύει στην ενεργοποίηση δημόσιων χώρων, στην καλλιτεχνική ανταλλαγή, στην ζύμωση καινούργιων ιδεών πάνω σε ζητήματα περιβαλλοντικής και κοινωνικής ηθικής/αισθητικής, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τον σύγχρονο κοινωνικό ιστό που βρίσκεται σε ένα διαρκές καθ’ οδόν, και σε μία συνεχή υπό διαμόρφωση κατάσταση. Πιστεύουμε στη συνεργασία, στην καλλιτεχνική αλληλεπίδραση ανάμεσα σε εμπνευσμένους επαγγελματίες και οργανισμούς. Εργαζόμαστε για την εκπαίδευση του κοινού, την βιωσιμότητα, την κοινωνική συνοχή και την προσβασιμότητα στους χώρους τέχνης μεταναστών και ανθρώπων με ιδιαιτερότητες.

Αναζητούμε νέους δρόμους επικοινωνίας στον καινούριο κόσμο που διαμορφώνεται και ανοίγεται μπροστά μας, ανησυχώντας δημιουργικά για το μέλλον των τεχνών, των επιστημών και των γραμμάτων, στην μετά – ψηφιακή εποχή, όπου ήδη διαφαίνεται ότι το σώμα στον σύγχρονο κόσμο αλλάζει και μετουσιώνεται μέσω της εικονικής πραγματικότητας και είμαστε σε αναμονή της καινούριας μορφής στην ανθρώπινη φύση και κατάσταση.


REPLAY BOUNDARIES_επαναλάβετε τα όρια

Αυτή η ονομασία επιλέχτηκε για το εκπαιδευτικό-ερευνητικό τετραήμερο που θα λάβει χώρα στην Κατερίνη από 6 έως 9 Νοεμβρίου 2021 και θα αποτελέσει το πρώτο στάδιο του πολυθεματικού υβριδικού φεστιβάλ διαρκείας

PROMETHEUS Ι(annis) X(enakis) που προετοιμάζουμε για την περίοδο 2022-23 και είναι ένα πολυδιάστατο αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την γέννηση του παγκοσμίως γνωστού Έλληνα συνθέτη και αρχιτέκτονα IANNIS XENAKIS που έκανε διεθνή καριέρα ζώντας εξόριστος στο Παρίσι από το 1946 και για πολλούς θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης ηλεκτροακουστικής μουσικής.

Από το καλοκαίρι του 2019 που ξεκίνησαν οι επαφές με την Γιαπωνέζα πολιτιστική πρέσβειρα της περιφέρειας Αitci, μουσικό και ερευνήτρια KOUNIKO KATO και τον Λιτοχωρίτη χορογράφο και χορευτή Χάρη Γκέκα,

καταφέραμε να συγχρηματοδοτηθούμε από το υπουργείο πολιτισμού και αθλητισμού, τον Δήμο Κατερίνης και να απολαμβάνουμε την ΑΙΓΙΔΑ της Ιαπωνικής πρεσβείας στην Ελλάδα, του Υπουργείου πολιτισμού, της Ελληνικής κοινότητας Λουξεμβούργου, του τμήματος Ελληνικών σπουδών του Chicago University, του διεθνούς ιδρύματος μνημείου Μ. Αλεξάνδρου και του CIX Centre Iannis Xenakis με έδρα το πανεπιστήμιο της Ρουέν στην Νορμανδία, καθώς και ιδιωτών χορηγών.

Ο δεύτερος στόχος είναι να εξερευνήσουμε μέσω των καλλιτεχνικών συνεργασιών τις συνάφειες του Ιαπωνικού με τον Ελληνικό πολιτισμό και τέλος να αναδείξουμε την ευρύτερη περιοχή του Όλυμπου και της κεντρικής Μακεδονίας ως προορισμό πολιτιστικού τουρισμού μέσα από τις διαδρομές του <LUMINUS OLYMPUS OF ALEXANDER> που προτείνουμε.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ

Σάββατο 6 Νοεμβρίου

15.00-17.00 Έκθεση μοναδικών αρχείων του CIX για τη ζωή και το έργο του Ιannis Xenakis και του UPIC της «μηχανής» που κάνει κατανοητή ακόμα και στα παιδιά τη σχέση μουσικής και μαθηματικών

17.00-18.00 Workshop και μόνιμη προβολή ταξιδιωτικής φωτογραφίας από τον Κατερινιώτη φωτογράφο-περιηγητή Νίκο Μπαμπανίκα

18.00-18.30 Φωτογραφική εγκατάσταση της Ολλανδέζας Romina Koopman

18.30-19.00 «PlastiCity»- Ηχητική, διαδραστική εγκατάσταση από τον Κατερινιώτη σύνθετη ήχου Δημήτρη Μπάκα σε τρισδιάστατο μεταλλικό καμβά

19.00-20.00 Προβολή του ντοκιμαντέρ «Acoustic Ecology and Sound Art» της σεναριογράφου και σκηνοθέτη Βάγιας Μπουφέτη.

20.00-21.00 Έκθεση της εικαστικής εγκατάστασης «Prometheus-Everything flows» με αντρικό ιαπωνικό washi paper kimono art και obi , φωτογραφίες των washi Kimono της εικαστικού Μ.Παπατζέλου, των Everett Kennedy Brown, Masashi Nakamura και Σταύρου Παρχαρίδη , βίντεο από τις εικαστικές δράσεις της σε Κυότο και Θεσσαλονίκη και παρουσίαση /ξενάγηση

21.00-23.00 «XENAKIS_ beyond» λέγεται το διαδραστικό έργο που θα δημιουργήσει in situ ο Lucian E. Matei, το οποίο θα διαμορφώνεται στην διάρκεια του πρότζεκτ.

Κυριακή 7 Νοεμβρίου


11.ΟΟ-12.ΟΟ Παρουσίαση της συλλογής ποιημάτων Χαϊκού "Εσωτερικές συνδέσεις του υγρού ουρανού" (Ελληνικά & Ιαπωνικά/Εκδόσεις "οδός"/2021) της εικαστικού Μαρίας Παπατζέλου, από τη Φαίη Τζανετουλάκου, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, Ειδική Γραμματέας της AICA Hellas.

12.30-14.30 Ομιλία & συζήτηση" με τίτλο "Ιδέες και προσεγγίσεις στο έργο και τη σκέψη του Ιάννη Ξενάκη" από τον Δημήτρη Έξαρχο, Επίκουρο Καθηγητή, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

15.00-16.00 Ταινία animation «Tokei Marou: Kokoro Itai ...Η καρδιά μου πονά με την δυστυχία των άλλων». Ζάχος Σαμολαδάς Σκηνοθέτης/ Animator/ Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών/ Μέλος της ASIFA HELLAS - Ελληνική Ένωση Κινουμένων Σχεδίων

16.30-17.30 «East to west», συζήτηση και αναφορές για τα κοινά στοιχεία των πολιτισμών Ανατολής και Δύσης από την Αναστασία Γιαννακίδου καθηγήτρια Γλωσσολογίας του The University of Chicago και πρόεδρος του Hellenic Studies.

17.30-18.30< JjZz variant > ηχητικό μπλέντερ,Assot Manukian ,μουσικός παραγωγός

18.30 -19.00 Ζωντανός ηχητικός αυτοσχεδιασμός «Richter Scale Madness (Kleissonic)»,
Θεόδωρος Κλεισιάρης-ηλεκτρονικός μηχανικός

19.00-21.30 Ανοιχτή πρόβα με τον Λιτοχωρίτη χορογράφο και χορευτή Harris Gkekas, μέλος της ομάδας STRATES με έδρα τη Λυών, και τη Sara Tan, σολιστ χορευτρια με εδρα της Βρυξελες, πάνω στο έργο Πλειάδες και στην ερμηνεία της Κuniko Kato ως μέρος του Xenakis et le Japon που εξελίσσεται από το 2016 σε όλη την Ιαπωνία και θα ολοκληρωθεί το 2022-23 με την παρουσίαση του Prometheus IX στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και σε ευρωπαϊκή περιοδεία .

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου


12.00-15.00 Ανοιχτή πρόβα

17.00-20.00 Ημερίδα για τον πολιτιστικό τουρισμό στην περιοχή του Ολύμπου και τις ευκαιρίες των τοπικών κοινωνιών επάνω στην προοπτική του πολιτιστικού αποθέματος και του τουρισμού, όπως και στην επίδραση της βιώσιμης ανάπτυξης στις τοπικές κοινότητες, με σκοπό τη διατήρηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Ολύμπου.

Με την συμμετοχή μέχρι τώρα των:

Emiliano Micciche, Ιδρυτής του Barra a Sud Est appuntamento in Grecia

Σάββας Τσεντίδη, Πρόεδρος των φίλων του Μαστόδοντα Νέας Καισάρειας

Μαρία Τερζίδου, Αντιδήμαρχος τουρισμού Δήμου Κατερίνης

Αποστόλης Κούρτης, Ιδιοκτήτης του επισκέψιμου οινοποιείου στη Ράχη Πιερίας

Αναστάσιος Παπαναστασίου - Μέλος διοργάνωσης

20.00-10.00 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ- ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ –LIVE PERFORMANCE

Όλες της ημέρες ο Καθηγητής σεναριογραφίας και σκηνοθεσίας του πανεπιστημίου Αιγαίου Ιωάννης Σκοπετέας και η ομάδα του θα καταγράφει τα γεγονότα με σκοπό την δημιουργία αφηγηματικού ντοκιμαντέρ .

Το πρότζεκτ θα πραγματοποιηθεί στο εγκαταλειμμένο πολυκατάστημα <ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ>, απέναντι από την ΔΕΗ, Ειρήνης 44 και πλατεία Ηρώων γωνία στο κέντρο της Κατερίνης και θα μεταδίδεται και Διαδικτυακά.

Τέλος θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Prometheus IX προκρίθηκε στην δεύτερη φάση αξιολόγησης της «Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023» σε μια διαδικασία όπου δήλωσαν συμμέτοχη 1780 καλλιτεχνικές προτάσεις από 47 χώρες.

Για το σωματείο

ΑΕΤΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ & Olympolis project

Παπαναστασίου Αναστάσιος 6945186553

Υπεύθυνος διοργάνωσης

www.olympolis.gr tasoseltororosso@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: