26 Νοεμβρίου 2021

Βαμμένες με αίμα οι αφύλακτες διαβάσεις πεζών – Δύο νεκροί μέσα σε λίγα 24ωρα στην Κωνσταντινουπόλεως


 Παγίδα θανάτου” οι αφύλακτες διαβάσεις πεζών των σιδηροδρομικών γραμμών στην Κωνσταντινουπόλεως, στην Αθήνα. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ισάριθμα δυστυχήματα που συνέβησαν μέσα σε λίγα 24ωρα.

Της Δήμητρας Κόκκορη

Την περασμένη Τρίτη, μία γυναίκα παρασύρθηκε από τρένο στην Κωνσταντινουπόλεως. Η 42χρονη επιχείρησε να διασχίσει πεζή την ισόπεδη διάβαση επί των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Βιργινίας Μπενάκη και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες τη χτύπησε η αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς – Αεροδρόμιο. Όταν ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού της, διακομίσθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο “Γεννηματάς”. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, λίγες ώρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματά της.

Δύο 24ωρα μετά, το μεσημέρι της Παρασκευής, ένας ακόμη πεζός έχασε τη ζωή του με τον ίδιο τρόπο. Ο 33χρονος άνδρας παρασύρθηκε από τρένο, σε αφύλακτη διάβαση στη συμβολή της Κωνσταντινουπόλεως με την οδό Αχιλλέως. Στο σημείο έσπευσαν 10 πυροσβέστες με τρία οχήματα, που απεγκλώβισαν τον άτυχο άνδρα. Ήταν όμως ήδη αργά, καθώς ήταν νεκρός. Σύμφωνα με πληροφορίες το θύμα αποκεφαλίστηκε.

Το enikos.gr επικοινώνησε με τον Βαγγέλη Δήμα, μέλος της πρωτοβουλίας “Πεζή”, που αναδεικνύει και προστατεύει τα δικαιώματα των πεζών και των χρηστών μέσων μαζικής μεταφοράς με κάθε νόμιμο μέσο. “Θα έπρεπε να υπήρχε ένα ασφαλές σημείο απ’ όπου να περνούν με ασφάλεια οι πεζοί από το σημείο”, δηλώνει υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει εντοπιστεί και επισημανθεί πολλές φορές, με τους κατοίκους να έχουν ζητήσει επανειλημμένως να ληφθούν μέτρα. “Χρειάζεται η Πολιτεία να δει από ποια σημεία περνούν συχνά οι πεζοί, ώστε να υπάρξουν ασφαλείς διαδρομές για να περνούν τον δρόμο. Να γίνει δηλαδή παρατήρηση της κίνησης των πεζών, ώστε να φτιαχτούν ασφαλείς διαβάσεις”, συμπληρώνει.

Ο Βαγγέλης Δήμας σημειώνει ότι γενικότερα “υπάρχει αδιαφορία για τα δικαιώματα των πεζών και ειδικά για τις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως είναι τα άτομα με κινητικές δυσκολίες και οι γονείς που σέρνουν τα καροτσάκια με τα παιδιά τους. Παρότι υπάρχουν σημεία όπου υποτίθεται ότι ο πεζός έχει προτεραιότητα να κινείται, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Στις διαβάσεις για παράδειγμα, τα οχήματα, αντί να σταματούν ώστε να περάσουν οι πεζοί, συνεχίζουν κανονικά τον δρόμο τους”.

 enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: